Κιβωτός: Ενοχή για πατέρα Αντώνιο και 4 ακόμη άτομα ζητά η εισαγγελέας

12:48 μ.μ. - Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024
12:10 μ.μ. - Δευ, 14/48/2024
Image: Κιβωτός: Ενοχή για πατέρα Αντώνιο και 4 ακόμη άτομα ζητά η εισαγγελέας

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή του πατρός Αντώνιου και τριών πρώην εργαζομένων στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» για σειρά πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεων, όπως επικίνδυνη σωματική βλάβη, έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, απειλή και ηθική αυτουργία στις σωματικές βλάβες

«Η παρούσα δίκη ξεκίνησε από την ανάγκη μιας νεαρής κοπέλας για να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν τα παιδιά στις δομές» ήταν τα πρώτα λόγια της εισαγγελέως της έδρας κατά την αγόρευση της στη δίκη για τις τιμωρητικές συμπεριφορές στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή του πατρός Αντώνιου και τριών πρώην εργαζομένων στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» για σειρά πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεων, όπως επικίνδυνη σωματική βλάβη, έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, απειλή και ηθική αυτουργία στις σωματικές βλάβες.

«Ήταν ιδρυτής της Κιβωτού, ήταν πνευματικός καθοδηγητής. Το μοντέλο λειτουργίας ήταν δικής του έμπνευσης. Παρά τον ισχυρισμό του ότι είχε πνευματικό ρόλο, συνάγεται ότι είχε ενεργό και κυρίαρχο ρόλο» ανέφερε η εισαγγελέας

Όπως εξήγησε, ο Αντώνιος Παπανικολάου αρνήθηκε την κατηγορία, αλλά από την αποδεικτική διαδικασία προέκυψαν αλλά στοιχεία. «Ο πρώτος κατηγορούμενος είχε γνώση των ενεργειών που έλαβαν χώρα και δεν ήταν αμέτοχος. Τα δυο περιστατικά έλαβαν χώρα σε χώρο και χρόνο που ήταν παρών στη δομή. Αποδείχθηκε η ηθική αυτουργία στην επικίνδυνη σωματική βλάβη και την απλή σωματική βλάβη κατά συρροή, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για την πράξη της ηθικής αυτουργίας στην απειλή».

Αναφερόμενη στην κλοπή στη δομή του Βόλου που οδήγησε έναν από τους φιλοξενούμενος στη δομή στο να τοποθετηθεί σε ξεχωριστό «σπιτάκι» εκτός της κεντρικού κτιρίου, η εισαγγελέας περιέγραψε ότι «αποδείχτηκε πως η επικοινωνία του συγκεκριμένου φιλοξενούμενου με τα αλλά παιδιά ειχε απαγορευθεί, δεν είχε στη διάθεση του μέσα ψυχαγωγίας, ήταν κλειδωμένος κι έβγαινε μόνος του από το παράθυρο.

Συνάγεται η πλήρης αποκοπή του από την ομάδα. Το μέτρο αυτό είχε καταφανώς τιμωρητικό χαρακτήρα. Ήταν παρατεταμένο, τιμωρητικό και ελήφθη από τη διευθύντρια της δομής κι ένα ακόμη πρόσωπο. Στην απόφαση συμμετείχε και ο πατήρ Αντώνιος. Επρόκειτο για αποφαση που ελήφθη σε επικοινωνία με την κεντρική διοίκηση της Αθήνας».

Ενοχή τριών εργαζομένων της δομής του Βόλου ζήτησε η εισαγγελέας για τον τραυματισμό ανηλίκου στον οποίο δεν παρασχέθηκε η κατάλληλη βοήθεια στη συνέχεια ζήτησε η εισαγγελέας. «Το θύμα περιέγραψε με συνέπεια και σαφήνεια όσα του συνέβησαν. Η ύπαρξη του τραυματισμού αποδείχθηκε και από φωτογραφία. Επίσης ο πάτερ Αντώνιος γνώριζε για τον τραυματισμό.

Αποδείχθηκε ότι δυο εργαζόμενοι της δομής τέλεσαν την πράξη της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος ανηλίκου προσώπου, ο ένας εξ αυτών και την πράξη της απειλής, ενώ η διευθύντρια της δομής της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο».

newsbomb.gr