Δήλωση του βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επενδυτικού σχεδίου Β-ΑΠΕ στο Νομό Ρεθύμνου
Η πρόσφατη έγκριση από το ΥΠΕΚΑ των περιβαλλοντικών όρων υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη που περιλαμβάνει τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο, συνολικής ισχύος 190 MW και κόστους 450 εκ. Ευρώ, που σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Κρήτη η γαλλική EdF, μεταξύ των οποίων δύο πάρκα στο Δήμο Αγίου Βασιλείου του Ν. Ρεθύμνου (ένα στην Λαμπινή με 11 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 kW η κάθε μία και ένα στην Καλή Συκιά με 47 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 kW η κάθε μία), ανοίγει το δρόμο μεγάλων fast track επενδύσεων βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Β-ΑΠΕ) στην Κρήτη. Με δεδομένη την καθολική αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης της περιοχής, η εξέλιξη αυτή συνιστά μια αυταρχική επιλογή που δυναμιτίζει το αναγκαίο κλίμα κοινωνικής συναίνεσης στο οποίο στηρίζεται κάθε σοβαρό σχέδιο βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης. Είχαμε τονίσει και με αφορμή ερώτηση μας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος (Αρ. Ερώτησης: 4552/416/30-11-2012), ότι με το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης» η κυβέρνηση προωθεί την λογική της «Κρήτης-μπαταρία της Ευρώπης», με ανεξέλεγκτη και χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων σε όλους τους ορεινούς όγκους του νησιού, με υποχρεωτική απαλλοτρίωση ιδιωτικών περιουσιών στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος», το οποίο έχει ταυτιστεί με το «δίκιο του επενδυτή». Είναι προφανές ότι σχέδιο αυτό είναι εις βάρος της αειφορικής ανάπτυξης της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ανάγκες των ανθρώπων, στην παραγωγή τοπικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ποιότητας, στη συνέργεια του πρωτογενούς τομέα με την τουριστική αγορά, στη στήριξη της ενδοχώρας και την αξιοπρεπή επιβίωση των ανθρώπων στην ύπαιθρο.
Η κλιματική αλλαγή που επελαύνει και η οποία, σύμφωνα με έγκυρα επιστημονικά δεδομένα, θα πλήξει τις επόμενες δεκαετίες όλο τον πλανήτη και την χώρα μας, είναι και αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης. Η αλήθεια -άβολη όπως σημειώνει και η συγγραφέας και ακτιβίστρια Naomi Klein- είναι «ότι το ζήτημα δεν αφορά τον άνθρακα, αλλά τον καπιταλισμό». Η ενέργεια αποτελεί διεθνώς πεδίο σύγκρουσης επιχειρηματικών συμφερόντων και γεωπολιτικής ισχύος. Ο ήλιος και ο αέρας είναι συλλογικά αγαθά και η αναγκαία αξιοποίηση τους μέσω των ΑΠΕ πρέπει να γίνεται στα πλαίσια δημοκρατικού σχεδιασμού, με ενεργό ρόλο των τοπικών κοινωνιών και με βάση την αρχή της «τοπικής αυτάρκειας» και όχι της εξαγωγής ενέργειας.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει δίλημμα «ναι ή όχι στις ΑΠΕ». Το ερώτημα είναι με ποιους όρους και για το συμφέρον ποιών θα αναπτυχθούν. Και στο ερώτημα αυτό η απάντηση δεν είναι τεχνοκρατική αλλά πολιτική. Την απάντηση δεν την δίνουν οι ειδικοί αλλά πρωτίστως οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες, μετά από ενημέρωση, διάλογο, αντιπαράθεση απόψεων, δηλαδή με Δημοκρατία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστέκεται στις συλλογικές αντιστάσεις των πολιτών που αντιδρούν στα καταστροφικά σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (όπως η γαλλική εταιρεία EDF), που προσπαθούν με τη δύναμη του χρήματος να εξαγοράσουν έναντι ευτελούς τιμήματος περιουσίες και συνειδήσεις. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η ευρύτατη κοινωνική συστράτευση για την αποτροπή αυτών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που απειλούν, χωρίς την παραμικρή θετική συμβολή, την μοναδικότητα του φυσικού τοπίου, την βιοποικιλότητα, την οικονομία, την γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό της Κρήτης. Ταυτόχρονα καλούμε τους πολίτες να αγωνιστούν για μια άλλη περιβαλλοντική-ενεργειακή πολιτική πέραν του νεοφιλελεύθερου σχεδίου, που βάζει το κέρδος πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων και της φύσης. Τους καλούμε να στηρίξουν ένα εναλλακτικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα προωθηθεί από μια κυβέρνηση της Αριστεράς και θα έχει ως βασικά του στοιχεία την κοινωνική-παραγωγική ανασυγκρότηση του Ρεθύμνου και της Κρήτης, την σταδιακή αλλαγή του ενεργειακού μίγματος και την μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, τη σχεδιασμένη ανάπτυξη των ΑΠΕ και κυρίως, το δημοκρατικό προγραμματισμό και τον σεβασμό της βούλησης των τοπικών κοινωνιών.