Καθυστερεί η Ανάπτυξη στην Κρήτη

9:04 π.μ. - Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016
09:06 π.μ. - Παρ, 17/04/2016
Image: Καθυστερεί η Ανάπτυξη στην Κρήτη

Από ο 2018 τα έργα στον ΒΟΑΚ. Ένα μήνα καθυστερεί και η δημοπράτηση του αεροδρομίου στο Καστέλι.

 
H Κρήτη δε θα μπορούσε να λείψει από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ανάπτυξη. Ετσι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, κατά τη χθεσινή του ομιλία στο Μουσείο της Ακρόπολη, σε δύο μεγάλα έργα που θα γίνουν στη Μεγαλόνησο, τον ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Χαρακτήρισε και τα δύο στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά για την Ελλάδα.

Ειδικά για το αεροδρόμιο, επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι η δημοπράτηση του έργου θα αναβληθεί. Είχε προγραμματιστεί για τις 27 Ιουνίου, αλλά χθες, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η δημοπράτηση θα γίνει στα τέλη Ιουλίου. Όπως διευκρίνισε το έργο θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης, ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσο για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, τα πράγματα είναι κάπως πιο… γρήγορα. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν μελέτες, ώστε να καταρτιστεί ένα συνολικό σχέδιο, που θα ενταχθεί στο πακέτο Γιούνκερ. Δηλαδή φέξε μου και γλίστρησα. Ακριβώς επειδή η καθυθστέρηση είναι μεγάλη, φρόντισε να τονίσει ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε παντελής έλλειψη σχεδιασμού.  Χαρακτήρισε τον δρόμο επικίνδυνο και εξήγγειλε ότι το έργο θα αρχίσει το 2018 και θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια. Το κόστος του θα φτάσει το 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι μετά το τέλος της αξιολόγησης, ανοίγει μια νέα σελίδα για την Ελλάδα. Μίλησε για δίκαιη ανάπτυξη, που θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: την παραγωγική ανασυγκρότηση, το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Οι χρηματοδοτήσεις των αναπτυξιακών έργων, είπε ότι θα γίνονται από το Πακέτο Γιούνκερ, το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον Αναπτυξιακό Νόμος, την Αναπτυξιακή Τράπεζα και την  Παρευξείνια Τράπεζα). Αυτά τα εργαλεία υποστήριξε, ότι έχουν στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.