Κατώτατος μισθός: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αύξηση, πότε και πόσο θα αυξηθεί

9:24 π.μ. - Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020
09:02 π.μ. - Δευ, 17/24/2020
Image: Κατώτατος μισθός: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αύξηση, πότε και πόσο θα αυξηθεί

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες ξεκινάει η διαδικασία των διαβουλεύσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα προκύψει στο τέλος Ιουνίου

Ειδικότερα μέχρις τις 28 Φεβρουαρίου ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας θα στείλει στους φορείς πρόσκληση για την έναρξη του διαλόγου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, στόχος είναι η διαβούλευση να ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαΐου και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο κατώτατο μισθό το τελευταίο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Η προεκλογική πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από αυτόν της ανάπτυξης. Με δεδομένο ότι η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί κοντά στο 3% (σ.σ.: η εκτίμηση του προϋπολογισμού κάνει λόγο για 2,8%), η αύξηση του μισθού θα ανέλθει κοντά στο 6%.

Τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης, όσο και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών δεν αποκλείουν μια αύξηση της τάξεως του 4-5%, δηλαδή από 26 έως 32 ευρώ το μήνα, με το κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται από 676 έως 682 ευρώ.

Η κυβέρνηση το Δεκέμβριο του 2018 είχε δεσμευτεί ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 703 ευρώ σε βάθος τριετίας, επηρεάζοντας 700.000 εργαζόμενους με μερική ή πλήρη απασχόληση, αλλά και περισσότερα από 20 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη και τα επιδόματα μαθητείας και ασκούμενων φοιτητών

Τα στάδια για τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού είναι τα εξής:

- Έως το τέλος Φεβρουαρίου η 3μελής Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης –αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Ο.ΜΕ.Δ., έναν εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο του υπουργού Εργασίας – θα αποστείλει πρόσκληση προς εξειδικευμένους φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, το ΙΝΕ−Γ.Σ.Ε.Ε., το ΙΜΕ−Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το ΙΟΒΕ, το ΙΝΣΕΤΕ, το ΚΕΠΕ, ο ΟΜΕΔ, το ΙΝ. ΕΜ.Υ. ΕΣΕΕ για την σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

- Έως την 31η Μαρτίου υποβάλλονται οι εκθέσεις στην επιτροπή και στη συνέχεια αποστέλλονται στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ) για να διαμορφώσουν το δικό τους υπόμνημα.

- Μέχρι τις 15 Απριλίου η επιτροπή διαβούλευσης κοινοποιεί σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους τα υπομνήματα και την τεκμηρίωση και καλεί σε προφορική διαβούλευση.

- Μέχρι το τέλος Απριλίου διαβιβάζεται ολόκληρος ο φάκελος με τα υπομνήματα και την τεκμηρίωση στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, με σκοπό την σύνταξη του Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με 5μελή Επιτροπή Σοφών.

- Μέχρι τις 31 Μαΐου πρέπει να ολοκληρωθεί το πόρισμα και να υποβληθεί στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

- Εντός του τελευταίου 15νθήμερου του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας, εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό.

Στις εκθέσεις των επιστημονικών φορέων θα ληφθούν υπόψη δείκτες όπως ο πληθωρισμός, η μεταβολή του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, αλλά και η μείωση ανεργίας.

Καθοριστικό ρόλο στις προτάσεις τους θα παίξει η περσινή αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού, η οποία έφτασε το 27% για τους νέους με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, αλλά και οι αλλαγές σε φόρους και εισφορές.

Εκκρεμούν οι τριετίες

Την ίδια χρονική περίοδο, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, θα υπάρξει και εικόνα για τις τριετίες, καθώς αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την προσφυγή εκπροσώπων των βιομηχάνων.

Με την απόφαση που θα εκδοθεί θα κριθεί αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012, τα δικαιούνται ακόμη ή τα χάνουν, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση μισθού έως και 195 ευρώ το μήνα.

Η απόφαση θα είναι κομβική και για το μέλλον, καθώς θα κριθεί αν ο νέος κατώτατος από την 1η Ιουλίου θα είναι σκέτος ή θα προβλέπει προσαυξήσεις κατ’ αρχήν για όσους είχαν πάνω από 3 χρόνια απασχόλησης τον Φεβρουάριο του 2012 και κατά δεύτερον για όλους όσους αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ , όταν όμως η ανεργία διαμορφωθεί κάτω από 10%.