
Για ασυντόνιστη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και απουσία κρατικής μέριμνας έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Εμμανουήλ Κοκοσάλης στον Ηχώ 99,8
Για ασυντόνιστη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και απουσία κρατικής μέριμνας έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Εμμανουήλ Κοκοσάλης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8, «Καλημέρα Λασίθι» με αφορμή τη μαζική μετακίνηση προσφύγων στις ακτές της Κρήτης
Ο κ. Κοκοσάλης, σε έντονο τόνο, ανέδειξε την πίεση που δέχονται οι υπηρεσίες των Δήμων και προειδοποίησε ότι η κοινωνική ένταση είναι προ των πυλών, εφόσον δεν υπάρξει άμεση κυβερνητική παρέμβαση και σχέδιο υποδοχής.
«Δεν είναι καινούριο το πρόβλημα – Το βλέπαμε να έρχεται»
Όπως ανέφερε, η νέα αυτή μαζική ροή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. «Εδώ και δύο χρόνια λέμε ότι θα συμβεί. Ξέραμε πως η Λιβύη έχει ανοίξει τις ροές – όπως είχε κάνει παλιότερα η Τουρκία. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Δήμοι καλούνται να σηκώσουν το βάρος χωρίς στήριξη. Εμείς στέλνουμε οδηγούς, λεωφορεία, διακόπτονται βασικές δημοτικές λειτουργίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος μετέφερε την εικόνα της καθημερινής μετακίνησης περίπου 40 νεαρών ατόμων – ηλικίας 16 έως 20 ετών – από τις Τρεις Εκκλησιές στο λιμάνι του Ηρακλείου, για προώθησή τους στην Αθήνα.
«Οι Δήμοι δεν μπορούν άλλο – ζητάμε σχέδιο»
Ο κ. Κοκοσάλης τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλο και δεν έχει ούτε τα μέσα ούτε την ευθύνη για να διαχειριστεί μια τόσο κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση.
Ζητάμε να υπάρξει σχέδιο. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται τέσσερις μέρες στοιβαγμένοι σε βάρκες, με έναν χουρμά. Δεν είναι δυνατόν να μένουν στο μπετό, χωρίς τουαλέτα, χωρίς νερό, χωρίς στέγη», δήλωσε. Παράλληλα, επισήμανε ότι καθημερινά προσφέρει στους πρόσφυγες ένα κρουασάν και ένα νερό με χρήματα από την τσέπη του γιατί απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρήση χρημάτων από τον Δήμο».
«Σε 20 μέρες περιμένουμε 15.000 μετανάστες – Οι δομές δεν φτάνουν»
Ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων έκανε λόγο για δραματική αύξηση των ροών το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι σε λιγότερο από ένα μήνα ενδέχεται να φτάσουν στην Κρήτη 15.000 έως 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
«Οι δύο υπάρχουσες δομές δεν επαρκούν. Χρειάζονται άμεσα τέσσερις νέες – μία ανά νομό – με δυνατότητα φιλοξενίας τουλάχιστον 600-700 ατόμων η καθεμιά. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με ευθύνη του Υπουργείου, όχι να τα φορτωθούμε οι Δήμοι», σημείωσε.
«Χρειάζεται διακρατική συμφωνία και πίεση προς την Ε.Ε.»
Ο κ. Κοκοσάλης υποστήριξε ότι η παρούσα κατάσταση αποτελεί αποτέλεσμα γεωπολιτικών πιέσεων, ενώ η απουσία διεθνών συμφωνιών καθιστά τη διαχείριση αδύνατη. «Όπως η Τουρκία πήρε δισεκατομμύρια για να συγκρατήσει τις ροές, έτσι και τώρα η Λιβύη αφήνει ελεύθερες τις καραβιές. Αν δεν υπάρξει διακρατική συμφωνία – και χρηματοδότηση από την Ευρώπη – το πρόβλημα θα διογκώνεται», υπογράμμισε.
«Φοβάμαι κοινωνική έκρηξη – Ζήσαμε ήδη τις φασιστικές αντιδράσεις»
Με σαφή προειδοποίηση προς το κράτος και την Περιφέρεια, ο Δήμαρχος επεσήμανε τον κίνδυνο κοινωνικών αντιδράσεων:
«Το 2019 ζήσαμε φασιστικές αντιδράσεις. Τώρα, αν δεν υπάρχει σχέδιο και οργάνωση, θα έχουμε τα ίδια – ή και χειρότερα. Δεν είναι λύση να κυκλοφορούν άνθρωποι άστεγοι, εξαθλιωμένοι, στους δρόμους και στις μαρίνες. Χρειάζονται δομές, όχι λύσεις της τελευταίας στιγμής».
«Είχαμε πρόγραμμα, είχαμε δομές – Τώρα δεν έχουμε τίποτα»
Ο κ. Κοκοσάλης θύμισε την επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος "ΕΣΤΙΑ", όταν υπήρχε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία και φιλοξενούνταν πρόσφυγες σε κατοικίες με πλήρη υποστήριξη: κοινωνικούς λειτουργούς, γιατρούς, μεταφραστές.
«Τότε είχαμε προσωπικό και χρηματοδότηση. Τώρα δεν έχουμε τίποτα. Και προσπαθούμε μόνοι μας να διαχειριστούμε μια κρίση που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Χρειάζεται πολιτική βούληση και συνεργασία όλων – Υπουργείου, Περιφέρειας, Δήμων», τόνισε.
«Συμπαράσταση στην Ιεράπετρα – Να κινηθεί το κράτος άμεσα»
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Κοκοσάλης αναφέρθηκε και στη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε πρόσφατα την Ιεράπετρα, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους πληγέντες και ζητώντας από το κεντρικό κράτος να κινηθεί άμεσα για στήριξη. «Όπως εμείς αντιμετωπίσαμε το σεισμό το 2021 με τη βοήθεια των εθελοντών και της Αυτοδιοίκησης, έτσι πρέπει τώρα να βοηθηθεί η Ιεράπετρα. Αυτές οι καταστροφές απαιτούν αλληλεγγύη και οργάνωση», κατέληξε.