Ηράκλειο: Όχι στην αφαλάτωση των νερών του Αλμυρού, λένε οι επιστήμονες

2:12 μ.μ. - Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018
02:02 μ.μ. - Τρί, 20/12/2018
Image: Ηράκλειο: Όχι στην αφαλάτωση των νερών του Αλμυρού, λένε οι επιστήμονες

Τουλάχιστον 250 εκατομμύρια κυβικά νερού ρίχνονται ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα από τον Αλμυρό ποταμό ενώ η Κρήτη διψάει και ο εφιάλτης της λειψυδρίας ήδη έχει χτυπήσει το νησί μας

Την ίδια ώρα στα συρτάρια παραμένουν τουλάχιστον έξι διαφορετικές προτάσεις για την αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού ποταμού που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο θέμα της λειψυδρίας του Ηρακλείου και όχι μόνο, καθώς οι ποσότητες που χρειάζονται για την ύδρευση του Ηρακλείου σε σχέση με αυτές που πέφτουν στη θάλασσα από τον Αλμυρό είναι ελαχιστότατες.
 
Το παραπάνω έκανε γνωστό με δηλώσεις του σήμερα στο Ράδιο Κρήτη ο γεωλόγος και στέλεχος της ΔΕΥΑΗ Τάκης Σοφίου.  «Τα τελευταία χρόνια έχουν κατατεθεί τουλάχιστον έξι προτάσεις για την αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού  και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι τώρα»  επισημαίνει ο ίδιος.
 
«Δυστυχώς οι πολιτικοί  δεν έχουν δώσει βάση στην επιστημονική κοινότητα και δεν βρέθηκε κάποιος να διευθετήσει το πρόβλημα» τονίζει ο κ. Σοφίου επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μελέτες που έχουν μείνει ημιτελείς και το θέμα δεν έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια.
 
Όπως επεσήμανε μερικές από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι η υδρομαστευτική στοά, όπως και η ανύψωση του φράγματος του Αλμυρού στα 20 με 30 μέτρα η οποία, όπως επεσήμανε ο κ. Σοφίου, έχει προταθεί από πολλούς επιστήμονες .
Ακόμα άλλη λύση που έχει προταταθεί είναι η λήψη του νερού απευθείας,  για όσο διάστημα είναι γλυκό το νερό, από το σημείο εκβολής του  Αλμυρού, μέχρι τον αγωγό της Τυλίσου.
 
Ο πιο δόκιμος τρόπος για να αξιοποιηθούν τα νερά του Αλμυρού ποταμού πιο αποτελεσματικά είναι ανυψώνοντας το φράγμα. Με αυτό το τρόπο και θα έχουμε καθαρό νερό όλο το χρόνο και το έργο θα χρηματοδοτηθεί εύκολα, όπως επισημαίνεται.
 
Μια από τις λύσεις που όπως είναι γνωστό έχει επίσης προταθεί είναι η λύση της αφαλάτωσης. Ωστόσο, όπως ανέφεραν αρκετοί επιστήμονες και ειδικοί μιλώντας σήμερα στην ίδια εκπομπή, η λύση αυτή θα πρέπει να είναι η τελευταία που θα μπορούσε να αναζητηθεί, αλλά και η πιο ακριβή από όλες όσες έχουν πέσει εδώ και χρόνια στο τραπέζι των συζητήσεων.
"Δεν μπορούμε να μιλάμε για αφαλάτωση σε ένα νησί σαν την Κρήτη", ανέφερε από την πλευρά του ο γεωλόγος κ. Μαραματάς αναφέροντας ότι η αφαλάτωση θα είναι το τελευταίο που θα πρέπει κανείς να σκεφτεί.
 
Αυτό που επισημάνθηκε τέλος, είναι ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να δοθεί επιτέλους λύση στο σημαντικό αυτό θέμα και να δουν ποια από τις έξι προτάσεις που υπάρχουν στα συρτάρια κρίνεται ως η καταλληλότερη, ώστε επιτέλους να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν την τεράστια αυτή πηγή.