Καββαθάς: Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα
Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.)
Μεγάλη συζήτηση αυτή την περίοδο για το πως ο εμπορικός κόσμος θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση με το μειωμένο ωράριο να πέφτει στο τραπέζι των συζητήσεων από κάποιους εμπορικούς συλλόγους όπως αυτόν της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Γιώργος Καββαθάς Πρόεδρος στη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι τα εμπορικά καταστήματα τίθενται σε κίνδυνο καθώς δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, έχουν πρόβλημα ρευστότητας, έχουν το βάρος των ληξιπρόθεσμων χρεών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, κλπ. Χθες ξαφνικά, προέκυψε μια ατυχής δήλωση και απόφαση, εάν υπάρχει, από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, για μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εκεί, τροφοδοτώντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι εμπορικοί σύλλογοι έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν ωράριο λειτουργίας χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσει να το ακολουθήσουν. Εάν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, μείωση δηλαδή του ωραρίου, θα δημιουργηθούν δυο ταχύτητες μεταξύ των εμπορικών καταστημάτων Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας ενδεχόμενα και κύκλο εργασιών από τις μικρότερες επιχειρήσεις στις μεγαλύτερες. Οι οποίες και κατά τη διάρκεια της πανδημίας πήραν ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς, λόγω και της δυνατότητας που είχαν με οργανωμένα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου.
Σε επικοινωνία με τον Υπουργό Ανάπτυξης, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μείωση ωραρίου καθώς θεωρείται υφεσιακό μέτρο, δημιουργεί αρρυθμία στην αγορά και υπάρχει κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας.
Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, από μνημονιακά μέτρα που εφαρμόστηκαν από το 2014 όπως το άνοιγμα πολλών Κυριακών το χρόνο σε τουριστικούς και μη προορισμούς, με συνέπεια τη συγκέντρωση της αγοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις, εκπτωτικά χωριά, mall.
Τώρα μετά και την έξοδο από την εποχή των μνημονίων θα πρέπει να πάμε σε μια κανονικότητα σε πολλά επίπεδα, αποκατάσταση μισθών, συντάξεων, συλλογικών διαπραγματεύσεων, ουσιαστικό, κοινωνικό, διάλογο για διάφορα θέματα, σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόσθεσε.
Ουσιαστικά μέτρα στήριξης από το καλοκαίρι του 2021 και μετά δεν έχουμε. Τα μόνα μέτρα αφορούν στον χώρο της ενέργειας που πάρθηκαν με χρονοκαθυστέρηση γιατί το ενεργειακό στη χώρα αρχίζει να δημιουργείται από το 2021 και τα μέτρα πάρθηκαν το 2022. Οι λογαριασμοί βέβαια έρχονται διπλάσιοι παρά τη μείωση της κρατικής επιδότησης. Το ερώτημα είναι γιατί δεν μπαίνουμε στον πυρήνα του προβλήματος που είναι ο τρόπος υπολογισμού της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμφέροντα βέβαια είναι τεράστια, κάποιοι αισχροκερδούν εις βάρος της κοινωνίας. Αντί η πολιτεία να σταθεί στο πλευρό νοικοκυριών και επιχειρήσεων επιδοτεί την αισχροκέρδεια, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καββαθάς.
Πρόσθεσε ότι μια στις δυο επιχειρήσεις έχει πρόβλημα ρευστότητας και ταμειακών διαθεσίμων. Επίσης μια στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει μια ληξιπρόθεσμη οφειλή σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και ένα μεγάλο ποσοστό διπλή ή τριπλή οφειλή. Λέγοντας ακόμη ότι όπως έγινε γνωστό χθες 50 βασικά είδη θα μπουν σε ειδική κατηγορία για το φθηνότερο καλάθι και οι τιμές τους θα είναι χαμηλότερες. Ερχόμαστε να πάρουμε μέτρα ένα χρόνο μετά, όταν η κοινωνία περνά εξαιρετικά δύσκολα, τόνισε μεταξύ άλλων .