Καταγγελία για παράνομη καύση απορριμμάτων στον ΣΜΑ Ιεράπετρας

12:31 μ.μ. - Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023
12:02 μ.μ. - Τρί, 14/31/2023
Image: Καταγγελία για παράνομη καύση απορριμμάτων στον ΣΜΑ Ιεράπετρας

Μηνυτήρια αναφορά προς Εισαγγελέα Πλημ/κων Λασιθίου κατέθεσε κάτοικος της περιοχής, καταγγέλλοντας την παράνομη καύση απορριμμάτων στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α) στη θέση «Πλατειά Όψη» του Δήμου Ιεράπετρας

Όπως αναφέρει στην αναφορά του το εκλεγμένο μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Ιεράπετρας του Δήμου Ιεράπετρας, Μιχάλης Λιαπάκης, το καλοκαίρι του 2022 έκανε δημόσια καταγγελία ότι παρανόμως γίνεται εκούσια καύση αστικών απορριμμάτων στο χώρο του Σ.Μ.Α Ιεράπετρας, όπου μαζί μα ξύλα καίγονταν και αστικά απορρίμματα και πλαστικά.

Επίσης αναφέρεται αναλυτικά στο χρονικό της κατάστασης και τονίζει ότι και η πυροσβεστική υπηρεσία επιβεβαίωσε με αυτοψία την καύση πλαστικών και στρωμάτων.

hxonews
hxonews
hxonews

Ο ίδιος αναφέρεται στη στάση της αντιδημάρχου καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας μετά την καταγγελία του καθώς και την τακτική εκφοβισμού του και ζητά την παρέμβαση των αρχών για την διερεύνηση του θέματος.

Βίντεο με καύση απορριμμάτων:

Αναλυτικά η μηνυτήρια αναφορά προς την Εισαγγελέα Λασιθίου:

«Κυρία Εισαγγελέα, είμαι εκλεγμένο μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Ιεράπετρας του Δήμου Ιεράπετρας. Με την παρούσα μου επιθυμώ να καταγγείλω την παράνομη καύση αστικών απορριμμάτων στον χώρο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α) στη θέση «Πλατειά Όψη» του δήμου Ιεράπετρας, όπου την αποκλειστική ευθύνη λειτουργίας του χώρου φέρει ο Δήμος Ιεράπετρας.

Στις 16 Ιουλίου 2022 είχα προχωρήσει με 2 αναρτήσεις μου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook στη δημόσια καταγγελία ότι παρανόμως γίνεται εκούσια καύση αστικών απορριμμάτων στο χώρο του Σ.Μ.Α Ιεράπετρας, οι οποίες συνοδεύονταν από φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη μου στο χώρο.

Στις φωτογραφίες φαίνονταν καθαρά ότι τα καμμένα αντικείμενα δεν ήταν μόνο ξύλα αλλά και αστικά απορρίμματα και πλαστικά. Δύο μέρες αργότερα, στις 18 Ιουλίου 2022 ενημερώθηκα από αρκετά φιλικά και συγγενικά μου πρόσωπα ότι η Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε δήλωσε ότι με την ανάρτηση μου τη συκοφάντησα λέγοντας ότι όλα αυτά είναι ψευδή. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε, έδωσε οδηγία στον δικηγόρο της να καταθέσει την ίδια ημέρα μηνυτήρια αναφορά σε βάρος μου με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης, αλλά εξ’ όσων γνωρίζω, ποτέ δεν υποβλήθηκε.

Παράλληλα, είχα κληθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, για να δώσω τις απαραίτητες εξηγήσεις για τις καταγγελίες που έκανα. Την ίδια μέρα εξέδωσα δελτίο τύπου, όπου αναφέρω παλιότερη καταγγελία για παράνομη καύση απορριμμάτων στον Σ.Μ.Α, όπου η αντιδήμαρχος παραδέχθηκε ότι μαζί με τα υπολείμματα από τους καθαρισμούς κλαδιών καιγόταν και πλαστικά που, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της, αδυνατούσαν οι υπάλληλοι του δήμου να κάνουν διαχωρισμό κατά την περισυλλογή τους.

Εν συνεχεία, και σε ραδιοφωνική της τοποθέτηση, προκειμένου να μην προχωρήσει τις νομικές ενέργειες εις βάρος μου, με κάλεσε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας ενώπιον όλων να ζητήσω δημόσια συγγνώμη για τις δήθεν συκοφαντίες και τα ψέματα που ανέφερα στην αρχική μου ανάρτηση. Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατόν να παραστώ σε εκείνη την συνεδρίαση του Δ.Σ. και έστειλα επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου όπου εξηγούσα τους λόγους της απουσίας και ζήτησα να αναγνωσθεί η επιστολή μου κατά τη συζήτηση του θέματος θέτοντας ορισμένα ερωτήματα στην Αντιδήμαρχο για ενημέρωση των δημοτών και καλώντας την Αντιδήμαρχο να πράξει όπως θεωρεί εκείνη θεμιτό.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η εκούσια καύση απορριμμάτων υφίσταται τουλάχιστον από τις 08-11-2019, όπου και γίνεται η πρώτη παραδοχή για την παράνομη καύση απορριμμάτων καθώς και η τακτική του εκφοβισμού από την κ. Ρουμελιωτάκη, προκειμένου να σταματήσω να ασχολούμαι με το συγκεκριμένο θέμα.

Το Σάββατο 21-01-2023 ο κ. Αθανασίου Γεώργιος, κάτοικος της περιοχής που διαμένει πολύ κοντά στο Σ.Μ.Α Ιεράπετρας, ενημέρωσε επώνυμα την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας για την εκ νέου καύση απορριμμάτων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ως όφειλε μετέβη στον χώρο όπου διαπίστωσε και κατέγραψε το συμβάν. Οτι δηλαδή, καιγόταν κλαδιά, σκουπίδια και στρώματα.

Την Δευτέρα 23-01-2023 ο κ. Αθανασίου Γεώργιος φιλοξενείται στον ραδιοφωνικό σταθμό ΗΧΩ FM της Ιεράπετρας από την δημοσιογράφο κ. Μαρία Τσαγκαράκη, όπου και περιγράφει το γεγονός, παραθέτοντας φωτογραφικό υλικό και βίντεο από το χώρο του Σ.Μ.Α. Παράλληλα, φιλοξενείται και η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και επαναλαμβάνει οτι η καύση πλαστικών έγινε ακούσια (σχετ.6). Την Παρασκευή 27-01-2023 προσήλθα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, όπου και ζήτησα εγγράφως να ενημερωθώ για τα ευρήματα της αυτοψίας της υπηρεσίας, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στο βιβλίο συμβάντων.

Την ίδια ημέρα προχώρησα σε έγγραφη καταγγελία με αρ. πρωτ 1124/27-01- 2023 προς την Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας. Ακολούθως, στις 30- 01-2023 εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. πρωτ. 133 Φ 706.8 βεβαίωση σε απάντηση του αιτήματός μου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, όπου επιβεβαιώνεται η καύση πλαστικών και στρωμάτων.

Επειδή, η καύση πλαστικών απελευθερώνει άκρως επικίνδυνες διοξίνες στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος (όπου σημειωτέον σε κοντινά αγροτεμάχια βόσκουν αμνοερίφια), τίθενται δύο πολύ σοβαρά θέματα: α) Ο σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία των κατοίκων είτε μέσω εισπνοής των επικίνδυνων αερίων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα κατά την καύση είτε μέσω της διατροφικής αλυσίδας, και β) η πολύ μεγάλη και σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Επειδή θεωρώ ότι η δημόσια υγεία προέχει όλων και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι πολύ σοβαρή, κατόπιν των ανωτέρω, ζητώ την διερεύνηση από Εσάς, την απόδοση των ευθυνών και τον καταλογισμό των παρανόμων πράξεων στους υπαίτιους».