Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πριν τις 15 Αυγούστου θα έχει καταλήξει στην τελική εισήγηση που θα κάνει στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα κριτήρια υπαγωγής στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, καθώς και στον τρόπο χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε ό,τι αφορά το Κοινωνικό Τιμολόγιο, ειδικότερα, η ΡΑΕ επεξεργάζεται πρόταση η οποία θα προβλέπει την καθιέρωση τριών ή τεσσάρων κατηγοριών επιδότησης.
Προϋπόθεση για τη χορήγηση τους θα είναι ο καταναλωτής να συνδυάζει συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν το ύψος του εισοδήματος, των τραπεζικών καταθέσεων αλλά και της ακίνητης περιουσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, με τον τρόπο αυτό θα απολαμβάνουν το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, όσοι πραγματικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις χρεώσεις που ισχύουν για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών.
Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να γίνει και ξεκαθάρισμα μεταξύ των ήδη 692.335 δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου. Ανάμεσα τους υπάρχουν και νοικοκυριά, τα οποία μπορεί να εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα, ωστόσο διαθέτουν τραπεζικές καταθέσεις και μεγάλης αξίας ακίνητα.
Οι δύο κατηγορίες που ισχύουν σήμερα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα διακρίνεται σε δύο κατηγορίες.
Στην πρώτη ανήκουν εκείνοι με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά παιδί και με τετραμηνιαία κατανάλωση από 200 kwh – 1.500 kwh. Επίσης στην ίδια κατηγορία ανήκουν τρίτεκνοι με εισόδημα έως 23.500 ευρώ και τετραμηνιαία κατανάλωση 200 – 1.700 kwh.
Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία 67% και άνω, καθώς και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.
Φρένο στην «υπερχρεώση» των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας