Ισχυρό και ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία η κοινή άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην Αν. Μεσόγειο

12:21 μ.μ. - Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020
12:08 μ.μ. - Πέμ, 13/21/2020

Ελληνογαλλική άσκηση «υψηλού συμβολιμού» πραγματοποιήθηκε στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή που είχε δεσμεύσει με Navxtex η Τουρκία

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η Γαλλία αποδεικνύοντας τη στήριξη στις ελληνικές θέσεις έστειλε στην Ανατολική Μεσόγειο δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Ραφάλ καθώς και τη φρεγάτα τύπου Λαφαγιέτ.

Η κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 13/8 στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη Navtex η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

Μία φρεγάτα, ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην Κρήτη, είναι η έμπρακτη γαλλική στρατιωτική παρουσία σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι Γάλλοι εμφανίστηκαν στην περιοχή τα ξημερώματα και έγινε συνεκπαίδευση με ελληνικές δυνάμεις.

Δηλώσεις για το θέμα του ΥΠΕΞ της Κύπρου

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι «ήδη υπήρξε γαλλική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ κι εκείνο που θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα είναι μια παρουσία όχι μόνο από τη Γαλλία, αλλά από έναν αριθμό κρατών-μελών της Ε.Ε που θα επεκτείνεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Γαλλίας και Κύπρου και σε καμία περίπτωση δε θεωρούμε ότι στρατικοποίηση μιας κατάστασης όπως αυτής που βιώνουμε σήμερα μπορεί να λύσει τα προβλήματα, αλλά είναι σημαντική για να στείλει κάποια μηνύματα σε σχέση με την παραβατική πολιτική της Τουρκίας, η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αλλά επεκτείνεται στη Λιβύη, τη Συρία, στο Ιράκ, σε κάποιες χώρες του Κόλπου και είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Τουρκίας που επιχειρεί να αξιοποιήσει ένα κοινό στην περιοχή μας. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί από τις χώρες της περιοχής και στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Γαλλία και οι χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σχετικά με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στη Μεσόγειο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «ήδη υπήρξε γαλλική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ κι εκείνο που θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα είναι μια παρουσία όχι μόνο από τη Γαλλία, αλλά από έναν αριθμό κρατών-μελών της Ε.Ε που θα επεκτείνεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Γαλλίας και Κύπρου και σε καμία περίπτωση δε θεωρούμε ότι στρατικοποίηση μιας κατάστασης όπως αυτής που βιώνουμε σήμερα μπορεί να λύσει τα προβλήματα, αλλά είναι σημαντική για να στείλει κάποια μηνύματα σε σχέση με την παραβατική πολιτική της Τουρκίας, η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αλλά επεκτείνεται στη Λιβύη, τη Συρία, στο Ιράκ, σε κάποιες χώρες του Κόλπου και είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Τουρκίας που επιχειρεί να αξιοποιήσει ένα κοινό στην περιοχή μας. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί από τις χώρες της περιοχής και στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Γαλλία και οι χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται πως χθες, και έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι αποφάσισενα ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Αργότερα ο κ. Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για την στήριξή του με tweet στα γαλλικά. «Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μακρόν για την αλληλεγγύη του. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας, αλλά κι ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου» έγραψε.

-

-

Πηγές: Ναυτεμπορική, newsbeast