Κ. Παραγκαμιάν: Η Χρυσή δεν είναι μαγαζί

12:38 μ.μ. - Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2022
12:02 μ.μ. - Πέμ, 03/38/2022
Image: Κ. Παραγκαμιάν: Η Χρυσή δεν είναι μαγαζί

Ας διαβάσουν το ΦΕΚ πριν γίνει Προεδρικό Διάταγμα

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο συντονιστής εφαρμογής και παρακολούθησης του σχεδίου δράσης για τη νήσο Χρυσή κ. Καλούστ Παραγκαμιάν ανέλυσε σειρά θεμάτων γύρω από το νησί κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εισήγηση της Επιτροπής η οποία μάλιστα τέθηκε προς συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας. Όπως είπε ο κ. Παραγκαμιάν, η ΚΥΑ και το ΦΕΚ για το νησί βασίζονται ως επί το πλείστον στην ειδική περιβαλλοντική μελέτη που συντάχθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, συν κάποια άλλα στοιχεία που προστέθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και προτάσεις φορέων. Η ΚΥΑ ανεβάζει το επίπεδο αυστηρότητας προστασίας του νησιού από κανονισμούς για το Καταφύγιο Άγριας Ζωής που επίσης είναι θεσμοθετημένο σε Υπουργική Απόφαση με σειρά απαγορεύσεων. Το Σχέδιο Δράσης προβλέπει ότι τον Συντονισμό για την υλοποίηση των μέτρων θα έχει 7μελής Επιτροπή . Η επιτροπή αυτή ορίστηκε σύμφωνα με το ΦΕΚ και ο ομιλών αποδέχθηκε την πρόταση για τη θέση του συντονιστή. Προκάλεσε όμως εντύπωση η απουσία εκπροσώπων συμπλεκόμενων υπηρεσιών πχ αρχαιολογίας. Μετά την πρώτη συνάντηση της Επιτροπής διαπιστώνεται ότι εκείνο που χρειάζεται είναι οι υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους και η Επιτροπή να συνεισφέρει διευκολύνοντας το έργο τους. Από εκεί και πέρα τώρα εάν θέλουμε να σημειωθεί πρόοδος θα πρέπει να αλλάξουν μυαλά, απόψεις, στάσεις που δημιούργησαν το πρόβλημα. Αυτό περιγράφεται και από τον Συνήγορο του πολίτη. Απαιτεί επίσης συνεργασίες και θετική διάθεση, επεσήμανε ο κ. Παραγκαμιάν.

Τόνισε στη συνέχεια ότι γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για εάν ανοίγει ή κλείνει η Χρυσή, θέτοντας το ερώτημα, είναι επιχείρηση, είναι μαγαζί η Χρυσή; Κάνοντας κατόπιν αναφορά στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και στην απόφαση που προέκυψε, σημειώνοντας καταρχάς ότι πολλές από τις επισημάνσεις του Δήμου Ιεράπετρας για δράσεις που πρέπει να γίνουν, περιλαμβάνονται έτσι και αλλιώς στο Σχέδιο Δράσης, σχολιάζοντας στο σημείο ότι ο Δήμος λείπει από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής. Ως προς την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τώρα, όπως είπε γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά στη φύλαξη, την επιτήρηση, την επιβολή κυρώσεων. Είναι αυτό απόφαση; Ποιος θα τα κάνει αυτά. Απόφαση είναι να εισηγηθούν στην εκάστοτε υπηρεσία να ενεργήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Άλλη απόφαση ήταν να επιτραπεί η χρήση ομπρελοκαθισμάτων και ενός αναψυκτήριου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Είναι απόφαση αυτό; Απόφαση είναι να εισηγηθούν στην αρμόδια υπηρεσία να άρει την απόφαση που έλαβε για τις συγκεκριμένες απαγορεύσεις.

Σε άλλο σημείο ο κ. Παραγκαμιάν είπε ότι υπάρχουν και δράσεις που πρέπει να γίνουν και δεν τα προβλέπει η ΚΥΑ. Όπως προβλήτες για να δένουν τα πλοία. Στο νησί υπάρχουν 3 προβλήτες που έχουν κριθεί παράνομες και κατεδαφιστέες Είχε κάνει ο Δήμος μια μελέτη για ένα μικρό λιμενικό έργο . Γιατί αυτό το κρατάμε στο συρτάρι. Σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη μια τέτοια μελέτη για να υλοποιηθεί θέλει 9 αδειοδοτήσεις και περίπου 3 χρόνια για να γίνει ένα τέτοιο έργο. Πρέπει να τρέξουμε. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με ευχολόγια. Από πλευράς μας τρέχουμε και άλλα θέματα όπως το ιδιοκτησιακό και σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο θα εξεταστούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας. Επιπλέον γίνεται προσπάθεια για την εξασφάλιση σκάφος.

Χρειάζονται μελέτες, αδειοδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις. Το Σχέδιο δράσης θα γίνει Προεδρικό διάταγμα. Πρέπει λοιπόν άμεσα να κινηθούμε, να συνεργαστούμε. Η πόλωση δεν βοηθά. Ο Δήμος πρέπει να έρχεται και να συμμετέχει στην επιτροπή. Πρέπει δε να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε ως επιτροπή να σκεφτόμαστε τις τσέπες των επιχειρηματιών. Η χρυσή ανήκει σε ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, ευρωπαϊκό. Δεν είναι το πάρκο της πόλης μας. Εάν η νομοθεσία δεν μας αρέσει οφείλουμε να προσπαθούμε να την αλλάξουμε. Από τη στιγμή που υπάρχει πρέπει να την ακολουθούμε, να την εφαρμόζουμε αλλιώς είναι ένας χάος. Πρέπει επίσης όταν συζητάμε και πριν μιλήσουμε να έχουμε διαβάσει, τόνισε

Κλείνοντας είπε ότι η Περιφέρεια Κρήτης από ίδιους πόρους διαθέτει το ποσό των 600.000 ευρώ. Ο ΟΦΥΠΕΚ θα ορίσει μονάδα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών ανατολικής Κρήτης. Μέσω αυτού που σημειωτέων έχει βοηθήσει στη σύνταξη του σχεδίου δράσης για τη Χρυσή θα προχωρήσουν δράσεις σε πολλούς τομείς αν υπάρχουν βέβαια αδειοδοτημένες μελέτες και χρονοδιαγράμματα

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για τη χρηματοδότηση δράσεων, πλέον των 600.000 ευρώ που έχουν ήδη εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια. Εκείνο που προέχει είναι η προστασία του νησιού και η αειφορία του. Βέβαια υπάρχει και το κομμάτι της επιχειρηματικότητας. Ως Αντιπεριφέρεια μέσα από συνεχής συνεδριάσεις με στόχο να καταγράψουμε, να προτείνουμε την αναγκαιότητα διαχείρισης του ποσού των 600.000 ευρώ. Σύντομα θα υπογραφούν επιμέρους προγραμματικές φορείς που θα αναλάβουν τις πρώτες μελέτες. Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία και την συνεργασία του εκπροσώπου του δήμου. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεργαστούμε με όποιον θέλει πραγματική συνεργασία.