Καλιοντζής: Δεν είναι όλοι οι πυροσβεστικοί κρουνοί συντηρημένοι

11:03 π.μ. - Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2022
11:06 π.μ. - Δευ, 06/03/2022
Image: Καλιοντζής: Δεν είναι όλοι οι πυροσβεστικοί κρουνοί συντηρημένοι

Ο δήμος υπερβάλλει των δυνατοτήτων του στην κοινή μας προσπάθεια

Σε εξέλιξη η αντιπυρική περίοδος  με την   πυροσβεστική υπηρεσία Ιεράπετρας να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να παρέμβει όπου χρειαστεί. Ο Διοικητής κ. Δημήτρης Καλιοντζής μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούν πως έχει αλλάξει η συμπεριφορά των πυρκαγιών. Είναι πλέον πιο έντονες. Επίσης, μπορούν να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά, σε μικρότερο χρονικό διάστημα.  Είναι  σημαντικό λοιπόν, το πρώτο μισάωρο, με μια ώρα, όταν η φωτιά είναι δηλαδή σε αρχικό στάδιο,  να καταφέρουν να ελέγξουν μια φωτιά. για να αποφευχθούν τα χειρότερα.  Διαπιστώνεται ακόμα ότι η εικόνα στην ύπαιθρο έχει αλλάξει. Από τις εκτάσεις που καλλιεργούνται, μέχρι τις κλιματικές συνθήκες. Φέτος για παράδειγμα οι πολλές βροχές έχουν ως συνέπεια την ανάπτυξη των χόρτων  που σημαίνει ότι τώρα που ζέστανε ο καιρός πολύ εύκολα μπορεί να αρπάξουν φωτιά, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ως υπηρεσία έχουν μειωμένο μόνιμο προσωπικό, ωστόσο όμως έχουν ενισχυθεί τα τελευταία τρία χρόνια με εποχικό  προσωπικό κάτι που τους βοήθησε, ώστε να προχωρήσουν σε έναν νέο σχεδιασμό προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες στην περιοχή ευθύνης του με στόχο την άμεση παρέμβαση στο βαθμό του εφικτού.

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στον ανεφοδιασμό των οχημάτων από τις δεξαμενές λέγοντας ότι,  δεν είναι όλες οι δεξαμενές για την πυρόσβεση. Οι δεξαμενές για πυρόσβεση είναι συγκεκριμένες. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι γεμάτες και ο λόγος είναι ότι πολλοί, κλέβουν το νερό για να ποτίσουν τα χωράφια τους. Σε ότι αφορά τους κρουνούς υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχουν αστοχίες και όχι καλή συντήρησή τους. Ως υπηρεσία κάθε Μάρτιο διενεργούν έλεγχος και σχετικό έγγραφο με τις ανάγκες στέλνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να μεριμνήσουν.

Σε ότι αφορά τώρα το οδικό δίκτυο σημείωσε ότι τα χρήματα που δίνονται σε Δασική Υπηρεσία και Πολιτική Προστασία για βελτίωση των δρόμων είναι περιορισμένα. Δίνεται προτεραιότητα κάθε χρόνο σε δρόμους που κρίνεται κάθε φορά αναγκαίο. Από πλευράς Δήμου πάντως γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση αλλά και γενικότερα υπερβάλει των δυνατοτήτων του στην κοινή προσπάθεια. Ένα θετικό στοιχείο πάντως για τη φετινή περίοδο είναι η υποχρεωτική συνεργασία Δασικής και Πυροσβεστικής υπηρεσίας σε μια φωτιά, κάτι που δεν ίσχυε πριν, σημείωσε ο κ. Διοικητής..

Κλείνοντας ο κ. Καλιοντζής στάθηκε στη σημαντική βοήθεια από τους εθελοντές. Αλλά και την αναγκαιότητα οι ίδιοι οι πολίτες να προσέχουν, να μη βάζουν φωτιά στην ύπαιθρο, να καθαρίσουν τα οικόπεδά και  τα χωράφια τους. Δεν χρειάζεται να επιβάλλονται πρόστιμα για να συμμορφωθούμε. Χρειάζεται ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, σεβασμός στο περιβάλλον. Χρειάζεται να αγαπήσουμε  την περιοχή που ζούμε, εμείς και τα παιδιά μας, κατέληξε ο κ. Καλιοντζής.