Κ. Πανταζής – Παράκαμψη Παχειάς Άμμου: Υπάρχουν θολά σημεία στη μελέτη

11:45 π.μ. - Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022
11:05 π.μ. - Τετ, 11/45/2022
Image: Κ. Πανταζής – Παράκαμψη Παχειάς Άμμου: Υπάρχουν θολά σημεία στη μελέτη

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Ιεράπετρας

Αναφορικά με την παρουσίαση των μελετών των τμημάτων του ΒΟΑΚ που αφορούν την παράκαμψη της Παχειάς Άμμου και το τμήμα Καλού Χωριού – Γέφυρας Φρουζύ που έγινε χθες στην Ιεράπετρα, τοποθετήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Ιεράπετρας κ. Κώστας Πανταζής.

Όπως είπε έγινε παρουσίαση των ενεργειών που έχουν γίνει ως τώρα αναφορικά με τις μελέτες των δυο έργων. Ειδικότερα στάθηκε στο θέμα της παράκαμψης της Παχειάς Άμμου λέγοντας ότι πλέον το έργο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης κατασκευής και έχουν προηγηθεί τα στάδια λειτουργικότητας και οριστικής μελέτης. Οπότε σε αυτό το στάδιο μελέτης κατασκευής οι δυνατότητες αλλαγών είναι περιορισμένες ειδικά ως προς τη χάραξη του δρόμου.

Έδωσε λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά του δρόμου. Αλλά και για τα σημεία από τα οποία διέρχεται, όπως αυτό στο ύψος του αρχαιολογικού χώρου των Γουρνιών όπου οι περιορισμοί από την αρχαιολογία είναι τέτοιοι που, δεν επιτρέπουν μια άλλη χάραξη όπως επισημάνθηκε από τους μελετητές .

hxonews

Στάθηκε στη συνέχεια στο θέμα της επιχωμάτωσης που απαιτείται να γίνει σε άλλο σημείο του δρόμου κοντά στην παράκαμψη που θα δημιουργηθεί μέσω της οποίας θα κατευθύνονται τα οχήματα από τον νέο δρόμο προς Ιεράπετρα και Παχειά Άμμο. Ένα σημείο για το οποίο υπάρχουν αρκετά ερωτήματα καθώς επηρεάζονται ιδιοκτησίες με ποικίλους τρόπους και επιπλέον υπάρχει και το θέμα της απορροής των νερών με τους μελετητές να αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλεψη μέσω των υφιστάμενων ρυακιών.

Ο κ. Πανταζής πρόσθεσε ότι από πλευράς τους αλλά και τους άλλους παριστάμενους τέθηκαν αρκετά ερωτήματα προς τους μελετητές για τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες του έργου, αλλά και για τα οικονομικά του στοιχεία δεδομένου ότι οι τιμές που έχουν δοθεί για την κατασκευή έχουν προσδιοριστεί με αυτές που ίσχυαν το 2017 και πλέον τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει με τις τιμές να έχουν πάρει την ανιούσα.

Ζητήθηκε από τους μελετητές να τους σταλούν οι μελέτες και τα επιμέρους στοιχεία ώστε να αναλυθούν εκτενέστερα γιατί υπάρχουν αρκετά θολά σημεία που χρήζουν διευκρινήσεων ή ακόμη και βελτιώσεων. Όπως για παράδειγμα ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δίκτυα του ΤΟΕΒ ώστε η περιοχή να μην μείνει χωρίς άρδευση κάτι που μάλιστα επισημάνθηκε από εκπρόσωπο του ΤΟΕΒ Καβουσίου – Παχειάς Άμμου. Σε επόμενο χρόνο επομένως και αφού μελετήσουν τα στοιχεία ως σύλλογος θα τοποθετηθούν εκτενέστερα και θα ανακοινώσουν τις θέσεις τους, κατέληξε.