Δρίμτζιας: Έρχεται το πρώτο Κολλέγιο Υδροπονίας στην Ιεράπετρα - Πρώτη παρουσίαση στην AgroExpo 2025

12:53 μ.μ. - Πέμπτη, 15 Μαΐου 2025
12:05 μ.μ. - Πέμ, 15/53/2025
Image: Δρίμτζιας: Έρχεται το πρώτο Κολλέγιο Υδροπονίας στην Ιεράπετρα - Πρώτη παρουσίαση στην AgroExpo 2025

Στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη», φιλοξενήθηκε ο κ. Βαγγέλης Δρίμτζιας, Υπεύθυνος της IQ Crops, μιλώντας για το νερό, τις ασθένειες των καλλιεργειών, την ανταγωνιστικότητα, την υδροπονία και το μέλλον της θερμοκηπιακής γεωργίας στην Ιεράπετρα

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή «Ιεραπετρίτικη Γη» του Ηχώ 99,8 ο κ. Βαγγέλης Δρίμτζιας, επικεφαλής της IQ Crops. Με λόγο τεκμηριωμένο και παρεμβατικό, έθιξε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς της Ιεράπετρας: από την έλλειψη νερού και τις ασθένειες στα θερμοκήπια, έως την ανάγκη αναβάθμισης της παραγωγής μέσω της υδροπονίας και της εκπαίδευσης.

«Αν δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει παραγωγή»

Ο κ. Δρίμτζιας αναφέρθηκε εξαρχής στο πρόβλημα της υδατικής επάρκειας. «Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε το νερό κάτι άφθονο, κάτι δωρεάν. Δεν το διαχειριζόμασταν σωστά. Ευτυχώς φέτος ο καιρός ήταν ευνοϊκός, αλλά αυτό δεν είναι λύση. Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, να αξιοποιούμε τα επιφανειακά νερά και να χρησιμοποιούμε τις γεωτρήσεις μόνο για έκτακτες ανάγκες».

Χαιρέτισε τη δρομολόγηση έργων ολιστικής διαχείρισης και κάλεσε σε διαρκή ετοιμότητα. «Αν δεν λυθεί το θέμα του νερού, δεν μπορούμε καν να φανταστούμε την Ιεράπετρα χωρίς παραγωγικό τομέα. Ούτε γεωργία, ούτε τουρισμός – τίποτα δεν λειτουργεί χωρίς νερό».

Ασθένειες: Ώρα ωριμότητας και ορθής πρακτικής

Αναφερόμενος στις ασθένειες των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ο κ. Δρίμτζιας σημείωσε ότι η καστανή ρυτίδωση παραμένει κυρίαρχη, κυρίως στην καλλιέργεια ντομάτας, αλλά η κατάσταση είναι πλέον σταθερή. «Οι παραγωγοί έχουν ωριμάσει. Έχουν κατανοήσει τη σημασία της φυτοπροστασίας, των μέτρων υγιεινής, της αποφυγής διασποράς από θερμοκήπιο σε θερμοκήπιο. Όλο αυτό είναι εξίσου σημαντικό με ένα φάρμακο».

Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στον τομέα των υβριδίων: «Υπάρχουν ήδη εταιρείες που κυκλοφορούν υβρίδια με αντοχή στην καστανή ρητίδωση. Δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα».

«Δεν σεβόμαστε τα προϊόντα μας όσο πρέπει»

Ιδιαίτερα αιχμηρός στάθηκε στην κακή διαχείριση του ίδιου του παραγόμενου προϊόντος. «Βλέπουμε να διακινούνται ντομάτες λασπωμένες, β΄ κατηγορίας, που ρίχνουν τις τιμές στα 8-10 λεπτά. Ποιο είναι το κίνητρο να πας να πουλήσεις κάτι που δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα μεταφοράς σου; Χάνεις και το καλό προϊόν μαζί».

Κάλεσε τους παραγωγούς να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση: «Ο αγρότης δεν είναι κακομοίρης. Είναι επαγγελματίας τροφίμων. Πρέπει να σέβεται τον εαυτό του και το προϊόν του. Αν δεν τιμολογείς σωστά τον κόπο σου, δεν μπορείς να επιβιώσεις».

Γιατί οι πιστοποιήσεις δεν φέρνουν πάντα καλύτερη τιμή;

«Η πιστοποίηση είναι εργαλείο, όχι λύση από μόνη της», είπε ο κ. Δρίμτζιας. «Για να πιάσεις καλύτερη τιμή, χρειάζεσαι συνέπεια, επωνυμία, διάρκεια. Δεν γίνεται να δουλεύεις πέντε μήνες τον χρόνο και να θες να "χτίσεις" αγορά. Χρειάζεται παραγωγή όλο τον χρόνο – κι αυτό μας φέρνει ξανά στο ζήτημα του νερού».

Οι εισαγωγές, ο ανταγωνισμός και η αλήθεια

Σε σχέση με τις εισαγωγές, σημείωσε: «Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχουν εισαγωγές. Το πρόβλημα είναι όταν ελληνοποιούνται. Αν τηρούνται οι κανόνες ιχνηλασιμότητας, είναι πρόκληση – όχι απειλή. Ο ανταγωνισμός μας κάνει καλύτερους».

Παράλληλα, επεσήμανε την αντίφαση σε συζητήσεις περί ανταγωνισμού: «Γιατί ενοχλούμαστε όταν ένας Αλβανός επιστρέφει στην πατρίδα του και φτιάχνει θερμοκήπιο, ενώ το 30% της παραγωγής της Ιεράπετρας είναι ήδη στα χέρια πρώην Αλβανών εργατών που έγιναν άξιοι παραγωγοί;»

Υδροπονία: Μύθοι, στοιχεία και αριθμοί

Ο κ. Δρίμτζιας έδωσε έμφαση στην ανάγκη αναβάθμισης των θερμοκηπίων με τεχνολογίες όπως η υδροπονία. «Η υδροπονία δεν είναι ακριβή. Είναι πιο αποδοτική. Στο χώμα χρειάζεσαι 40-60 λίτρα νερό ανά κιλό ντομάτας. Στην υδροπονία, 15-20. Μιλάμε για μείωση 50% και άνω. Επιπλέον, η απόδοση ανά τετραγωνικό είναι διπλάσια ή και τριπλάσια».

Και συμπλήρωσε: «Αν δεν αναβαθμιστούμε, οι μονάδες υψηλής τεχνολογίας θα έχουν πάντα μικρότερο λειτουργικό κόστος από εμάς. Παράγουν 70-80 κιλά ανά τετραγωνικό, ενώ ο μέσος παραγωγός φτάνει τα 20-25. Δεν είναι θέμα θέλησης – είναι θέμα δομής».

Κολλέγιο Υδροπονίας & AgroExpo: Εκπαίδευση και εξωστρέφεια

Αποκάλυψε πως η IQ Crops ιδρύει το πρώτο Κολλέγιο Υδροπονίας, σε συνεργασία με ιταλικούς εκπαιδευτικούς φορείς. «Θα παρέχει εκπαίδευση σε τρία επίπεδα, τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως. Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα εκπαίδευσης στον πρωτογενή τομέα. Δεν ερχόμαστε να αντικαταστήσουμε τα πανεπιστήμια, αλλά να καλύψουμε ένα κρίσιμο κενό».

Τέλος, κάλεσε όλους να στηρίξουν την 6η Αγροτική Έκθεση της Ιεράπετρας, AgroExpo: «Δεν είναι απλώς μια εμπορική έκθεση. Είναι κοινωνικό γεγονός. Δίνει ζωή στην πόλη, φέρνει κόσμο, γνωστοποιεί την περιοχή. Μια μόνιμη εκθεσιακή δομή είναι αναγκαία – ένας χώρος όπου να προβάλλουμε τα προϊόντα μας, να αναπτύσσουμε συνεργασίες και να εκπαιδευόμαστε», ενώ μας ενημέρωσε πως η IQ Crops θα βρίσκεται στα περίπτερα 1 & 2 της έκθεσης.

Κλείνοντας, ο κ. Δρίμτζιας υπογράμμισε την ανάγκη για ενότητα, σεβασμό και προσαρμογή: «Ο παραγωγός σήμερα έχει απέναντί του το κλίμα, την αγορά, την έλλειψη νερού, τις ασθένειες. Αλλά έχει και δυνατότητες. Πρέπει να τις αξιοποιήσει. Με γνώση, αυτοπεποίθηση και στρατηγική».