Κοινοβουλευτική Παρέμβαση Κ. Σπυριδάκη και Γ. Μουλκιώτη για τον Τουρισμό και τον Επισιτισμό

11:09 π.μ. - Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
11:05 π.μ. - Πέμ, 23/09/2024
Image: Κοινοβουλευτική Παρέμβαση Κ. Σπυριδάκη και Γ. Μουλκιώτη για τον Τουρισμό και τον Επισιτισμό

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Βοιωτίας και Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γεώργιου Μουλκιώτη, κατατέθηκαν δύο Αναφορές για τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τουρισμού και του επισιτισμού

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Βοιωτίας και Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γεώργιου Μουλκιώτη, κατατέθηκαν δύο Αναφορές για τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τουρισμού και του επισιτισμού και για την ψηφιακή πλατφόρμα “JOBmatch” που ενεργοποίησε η Δ.ΥΠ.Α.. Στην εν λόγω Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία συνυπογράφει και η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, βάσει του Δελτίου Τύπου που δημοσίευσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) φέτος θα υπάρξουν 80.000 κενές θέσεις, «γεγονός που αποδεικνύει ότι οι υπηρεσίες που θα παρέχουμε φέτος θα είναι δυσανάλογες με το αντίτιμο που θα πληρώσουν οι επισκέπτες, καθώς η χώρα μας θα είναι 30% πιο ακριβή από πέρυσι». Ταυτόχρονα, όμως, διαφαίνεται και ένα κίνδυνος βάσει των εκτιμήσεων της ΠΟΕΕΤ και όπως στοχευμένα αναφέρουν οι Βουλευτές στην Αναφορά: «με την αύξηση των επισκεπτών και τις χιλιάδες ακάλυπτες θέσεις εργασίας θα εντατικοποιηθεί και η δουλειά όσων εργάζονται στον κλάδο, με συνέπεια την φυγή αρκετών εργαζομένων».

Αναφορικά με την ψηφιακή πλατφόρμα “JOBmatch”, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κ. Γεώργιος Μουλκιώτης και κα Κατερίνα Σπυριδάκη, αναφέρουν πως η εν λόγω εξέλιξη «δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο όσον αφορά το μισθό και ωράριο, με την οποία καταλήγουν σε συμφωνία μέσω ατομικής σύμβασης παρακάμπτοντας την συλλογική σύμβαση, τους θεσμικούς όρους και τα επιδόματα». Τέλος, σύμφωνα και με το δημοσιευθέν Δελτίο Τύπου της ΠΟΕΕΤ οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούν τα αρμόδια Υπουργεία να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες αναφορικά με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας για «την κατάργηση της εν λόγω πλατφόρμας, […] την επαναφορά της χρονικής ισχύος του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα, την επαναφορά της απονομής του εφάπαξ στην 20ΕΤΙΑ, την χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και στις εποχικά εργαζόμενες και την στελέχωση του ΣΕΠΕ, ώστε να εποπτεύεται η εφαρμογή των ΚΣΣΕ».