Κορωνοϊός: H σκιά των mini lockdown και η ανησυχία για τα κρούσματα στα σχολεία

8:25 π.μ. - Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021
08:09 π.μ. - Παρ, 24/25/2021
Image: Κορωνοϊός: H σκιά των mini lockdown και η ανησυχία για τα κρούσματα στα σχολεία

Επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές για την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα

Επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές για την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται από σήμερα οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Παράλληλα παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 6:00.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Σημειώνεται πως ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας στην βόρεια Ελλάδα εκφράστηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, από τους κ.κ. Μίνα Γκάγκα, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αλλά και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, έκρουσαν το κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως τόνισαν, τα κρούσματα στη χώρα σταθεροποιούνται, ωστόσο, παρατηρείται αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα συμπεράσματα από την πρώτη εβδομάδα έναρξης σχολείων

Εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας για την «τροχιά» που θα διαγράψει η πανδημία του κορωνοϊού στο σχολικό περιβάλλον, οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τελούν σε εγρήγορση, ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί αναλύοντας το «αποτύπωμα» της πρώτης εβδομάδας επιστροφής των μαθητών στις αίθουσες υπό τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.

Στόχος και στοίχημα αποτελεί η διατήρηση της διά ζώσης εκπαίδευσης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, τόσο προς όφελος αυτής καθαυτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσο και για την ψυχική υγεία των παιδιών, με το «κλειδί» -πέραν σαφώς του εμβολιασμού των εφήβων- να βρίσκεται στο συνδυασμό πιστής τήρησης μέτρων και υψηλού testing, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνουν πρόσφατες διεθνείς μελέτες.

Προχωρώντας στην «ακτινογραφία» της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας των σχολείων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους από την ηλικία των 5 έως των 20 ετών -βάσει του διαχωρισμού του ΕΟΔΥ- παρουσίασε αύξηση σε ποσοστό 16%, την οποία η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε «απολύτως αναμενόμενη» και οφειλόμενη στη διενέργεια των self test στα σχολεία.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός, όπως επισημάνθηκε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σήμερα, Πέμπτη, ότι δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών και εφήβων ηλικίας κάτω των 17 ετών, που αντιπροσωπεύουν σήμερα 1,5% των ενεργών νοσηλειών.

cnn.gr