Κρήτη: Μετρούν τις πληγές τους και φοβούνται νέο κύμα κακοκαιρίας

2:24 μ.μ. - Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019
02:02 μ.μ. - Πέμ, 28/24/2019
Image: Κρήτη: Μετρούν τις πληγές τους και φοβούνται νέο κύμα κακοκαιρίας

Μπορεί το νερό να είναι ευλογία για την Κρήτη και τις αγροτικές καλλιέργειες, όμως η φετινή πρωτοφανής ποσότητα βροχής που έχει καταγραφεί, έχει δημιουργήσει ουκ ολίγα προβλήματα σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο

Με δεδομένο πως οι βροχές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, αφού την Άνοιξη προβλέπονται νέες βροχοπτώσεις, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι.
 
Το συγκεκριμένο θέμα, τέθηκε χθες, στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης, ανάμεσα στα μέλη της Ομάδας Αμπελουργών - Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, που έχουν αναλάβει να συντάξουν και μια ολοκληρωμένη πρόταση προς τον Υπουργό, για τις επιπτώσεις στο νησί από την κλιματική αλλαγή, σε σχέση πάντα με τις καλλιέργειες.
 
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα, με ισχυρές καταρρακτώδεις βροχές, χαλάζι, ανέμους και κατά τόπους ανεμοστρόβιλους έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή, σύμφωνα με τους αγρότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα, υπάρχουν χωράφια τα οποία είναι απροσπέλαστα, αφού το νερό παραμένει μέσα σε αυτά. «Δεν μπορεί να πιει άλλο νερό το χώμα», λένε χαρακτηριστικά.
 
Στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε μετά από την πρωτοβουλία της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης έγινε μια πρώτη εκτίμηση της έκτασης των καταστροφών με βάση την εικόνα που υπάρχει γενικά.
Αυτό που ζητούν οι αγρότες είναι να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποζημιωθούν και να στηριχθούν ουσιαστικά. Ενώ αυτό που ειπώθηκε, είναι το πότε θα επισκεφτεί τελικά την Κρήτη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, με το ταξίδι να αναμένεται το επόμενο διάστημα.
 
 
ekriti.gr