Λεχουρίτης: "Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο των τιμών"
Ο Γ. Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ, στον Ηχώ 99,8 για την ακρίβεια
Ο κος Γ. Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ, φιλοξενήθκε σήμερα στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή "Καλημέρα Λασίθι".
Με αφορμή την αύξηση των τιμών στα super markets, ο κος Λεχουρίτης ανέφερε πως το ΙΕΛΚΑ
δεν είναι μία ανεξάρτητη οργάνωση, είναι το ινστιτούτο έρευνας λιανικής πώλησης προϊόντων στο super market, δηλαδή χρηματοδοτείται από τα ίδια τα super market για αυτό και δεν υπάρχει αντικειμενική εικόνα της αγοράς. Εμείς ως ΙΝΚΑ διαψεύδουμε τις όποιες έρευνες του ΙΕΛΚΑ υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αντικειμενική η κρίση τους και πως λειτουργούν με βάση τις εντολές των αφεντικών τους. Όταν υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές ας κρατάμε μικρό καλάθι σχετικά με την έρευνα. Τον Ιούνιο έληξε η υποτιθέμενη μόνιμη μείωση τιμών με προσφορές -5% ή -7%, από εκεί και πέρα οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα χωρίς καμία δέσμευση. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξουν οι τρόποι ελέγχου της αγοράς, με βάση τις δηλώσεις του κ. Θεοδωρικάκου πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.
Υπάρχει μία υποστελεχωμένη επιτροπή ανταγωνισμού, από την οποία γίνονται μόνο διαπιστώσεις επί τους ουσίας των δεδομένων που προαναφέρθηκαν και επιβάλλονται κάποια πρόστιμα αλλά στην ουσία βλέπουμε εφόδους της ΑΑΔΕ και έλεγχο φορολογικών και μόνο παραβάσεων σε καταστήματα εστίασης. Μην αδικούμε όμως και την αγορά γιατί όταν η ίδια η κυβέρνηση αυξάνει το ΦΠΑ πχ σε 13% σε take away και 24% στο σερβιριζόμενο. Αυτό είναι παράδοξο. Πως γίνεται ο επιχειρηματίας να πληρώνει τον σερβιτόρο για να πηγαίνει τον καφέ και να του επιβάλλει η κυβέρνηση 24% ΦΠΑ;
Όσον αφορά τα πρόστιμα για παραπλανητικές διαφημίσεις, εκπτώσεις και μειώσεις τιμών ο κος Λεχουρίτης ανέφερε πως υπάρχει πρόστιμο από το 2004 των 10.000.000 ευρώ στα super markets, στον τότε σύνδεσμο super market και δυστυχώς, έχουν περάσει 20 χρόνια και δεν έχει εισπραχθεί ακόμη. Όπως καταλαβαίνετε, πολλά πρόστιμα επιβάλλονται αλλά δεν πληρώνονται.
Σχετικά με ερώτηση του δημοσιογράφου για τον σταθεροπληθωρισμό των τροφίμων, ο οποίος ενισχύεται με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας γιατί η τεράστια αύξηση δικαιολογείτε από την αύξηση της ενέργειας, οπότε όταν μιλάμε για χρηματιστηριακό προϊόν θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει πραγματική πτώση τιμών, ο κος Λεχουρίτης είπε πως όταν η ίδια η κυβέρνηση υιοθετεί την ακρίβεια, δεν πρόκειται να πέσουν οι τιμές γιατί στον επιχειρηματία αυξάνεται το ρεύμα κάθε μήνα, αυξάνεται το ενεργειακό κόστος και άλλες δαπάνες οπότε πως θα ανταπεξέλθει η επιχείρησή του; Μάλλον η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατεύθυνση "εμείς θέλουμε λίγους ισχυρούς και όχι πολλούς". Το αφήγημα περί της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας που είναι η μικρομεσαία τάξη δεν ισχύει και θέλουν να ευνοήσουν 5-10 οικογένειες και από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι να γίνουν οι υπάλληλοι αυτών των εταιρειών.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί με την αύξηση των μισθών, κάτι τέτοιο όμως ενισχύει την αισχροκέρδεια, δεν αλλάζει επί της ουσίας το τοπίο της ακρίβειας και δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλα κράτη. Κατά καιρούς οι κυβερνήσεις αναφέρονται στην λογική σύγκρισης τιμών χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν το στοιχείο της ποιότητας ζωής, των μισθών και άλλων παραγόντων. πχ Στην Γαλλία δεν υπάρχουν φροντιστήρια ενίσχυσης για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην Δανία και στην Ολλανδία δεν υπάρχουν φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Όλα αυτά ισχύουν στην Ελλάδα. Οπότε συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Η χώρα μας είναι η ακριβότερη χώρα σε πολλούς τομείς στη ΕΕ. Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο των τιμών.
Σχετικά με τον εάν έχουμε ως πολίτες καταναλωτική συνείδηση ο κος Λεχουρίτης είπε πως έχουμε καταναλωτικό κίνημα αλλά όχι καταναλωτική συνείδηση γιατί δυστυχώς υπάρχει μία εγωιστική συμπεριφορά στον κόσμο, χωρίς συμπόνοια για τους συμπολίτες μας. Αυτή η λογική κυριαρχεί στην Ελλάδα. Το όφελος όμως βρίσκεται στη συμμαχία των πολλών και όχι των λίγων. Ως ΙΝΚΑ, προτείναμε στην κυβέρνηση να βοηθήσει τις οργανώσεις καταναλωτών να αντισταθούν στην λαίλαπα της ακρίβειας, η κυβέρνηση από μόνη της δεν μπορεί να το πετύχει αυτό, μαζί όμως με τις οργανώσεις καταναλωτών ως συμμάχους, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.
Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, το ενεργειακό χρηματιστήριο, έχει φέρει σε "ασφυξία" πάρα πολλούς καταναλωτές, νοικοκυριά και μικροεπιχειρήσεις οι οποίοι δεν εντάσσονται σε αυτήν την επιδοματική πολιτική που θα εφαρμοστεί τον Αύγουστο. Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιανουάριο πως επέλεξε τα χρωματιστά τιμολόγια για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός για να πέσουν οι τιμές στην ενέργεια τελικά μας κορόιδεψαν. Πληρώνουμε την ακρίβεια της ενέργειας μέσα από το ενεργειακό χρηματιστήριο γιατί η ίδια η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι είμαστε η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη, όσον αφορά την ενέργεια, μαζί με τα ανατολικά κράτη Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία κτλ. Τα δυτικά κράτη έχουν φθηνότερες τιμές. Εκεί δεν ισχύει το ενεργειακό χρηματιστήριο; Υπάρχουν κανόνες λειτουργίας της αγοράς πχ υπάρχει περιθώριο κέρδους στην λιανική, κάτι το οποίο δεν ισχύει στην Ελλάδα.