Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι απορριφθέντες μπορούν να κάνουν νέα αίτηση για τα 700 ευρώ

1:27 μ.μ. - Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019
01:12 μ.μ. - Δευ, 23/27/2019
Image: Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι απορριφθέντες μπορούν να κάνουν νέα αίτηση για τα 700 ευρώ

Τρεις μέρες διορία έχουν τα χιλιάδες ΑΜΕΑ που απορρίφθηκαν για να ξανακάνουν αίτηση στο koinonikomerisma.gr για να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα

Έως την 22/12/2019 και ώρα 18:00 εγκρίθηκαν 241.068 αιτήσεις για το μέρισμα

Πολλοί είναι αυτοί που απορρίφθηκαν από την πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα. Η πρώτη είναι αυτή των δικαιούχων, οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Είναι χιλιάδες αυτές οι περιπτώσεις καθώς η αναγραφή του ΑΦΜ του εξαρτώμενου μέλους δεν ήταν υποχρεωτική. Δηλαδή, η διαδικασία υποβολής της δήλωσης σου επέτρεπε να κάνεις το λάθος αφήνοντας κενό τον ΑΦΜ. Βάσει της νομοθεσίας, η απόκτηση ΑΦΜ από τα ΑΜΕΑ καθίσταται υποχρεωτική από τη στιγμή που γίνονται δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος (κυμαίνεται από 320 έως 600 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας).

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης όσο και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις τους υποσχέθηκαν ότι μέσα από την διαδικασία του κοινωνικού μερίσματος θα μοιραστεί ένα ποσό κοντά στα 200 εκατ. ευρώ σε 300.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε παρακάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες.

Η δεύτερη είναι αυτή των δικαιούχων οι οποίοι είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποια από τα προηγούμενα επτά έτη όπως προέβλεπε το σχετικό κριτήριο μέσω του οποίου πιστοποιούνταν η μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα.

Γενικότερα, στον πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα έχουν αναρτηθεί διευκρινήσεις και ορίζονται οι ομάδες ανθρώπων που μπορούν να ξανακάνουν αίτηση:

1. Για τα εξαρτώμενα μέλη π.χ. ΑΜΕΑ που υποβάλλουν και τα ίδια φορολογική δήλωση, το αίτημα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα στου οποίου τη φορολογική δήλωση είναι εξαρτώμενα.

2. Το Αίτημα Ένστασης υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. οικ. 2/89030/ΔΛΤΠ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης.

3. Τα αιτήματα ένστασης συγκεντρώνονται από την ΗΔΙΚΑ και θα διαβιβαστούν στην ΑΑΔΕ για περαιτέρω επεξεργασία.

4. Κατόπιν εξέτασης των αιτήσεων που απερρίφθησαν, αναρτήθηκε πρόσθετο αρχείο δικαιούχων δύο κατηγοριών :

Α. Δικαιούχοι οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών.

Β. Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμενα 7 έτη.

Οι πιθανοί δικαιούχοι που εντάσσονται σε μια εκ των δύο ανωτέρω κατηγοριών, καλούνται να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση.

Πότε πληρώνεται

Στις 31/12 και λίγες ώρες πριν εκπνεύσει ο χρόνος αναμένεται να πληρωθεί στους δικαιούχους το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dikaiologitika News.

Στις 31/12 θα πληρωθεί το κοινωνικό μέρισμα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Dikaiologitika News. Τέλος λειτουργεί ειδικός τηλεφωνικός αριθμός 2131621000 προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες για το αν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος.

dikaiologitika.gr