Κρασσάς: Δραματική η μείωση παραγωγής θυμαρίσιου μελιού στο νομό Λασιθίου

11:16 π.μ. - Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2024
11:10 π.μ. - Τετ, 02/16/2024
Image: Κρασσάς: Δραματική η μείωση παραγωγής θυμαρίσιου μελιού στο νομό Λασιθίου

Έκκληση των μελισσοκόμων για βοήθεια από την πολιτεία

Ο κος Κωστής Κρασσάς, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην μελισσοκομία και συγκεκριμένα στο Λασίθι.

Το Λασίθι αυτή τη στιγμή υποφέρει καθώς έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό βροχοπτώσεων σε όλη την Ελλάδα, είπε ο κος Κρασσάς. Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και φυτά που παλαιότερα άντεχαν να έχουν αρχίσει να ξεραίνονται. Η βασική περιοχή με θυμάρια είναι η Σητεία και οι μελισσοκόμοι προχώρησαν τον Απρίλιο σε επισκόπηση αυτών των θυμαριών ώστε να διαπιστώσουν την κατάστασή τους. Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι τα περισσότερα θυμάρια είχαν ξεραθεί και δεν υπήρχε περιοχή, ειδικά για τα πρώιμα θυμάρια, όπου θα μπορούσαν οι μελισσοκόμοι να μεταφέρουν τα μελίσσια τους για να πάρουν μέλι. Όταν δεν υπάρχει γύρη, δεν μπορεί να υπάρξει ανανέωση των μελισσών. Τα μελίσσια φέτος συντηρήθηκαν με άλλους τρόπους αλλά ειδικά στις παραφυάδες, τα μελίσσια καταστράφηκαν. Μία φυσιολογική ανθοφορία αντέχει γύρω στις 20 με 25 μέρες. Φέτος, είχαμε ανθοφορία των 5 με 10 ημερών η οποία ήταν εντελώς στείρα, ανέφερε ο κος Κρασσάς. Το αποτέλεσμα είναι να μειωθεί η παραγωγή θυμαρίσιου μελιού κατά 90 με 95%.

Το Πεύκο έδωσε μέλια στο Λασίθι για λίγο χρονικό διάστημα καθώς τα μελίσσια πήγαν στα πεύκα χωρίς γόνους και με στρατό που δεν ήταν ταϊσμένος με πρωτεΐνη ώστε να έχει τη δυνατότητα να πετάξει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μελίσσια που δεν έχουν δύναμη να πετάξουν και να συλλέξουν από μακριά.

Ταυτόχρονα, υπάρχει αδιαφορία από το κράτος. Αυτό που ζητούν οι μελισσοκόμοι είναι να βοηθηθούν ώστε να σώσουν το ζωικό κεφάλαιο. Οι μέλισσες χάνονται και καθώς τα έξοδα είναι πολλά οι μελισσοκόμοι δεν θα μπορέσουν να τις στηρίξουν. Αυτό που ζητούν λοιπόν είναι την βοήθεια που δικαιούνται από το κράτος ώστε να διατηρήσουν τα μελίσσια τους καθώς αυτό που συνέβη φέτος ήταν πρωτόγνωρο. Ο κος Κρασσάς μας ενημέρωσε ότι ήδη έχουν φύγει αρκετοί μελισσοκόμοι από την Κρήτη και έχουν μεταφερθεί στην Βόρεια Ελλάδα.

Εάν το κράτος δεν σταθεί στο πλευρό των μελισσοκόμων δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν, κατέληξε ο κος Κρασσάς. Τέλος, είπε ότι καλό θα είναι να προτιμάμε του ντόπιους παραγωγούς ανεξάρτητα από την τιμή καθώς η ποιότητα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι.

* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης

* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη

* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού