Κοινοβουλευτική παρέμβαση Κ. Σπυριδάκη για το ζήτημα των ελαιοπαραγωγών του Ν. Λασιθίου

9:26 π.μ. - Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024
09:02 π.μ. - Παρ, 02/26/2024
Image: Κοινοβουλευτική παρέμβαση Κ. Σπυριδάκη για το ζήτημα των ελαιοπαραγωγών του Ν. Λασιθίου

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Βουλευτή Λασιθίου ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Το ζήτημα της δραματικής μείωσης της ελαιοπαραγωγής και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών στον Νομό Λασιθίου έφερε στη Βουλή η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, με Ερώτηση που υπέβαλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Την Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της κ. Σπυριδάκη στήριξαν οι Βουλευτές κ. Χριστίνα Σταρακά – Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, και ο κ. Εμμανουήλ Χνάρης – Βουλευτής Ρεθύμνης και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Φέτος, η διαφοροποίηση ως προς τον ρυθμό καρπόδεσης και ανάπτυξης του ελαιοκάρπου ανά περιοχές, το έντονα ξηροθερμικό καλοκαίρι, η λειψυδρία και η έλλειψη σύγχρονων και ανθεκτικών εγγειοβελτιωτικών έργων στον Νομό με το έργο του φράγματος των Μπραμιανών να παραμένει στον «αέρα», και τέλος, η έξαρση του δάκου οδήγησαν στο φαινόμενο της ολικής ή μερικής ακαρπίας με δραματική πτώση της ελαιοπαραγωγής κατά 70% - 80%, και σε ορισμένες περιοχές να φτάνει έως και το 90%.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με βάση τις αναφορές των Συνεταιρισμών σε Σητεία και Ιεράπετρα, πολλοί Συνεταιρισμοί στα γύρω χωριά των Δήμων δεν άνοιξαν φέτος λόγω της μειωμένης σοδειάς, της ελάχιστης παραγωγής και του υψηλού κόστους ενέργειας. Την παραγωγή αυτών των Συνεταιρισμών ανέλαβαν τα κεντρικά ελαιουργία.

Με το εισόδημά τους να μειώνεται διαρκώς, οι ελαιοπαραγωγοί κλήθηκαν φέτος να επωμιστούν το μεγάλο κόστος παραγωγής, με τα πανάκριβα μέσα και εφόδια, το υψηλό κόστος ρεύματος και του πετρελαίου, και με τις τιμές των λιπασμάτων να αυξάνονται από 100%-200%. Ακόμη, οι μειωμένες έως μηδενικές ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Νέας ΚΑΠ με το άδικο σχήμα της αναδιανεμητικής, το ασαφές τοπίο των οικολογικών σχημάτων που δεν επιτρέπει στον παραγωγό να υπολογίσει το ακριβές ποσό της επιδότησης, και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις πληρωμών με μερικούς παραγωγούς να μην λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ τα Χριστούγεννα, ώθησε σε περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

Σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί και ο αναχρονιστικός Κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν παρέχει καμία κάλυψη για το πρόβλημα της ακαρπίας – σχοινοκαρπίας στην ελιά, παρόλο που οι νέες κλιματικές συνθήκες και οι προκλήσεις στη διαχείριση των υδάτινων πόρων έχουν αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης και συχνότητας του φαινομένου. Παρόλες τις εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου περί επικαιροποίησής του, δυστυχώς η κατάσταση παραμένει η ίδια.

Όλα τα παραπάνω απειλούν την ίδια τη βιωσιμότητα της ελαιοπαραγωγής, της πιο σημαντικής δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης, και προκαλούν κλυδωνισμούς στην αγροτική και τοπική οικονομία του Νομού Λασιθίου, με αντίκτυπο φυσικά και στην εθνική οικονομία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες των Συνεταιρισμών, από την έλλειψη λαδιού που θα διατεθεί προς πώληση, εκτιμάται πως θα χαθούν περίπου 50-60 εκ. ευρώ. Υπό τη σκιά και της ακρίβειας και των υψηλών φόρων, τα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών όλο και ψαλιδίζονται, και η Πολιτεία μένει άπραγη.

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καλούν τον Υπουργό να απαντήσει στα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν άμεσα τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά και τους καταναλωτές που βλέπουν τις τιμές του ελαιόλαδου να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα:

Προτίθεστε να προβείτε σε λήψη μέτρων για την άμεση οικονομική στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών του Ν. Λασιθίου και της Περιφέρειας της Κρήτης;

Πότε θα ολοκληρωθεί η αλλαγή και η επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ;

Θα προβλέπει ο νέος Κανονισμός την κάλυψη των ζημίων που προκαλούνται στην ελαιοπαραγωγή από την ακαρπία – σχοινοκαρπία λόγω της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών και από άλλες φυτοπαθογόνες αιτίες;