Πιο συγκεκριμένα, οι έλεγχοι πραγματοποιούνται, με έμφαση στα σημεία αιχμής αυτής της περιόδου, δηλαδή σε κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, αλλά και σε καταστήματα πώλησης αυγών και τυροκομικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρία Σωμαρά, το μεγαλύτερο «βάρος» της υπηρεσίας αυτή τη χρονική στιγμή πέφτει η λειτουργία των σφαγείων λόγω και της αυξημένης κατανάλωσης κρέατος ενόψει του Πάσχα.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει εντοπιστεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Ωστόσο, λόγω του ότι το σφαγείο στην περιοχή της Νεάπολης Λασιθίου έχει κλείσει, υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση κυρίως στο σφαγείο Αρκαλοχωρίου αλλά και του Ρεθύμνου, που έχουν επωμιστεί το βάρος καθώς εκεί μεταφέρονται τα αμνοερίφια από το Λασίθι.
Ο ίδιος συμβουλεύει σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το φαινόμενο εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών να είναι προσεκτικοί στην αγορά κρέατος αλλά και των αυγών.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα).
Επίσης, τα ελληνικά σφάγια αμνοεριφίων φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ».
Παράλληλα, όπως επισημαίνει, θα πρέπει να μην αγοράζουν αυγά χωρίς να ξέρουν την προέλευσή τους .
Να σημειωθεί ότι τα αυγά πρέπει να πωλούνται με κέλυφος χωρίς ρωγμές, καθαρά, στεγνά, απαλλαγμένα από εξωτερικές δυσάρεστες οσμές και να μην διατίθενται εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, σε κάθε αυγό πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο κωδικός αριθμός εκτροφής του παραγωγού.
Επιπλέον να αναγράφεται στη συσκευασία η κατηγορία του αυγού τα πλήρη στοιχεία με τη διεύθυνση του παραγωγού ή το εμπορικό σήμα της επιχείρησης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης ,στην αγορά υπάρχει επάρκεια στα ντόπια αμνοερίφια και στο ντόπιο κατσικάκι προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών.
Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για το μοσχάρι που το μεγαλύτερο ποσοστό είναι από το εξωτερικό ενώ και το ντόπιο χοιρινό δεν φθάνει για τις αυξημένες ανάγκες με τις μεγαλύτερες όμως ποσότητες να τις καλύπτουμε από την υπόλοιπη χώρα.
Ελένη Στάθογλου
Πηγή: ekriti.gr