Κινητοποιήσεις αγροτοκτηνοτρόφων σήμερα στην Κρήτη

7:54 π.μ. - Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021
07:10 π.μ. - Δευ, 18/54/2021
Image: Κινητοποιήσεις αγροτοκτηνοτρόφων σήμερα στην Κρήτη

Ο κτηνοτροφικός κλάδος της Κρήτης ταλανίζεται από μια σειρά προβλημάτων, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής και το θέμα των βοσκοτόπων

Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν σήμερα Δευτέρα,18 Οκτωβρίου οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης, οι οποίοι αντιδρούν, μεταξύ άλλων, και για τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στους βοσκοτόπους, βάσει της οποίας - όπως λένε - θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές απώλειες στις επιδοτήσεις τους. Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι του Μυλοποτάμου έχουν αποφασίσει να αποκλείσουν τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στο ύψος του κόμβου Πανόρμου, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την ανάκληση της επίμαχης ΚΥΑ και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, τα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσουν στις 10 το πρωί συγκέντρωση στο ύψος των Τριών Μοναστηριών, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν στον αποκλεισμό του κόμβου Ατσιποπούλου. Στη συγκέντρωση αυτή, το “παρών” θα δώσει και αντιπροσωπία αγροτοκτηνοτρόφων από τα Χανιά. Σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους του Μυλοποτάμου, το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί στις 10 το πρωί στον κόμβο Πανόρμου, όπου σχεδιάζεται ο αποκλεισμός του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Στο Ηράκλειο, ωστόσο, μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου προγραμματίζουν στις 11 το πρωί προσυγκέντρωση στο Παγκρήτιο Στάδιο, για να ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία έως το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης, όπου και αντιπροσωπία του συλλόγου θα προχωρήσει στην επίδοση του σχετικού ψηφίσματος. Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τόσο χθες όσο και σήμερα ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης έχει συνεχείς επαφές με τον αρμόδιο υφυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να βρεθεί η “χρυσή τομή” στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου.

Παράπονα για τους βοσκοτόπους

Και την ώρα που ο κτηνοτροφικός κλάδος της Κρήτης ταλανίζεται από μια σειρά προβλημάτων, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής, η περικοπή του επιδόματος για το αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και όλα όσα δεν έγιναν ακόμα για τους δασικούς χάρτες, το αποκορύφωμα φαίνεται να είναι η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (μεταξύ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος) για τους βοσκοτόπους, η οποία θα έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο.