Καλιοντζής: Αυξημένα περιστατικά πυρκαγιών τον Απρίλη στην Ιεράπετρα

12:36 μ.μ. - Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022
12:04 μ.μ. - Πέμ, 14/36/2022
Image: Καλιοντζής: Αυξημένα περιστατικά πυρκαγιών τον Απρίλη στην Ιεράπετρα

Ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης με έμψυχο δυναμικό και μέσα - Ο Διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας στον Ηχώ 99,8

Στην ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης, με έμψυχο δυναμικό και μέσα, αναφέρθηκε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας κ. Δημήτρης Καλιοντζής μετά και τις ανακοινώσεις, που έγιναν προ ημερών από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αλέξη Ράπανος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο νησί, αλλά και την κοινή σύσκεψη παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελου Τουρνά και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Αμυρά.

Όπως ανακοινώθηκε, συστήνεται μια νέα μονάδα (Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων), για τις ανάγκες στελέχωσης, της οποίας θα έρθουν στην Κρήτη περίπου 50 δασοκομάντος. Εκτιμάται ότι θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, από τις αρχές Ιουνίου.

Επιπλέον, η Κρήτη θα ενισχυθεί με ένα ακόμη ελικόπτερο, που θα μπορεί να μεταφέρει προσωπικό, αλλά θα διαθέτει και δεξαμενή νερού. Έδρα θα έχει το Ηράκλειο. Η ενίσχυση των υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, αλλά και η συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία μαζί με τις λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες θα συμβάλλουν σημαντικά στο έργο για την πολιτική προστασία, τόνισε ο κ. Καλιοντζής.

Στη συνέχεια ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου ο κ. Διοικητής προέτρεψε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Πρόσθεσε ότι ως υπηρεσία είναι πάντα σε ετοιμότητα να παρέμβουν, όπου χρειαστεί,  ωστόσο αυτή την περίοδο το προσωπικό είναι ελάχιστο και θα ενισχυθούν με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Παρόλα αυτά γίνονται καθημερινά περιπολίες καθώς εξάλλου κατά τον φετινό Απρίλη καταγράφονται αυξημένα περιστατικά με φωτιές. Αυτό όπως είπε μπορεί να εξηγηθεί καθώς οι καιρικές συνθήκες και οι βροχοπτώσεις δεν επέτρεπαν την καύση στην ύπαιθρο και τώρα όλοι προσπαθούν να προλάβουν πριν ξεκινήσει η νέα αντιπυρική περίοδος. Δεν δικαιολογείται όμως κάποιος να βάζει φωτιά στην ύπαιθρο και να μην έχει κοντά του νερό, ή να απομακρύνεται από τη φωτιά πριν την πλήρη κατάσβεσή της.

Τελευταία έχουν επιβληθεί πρόστιμα, όμως εκείνο που προέχει είναι η εν συναίσθηση του κινδύνου, με στόχο την προστασία των περιουσιών και πάνω από όλα της ανθρώπινης ζωής, επεσήμανε.