Κορωνοϊός: Εμβόλια ικανά απέναντι στο νέο στέλεχος «Όμικρον» ; - Τι απαντά ο Π. Σαρρής

9:59 π.μ. - Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021
09:11 π.μ. - Δευ, 29/59/2021
Image: Κορωνοϊός: Εμβόλια ικανά απέναντι στο νέο στέλεχος «Όμικρον» ; - Τι απαντά ο Π. Σαρρής

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μιλά στον Ηχώ 99,8

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και ειδικότερα ποια είναι τα στοιχεία που έχει η επιστημονική κοινότητα για την παραλλαγή «Όμικρον», μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Παναγιώτης Σαρρής καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η νέα μετάλλαξη «Όμικρον» ταυτοποιήθηκε στην Μποτσουάνα της Αφρικής φέρνοντας μια μεγάλη κινητοποίηση σε όλο τον πλανήτη για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η παραλλαγή «Όμικρον» διαθέτει 32 μεταλλάξεις του ιού στην πρωτεϊνική της ακίδα γεγονός που συμβάλλει στην μεγαλύτερη μεταδοτικότητά της, αλλά τα συμπτώματα φαίνεται να είναι πιο ήπια και διαρκούν λιγότερες ημέρες, σημείωσε.

Εκτίμησε πως η πανδημία θα διαρκέσει για τουλάχιστον πέντε χρόνια και βρισκόμαστε στο 2ο έτος. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Χρειάζεται ο κόσμος να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να εμβολιαστεί. Είναι σημαντικό οι εμβολιασμοί να συνεχιστούν είτε με την πρώτη και δεύτερη δόση και επίσης σημαντικό να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση όσοι είχαν εμβολιαστεί πριν έξι μήνες. Συστήνεται και στα άτομα νεαρής ηλικίας και στα νεαρά παιδιά ο εμβολιασμός για να προστατευτούν. Όσο για τα μονοκλωνικά αντισώματα, αυτά χορηγούνται υπό προϋποθέσεις και σε πρώιμα στάδια πριν ο ασθενής φτάσει στη ΜΕΘ. Δεν μπορούν να προστατεύσουν έναν ασθενή από όλα τα στελέχη του κορωνοϊού αλλά από συγκεκριμένα, εξήγησε.

Είπε ακόμα ότι η πιθανή επικράτηση της παραλλαγής « Όμικρον» θα χρειαστεί τουλάχιστον 100 ημέρες για να φανεί και σε περίπου 2 εβδομάδες οι παρασκευάστριες εταιρείες, θα έχουν στα χέρια τους εμπεριστατωμένες απαντήσεις για τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους για τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Τέλος έκανε αναφορά στο project που υλοποιεί μια ομάδα 15 φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο αφορά ένα βρώσιμο εμβόλιο κατά του SARS CoV-2. Πρόκειται για προπτυχιακούς φοιτητές Βιολογίας , Ιατρικής, Πληροφορικής και Επιστήμης Υλικών που συνεργάζονται για τον σκοπό αυτό, έχοντας τη στήριξη της Πρυτανείας και του συνολικού δυναμικού του Πανεπιστημίου και βέβαια των επικεφαλής του project Καθηγητές Παναγιώτης Σαρρής, Μπάμπης Σπηλιανάκης, Γιώργος Σουρβίνος. Μάλιστα για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία και προσπάθεια υλοποίησης του project μπήκαν στην λίστα του FORBES με τους 30 πιο επιτυχημένους νέους που μπορούν να αλλάξουν την τύχη του κόσμου.