Λασίθι: Οι ανοδικές τάσεις στα καύσιμα και τα προβλήματα βιωσιμότητας πρατηριούχων

11:57 π.μ. - Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2021
11:11 π.μ. - Πέμ, 04/57/2021
Image: Λασίθι: Οι ανοδικές τάσεις στα καύσιμα και τα προβλήματα βιωσιμότητας πρατηριούχων

Ο πρόεδρος της ένωσης βενζινοπωλών νομού Λασιθίου Π. Επιτροπάκης στον Ηχώ 99,8

Για την ανοδική πορεία που έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος της ένωσης βενζινοπωλών ν. Λασιθίου κ. Παντελής Επιτροπάκης λέγοντας ότι, η Κρήτη από τη στιγμή που απέτυχε να έχει διυλιστήρια επάνω στο νησί είναι σε έναν δύσκολο παρονομαστή που σημαίνει οτι θα έχει πάντοτε αυξημένες τιμές σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα της τάξης των 0,20 λεπτών περίπου. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Πάτρα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, που έχουν έναν δεξαμενισμό τέτοιο και την ύπαρξη διυλιστηρίων. Εμείς εδώ στην Κρήτη θα μπορούσε να πει κανείς « πληρώνουμε» το μάρμαρο ανταγωνισμού στην υπόλοιπη Ελλάδα και δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Δεν πρέπει λοιπόν να μένουμε επιφανειακά στις τιμές που διαμορφώνονται στο νησί αλλά να κοιτάξουμε την πραγματικότητα, τόνισε και πρόσθεσε.

Δυστυχώς υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας σε όλα τα πρατήρια τα οποία ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Τα πρατήρια που ανήκουν σε εταιρείες πετρελαιοειδών δεν εμφανίζουν κάποιο τέτοιο πρόβλημα διότι οι εταιρείες βγάζουν κέρδη από τα πρατήρια με τα οποία έχουν υπογράψει συμβάσεις. Ο κόσμος τώρα βλέποντας την αύξηση των τιμών περιορίζει τις μετακινήσεις του οπότε υπάρχει μείωση στην κατανάλωση της αμόλυβδης. Σε ότι αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, οι επαγγελματίες που αναγκαστικά πρέπει να κάνουν δραστηριότητά τους έχουν επωμιστεί ένα πολύ μεγάλο οικονομικό βάρος. Ενώ σε ότι έχει να κάνει με το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ευτύχημα οτι μέχρι τώρα μπορούμε να απολαμβάνουμε υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες γιατί όταν θα πιάσουν τα κρύα πολλοί συμπολίτες θα δυσκολευτούν οικονομικά, ανέφερε ο κ. Επιτροπάκης.

Εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση βρισκόμαστε στην κορυφή της ανοδικής αυτής πορείας των τιμών, σημειώνοντας ότι ευελπιστούν σε μια σταδιακή κάθοδο των τιμών ή τουλάχιστον σε μια σταθεροποίηση της κατάστασης.

Τέλος για το επίδομα θέρμανσης είπε ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κάνει αίτηση στην ειδική πλατφόρμα για να δει εάν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να διαπιστώσει εάν είναι δικαιούχος. Και εδώ όμως υπάρχει ένα αγκάθι καθώς ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει τα χρήματα για να αγοράσει το πετρέλαιο και στη συνέχεια με βάση τα αποδεικτικά να λάβει το επίδομα, όταν αυτό δοθεί. Και το ερώτημα είναι τι γίνεται με τις οικογένειες που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν εξ αρχής, σημείωσε.

Ακούστε εδώ αναλυτικά: