Κ. Σπυριδάκη: «Ο τουρισμός μας χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό και αναπτυξιακό συμβόλαιο»

9:55 π.μ. - Τετάρτη, 2 Απριλίου 2025
09:04 π.μ. - Τετ, 02/55/2025
Image: Κ. Σπυριδάκη:  «Ο τουρισμός μας χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό και αναπτυξιακό συμβόλαιο»

H oμιλία της Κ. Σπυριδάκη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

Η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση για την Κύρωση της Συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού μεταξύ της Ελλάδας και του Άγιου Μαρίνου, την οποία χαρακτήρισε ως θετική κίνηση, αλλά τόνισε ότι «τέτοιου είδους συμφωνίες δεν πρέπει να μένουν στη θεωρία, αλλά να ανοίγουν δρόμους για ουσιαστική και έμπρακτη συνεργασία».

Η Βουλευτής, όμως, προχώρησε στην τοποθέτησή της σε μία ουσιαστική ανάλυση της κατάστασης στον ελληνικό τουρισμό, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του σημερινού μοντέλου: «Έχουμε αυξημένες αφίξεις, αλλά συνάμα μείωση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης. Από το 2022 παρατηρείται μια σταθερή φθίνουσα πορεία, με τη μέση δαπάνη να πέφτει φέτος κατά 5,1% – και αυτό είναι κρίσιμο. Γιατί δεν αρκεί να μετράμε πόσοι ήρθαν, πρέπει να δούμε και τι άφησαν πίσω τους. [...] Το μοντέλο “σπάμε τα ρεκόρ αφίξεων” δεν μπορεί να μας πάει μακριά. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή παραδείγματος. Να περάσουμε από τη λογική της ποσότητας στη λογική της ποιότητας».

Αναδεικνύοντας το πρόβλημα της άνισης ανταποδοτικότητας του τουρισμού στις τοπικές κοινωνίες, σημείωσε: «Πόσα από αυτά τα έσοδα φτάνουν πραγματικά στις τοπικές κοινωνίες, στους κατοίκους, στον μικρό επαγγελματία, στον εργαζόμενο; Ποιο είναι το αποτύπωμα του τουρισμού στη ζωή τους; Ποια είναι η θεσμική και υλική υποστήριξη που παρέχει η Πολιτεία στις περιοχές που σηκώνουν τον τουρισμό της χώρας στους ώμους τους;»

Έπειτα, η Βουλευτής Λασιθίου τόνισε πως η προσέλκυση ποιοτικότερου τουρισμού απαιτεί και αντίστοιχο τουριστικό προϊόν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της αυθεντικότητας του ελληνικού τουρισμού: «Γιατί αν θέλουμε να προσελκύσουμε ποιοτικότερο τουρισμό, πρέπει και το προϊόν που προσφέρουμε να είναι ανταγωνιστικό, υψηλής αξίας και διαφοροποιημένο. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε "μοναδικοί", πρέπει και να το αποδεικνύουμε κιόλας».

Αναφερόμενη στις βασικές προϋποθέσεις για τη βιώσιμη και ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού, η κα Σπυριδάκη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των υποδομών: «Και για να το πετύχουμε αυτό, υπάρχουν προϋποθέσεις. Πρώτα απ’ όλα: υποδομές. Από τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, μέχρι το οδικό δίκτυο και τις δομές υγείας. Και ας δούμε ένα παράδειγμα πρόσφατο που έφερε στην επιφάνεια την ανεπάρκεια ανταποδοτικότητας: Η Σαντορίνη, ένα νησί που μόνο του συνεισφέρει με 2,5% στο ΑΕΠ της χώρας – σχεδόν 6 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο από τον τουρισμό. Και όμως, μέχρι πρόσφατα, δεν είχε ούτε επαρκές λιμάνι, ούτε ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών. Το λιμάνι του Αθηνιού λειτουργεί από το 1972, ενώ η ανάγκη για νέο λιμάνι έχει τεθεί... από τα τέλη του 19ου αιώνα! Και ακόμα είμαστε στα λόγια. Παράλληλα, η άναρχη δόμηση και η λειψυδρία προσθέτουν επιπλέον πίεση σε ένα νησί που ήδη φτάνει στα όριά του».

Η κα Σπυριδάκη, στη συνέχεια, στάθηκε ιδιαίτερα στο ανθρώπινο κεφάλαιο του τουρισμού, σημειώνοντας τις ελλείψεις σε προσωπικό και την ανάγκη επένδυσης στην εκπαίδευση και στις συνθήκες εργασίας: «Το νούμερο των κενών θέσεων στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο ξεπερνά τις 80.000. [...] Ας το παραδεχτούμε: ο τουρισμός είναι οι άνθρωποί του. Είναι η κουλτούρα της αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας [...] Αν δεν επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, τότε χτίζουμε πάνω στην άμμο».

Ειδική μνεία έκανε και στις τουριστικές σχολές: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστική εκπαίδευση όταν οι ΑΣΤΕ μας αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, με ανεπαρκείς αίθουσες διδασκαλίας και ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Δεν μπορείς να ζητάς επαγγελματισμό όταν οι ΣΑΕΚ Τουρισμού δεν έχουν ούτε τα βασικά – εργαστήρια, εξοπλισμό, σταθερό εκπαιδευτικό δυναμικό».

Κλείνοντας, η κα Σπυριδάκη διατύπωσε το κεντρικό της μήνυμα: «Ο τουρισμός μας δεν είναι απλώς ένας ισχυρός οικονομικός κλάδος. Είναι – ή θα έπρεπε να είναι – εργαλείο ανάπτυξης και καταλύτης μεταμόρφωσης. [...] Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα νέο κοινωνικό και αναπτυξιακό συμβόλαιο για τον τουρισμό. Με διάρκεια. Με θεσμική σοβαρότητα. Με πολιτικό θάρρος και όραμα. [...] Γιατί ο ποιοτικός τουρισμός δεν είναι πολυτέλεια – είναι επιλογή. Και είναι η επιλογή που θα καθορίσει το μέλλον μας».