Κορώνης: Πως να προστατευτούν οι νεφροπαθείς εν μέσω κορωνοϊού

9:11 π.μ. - Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020
09:04 π.μ. - Δευ, 27/11/2020
Image: Κορώνης: Πως να προστατευτούν οι νεφροπαθείς εν μέσω κορωνοϊού

Ο διευθυντής της Νεφρολογικής κλινικής «Άγιος Παντελεήμονας» Ιεράπετρας, στον Ηχώ 99,8

Ο κορωνοϊός όπως φαίνεται δεν κάνει διακρίσεις και ενώ αρχικά φαινόταν πως οι νεφροπαθείς δεν ήταν στις « προτιμήσεις» του ιού τελικά νόσησαν νεφροπαθείς οπότε αυτό προκάλεσε μια επιπλέον ανησυχία δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο κ. Χρήστος Κορώνης διευθυντής στη Νεφρολογική κλινική «Άγιος Παντελεήμονας» της Ιεράπετρας. Προσθέτει πως η ζωή των νεφροπαθών έχει αλλάξει και οι ασθενείς έχουν την αγωνία της επιβίωσης απέναντι και στον κορωνοϊό. Καταρχάς προσέρχονται πλέον χωρίς τη συνοδεία συγγενών. Υπάρχει πρωτόκολλο προσέλευσης για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, φορούν μάσκες ελέγχονται θερμομετρικά κατά την είσοδο και λαμβάνεται ένα σύντομο ιστορικό για τις ημέρες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη αιμοκάθαρση. Επίσης το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί ενώ έχουν δοθεί οδηγίες και προς τους ασθενείς. Τηρούνται οι αποστάσεις στο χώρο αναμονής και την ώρα της αιμοκάθαρσης ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος, κάτι που τώρα μπορεί να θεωρείται δεδομένο ίσως να αλλάξει στη συνέχεια. Οπότε συνεχίζουμε να προσέχουμε. Σε ότι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι είπε ότι υπάρχουν χώρες με υψηλές θερμοκρασίες όπως στη Μέση Ανατολή, την Αφρική που έχουν πολλά κρούσματα κορωνοϊού και αυτό είναι ένα στοιχείο που προβληματίζει. Στην Ευρώπη πάντως τα κρούσματα και οι θάνατοι μειώνονται και ίσως είμαστε σε μια φάση καταστολής της μετάδοσης χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι από το φθινόπωρο και μετά δεν θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Και το ερώτημα είναι μήπως έρθει μεταλλαγμένος. Γιατί υπάρχει ιστορικό στη Μέση Ανατολή που επί 5 χρόνια υπήρχε κορωνοϊός από καμήλες όμως, με πολλά κρούσματα και θύματα την περίοδο από Σεπτέμβριο μέχρι Μαϊο. Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ευελπιστούμε σύντομα να βρεθούν φάρμακα και εμβόλιο, τόνισε.

Προέτρεψε τους ασθενείς που έχουν θέμα με τη νεφρική τους λειτουργία χωρίς να έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο να κάνουν αιμοκάθαρση να προσέχουν την υγεία τους ώστε να μην επιβαρυνθούν λόγων και του κορωνοϊού και στη συνέχεια έδωσε χρήσιμες οδηγίες για την επόμενη μέρα και με την άρση των μέτρων λέγοντας ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας.