Ηράκλειο| Καταγγέλλουν ψεκασμούς «πασαλείμματα» για το δάκο

9:53 π.μ. - Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018
09:06 π.μ. - Τρί, 26/53/2018
Image: Ηράκλειο| Καταγγέλλουν ψεκασμούς «πασαλείμματα» για το δάκο

Προβληματισμός για τους 50.000 τόνους αδιάθετου λαδιού στο νησί μας

Η δακοκτονία δε γίνεται με τους ρυθμούς που πρέπει, όπως εκτιμούν οι ελαιοπαραγωγοί μεγάλων ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Κρήτης, όπως της Ροδιάς Μαλεβιζίου, ενώ την ίδια ώρα έμποροι, όπως ο Μιχάλης Αλμπαντάκης, εκτιμούν πως άκοπο και τιμολογημένο ελαιόλαδο περυσινής εσοδείας παραμένει ακόμα και σήμερα στις εγκαταστάσεις των ελαιοπαραγωγών, των εμπόρων και των ελαιουργών της Κρήτης, σε μια ποσότητα που μπορεί να φτάνει και τους 50.000 τόνους.
 
 
Σε πανελλαδικό μάλιστα επίπεδο υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν πως τα αποθέματα του ελαιολάδου φτάνουν τους 120.000 τόνους, αφού οι παραγωγοί, με τις εξευτελιστικές τιμές που επικρατούν, αρνούνται να πουλήσουν!
 
Έλεγχος με GPS
 
 
Παράπονα από τη Ροδιά Μαλεβιζίου δέχτηκε χθες η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" σε σχέση με το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου. 
«Δεν είναι δυνατόν σε τρεις ημέρες να ψεκάστηκε όλη η περιφέρεια του χωριού μας», λένε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελεί αυτό μομφή για τα συνεργεία και τον εργολάβο. «Επειδή γίνονται μειοδοτικοί διαγωνισμοί», όπως μας εξηγούν, «οι εργολάβοι ρίχνουν χαμηλά τις προσφορές τους για να πάρουν τη δουλειά. Και μετά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε περισσότερους ψεκασμούς από αυτούς για τους οποίους χρηματοδοτήθηκαν»! 
Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε αμέσως χθες με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε να εξετάσει την περίπτωση της Ροδιάς, αλλά ξεκαθάρισε πως όλα ξεκινούν από τη γραφειοκρατία του συστήματος και τις χαμηλές χρηματοδοτήσεις του προγράμματος από το κεντρικό κράτος.
 
 
«Όταν υπάρχουν λιόφυτα και περιοχές όπου το τρακτέρ δεν μπορεί να πάει, ο εργολάβος υποχρεούται να χρησιμοποιήσει εργάτες με ψεκαστήρες στην πλάτη. Αλλά αυτά θα τα δω με τον επόπτη της περιοχής. Το παρακολουθούμε το θέμα. Αλλά θα πρέπει και οι ίδιοι οι παραγωγοί να βρίσκονται επιτόπου και να πιέζουν για να γίνεται σωστά η δουλειά. Από ’κει και πέρα, εμείς με τα GPS ξέρουμε πού πάνε τα τρακτέρ. Παρακολουθούμε πού θα πάνε. Ξέρουμε όμως αν ψεκάζουν και σωστά;».
 
 
Για το γεγονός ότι μετά τις τελευταίες βροχές δημιουργούνται συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση του δάκου, κάτι το οποίο επισημαίνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης απαντά: «Δεν έχω γνώμη σε ένα τέτοιο ζήτημα. Αυτά τα ρυθμίζουν οι γεωπόνοι. Αυτό το πότε θα γίνει ο ψεκασμός δεν το λέει ούτε ο περιφερειάρχης, ούτε ο αντιπεριφερειάρχης. Μετράει ο γεωπόνος και δίνει την εντολή. Δεν μπορεί κανείς να του πει πότε πρέπει να γίνει ο επόμενος ψεκασμός»... Και καταλήγει λέγοντας: «Προβλήματα η δακοκτονία έχει και θα έχει μέχρι να την αφήσουν ήσυχη από τα υπουργεία. Και να κάνουμε γρήγορα τις διαδικασίες που πρέπει και να παίρνουμε το προσωπικό που έχουμε ανάγκη. Διότι δε θα μας αφήνουν να πάρουμε το προσωπικό που έχουμε ανάγκη. Δε μας δίνουν τα λεφτά που πρέπει να μας δώσουν κι έχουμε ένα σωστό προβλήματα, και τα παλεύουμε εμείς εκ των ενόντων»...
 
«Το κράτος είναι υπεύθυνο. Ενώ γνωρίζει το πρόβλημα, αδιαφορεί. Η Περιφέρεια Κρήτης κάθε χρόνο κινείται γρήγορα. Προσπαθεί και πιέζει. Δυστυχώς, το κεντρικό κράτος τώρα και χρόνια δημιουργεί προβλήματα στη δακοκτονία», λέει με κατηγορηματικό τρόπο στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. 
«Και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με τη σημερινή, όλοι γνωρίζουν ότι έπρεπε να έχουν γίνει τώρα δύο ραντίσματα. Και τελικά με τις υγρασίες αυτές αναπτύσσεται ο δάκος, αναπτύσσεται και ο πυρηνοτρίτης και άλλες ασθένειες. Αυτά τα γνωρίζουμε μέσα από την εμπειρία που έχουμε εμείς, αλλά αυτά τα αποτελέσματα βλέπουν και οι ίδιοι οι επιστήμονες»...
 
 
Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης τονίζει ότι θα πρέπει επιτέλους η δακοκτονία να περάσει εξολοκλήρου στην κυριότητα και στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία από την αρχή να έχει τα οικονομικά μέσα και τις αρμοδιότητες στη χάραξη μιας σωστής και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του καταστροφικού εντόμου.
 
«Πουθενά δε γίνεται σωστά»...
 
«Όχι μόνο στη Ροδιά, ούτε στα Καλέσα γίνεται σωστά ο ψεκασμός», λέει από την πλευρά του ο ιδιώτης έμπορος και τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης.
 
 
«Δεν έχει όμως να κάνει με την υπηρεσία. Έχει να κάνει με τον εργολάβο που έχει δώσει χαμηλή τιμή για να πάρει τη δουλειά και η δουλειά δε γίνεται σωστά. Θα έπρεπε να κάνει έναν ψεκασμό, αλλά να τον κάνει σωστά. Γιατί με τις ζέστες του Απριλίου και του Μαΐου δεν είχαμε πρόβλημα δάκου. Και αφού αναφερόμαστε στη Ροδιά, για παράδειγμα, εκεί θα χρειάζονταν δέκα με δώδεκα μέρες, με ψεκαστήρες να πάνε στα λιόφυτα και να γίνει η δουλειά. Και δεν είναι δυνατόν να έχει γίνει σωστά η δουλειά σε μια τόσο μεγάλη περιφέρεια μέσα σε τρεις μέρες. Μα, η Ροδιά είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια σε ολόκληρη την Κρήτη. Είναι δυνατόν;», διερωτάται ο έμπορος και τυποποιητής ελαιολάδου. 
Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει ότι δεν έχουν τοποθετηθεί ούτε οι παγίδες και από την άλλη, «μετά τις τελευταίες βροχές, είναι φυσιολογικό, αφού δεν έχει υγρασία, ότι θα υπάρξει μεγάλη δακοπροσβολή. Αλλά σε ένα μήνα θα έχουμε εικόνα. Εγώ πάντως φέτος θα ζητήσω από τους γεωπόνους μου να συμβουλέψουν τους παραγωγούς, αλλά θα είναι καλό και για τους παραγωγούς να πάνε να ψεκάσουν μόνοι τους»! 
Και στο σημείο αυτό, ο κ. Αλμπαντάκης τονίζει ότι θα ξαναζητήσει από το κεντρικό κράτος την κατάργηση της δακοκτονίας και να μπορούν οι παραγωγοί, χωρίς να πληρώνουν τη σχετική εισφορά, να ψεκάζουν μόνοι τους.
 
50.000 τόνοι αδιάθετου λαδιού στο νησί
 
Στο μεταξύ, ο κ. Αλμπαντάκης εκτιμά ότι μέχρι και σήμερα στην Κρήτη τα αποθέματα του λαδιού μπορεί να φτάνουν μέχρι και τους 50.000 τόνους. 
«Μιλάμε για λάδια στα χέρια των παραγωγών στα σπίτια τους και στις εγκαταστάσεις ελαιουργών και εμπόρων. Σε λίγο καιρό όμως θα έρχονται οι παραγωγοί να μας φέρουν το λάδι και δε θα παίρνουμε γιατί θα είναι πλέον βιομηχανικό»... 
Καταλήγοντας, διευκρινίζει ότι τα λάδια που δε φυλάσσονται σωστά στα σπίτια έχουν αυτό το “μέλλον”. Νεότερες πληροφορίες ανεβάζουν τα ελληνικά αποθέματα ελαιολάδου στους 100.000 με 120.000 τόνους σε πανελλαδικό επίπεδο.
 
 
Και την ίδια ώρα, στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούν τα 2,50 με 2,60 ευρώ το κιλό. Κανείς, εξάλλου, δε μας λέει τι έγιναν και τα τυνησιακά λάδια που έχουν μπει στη χώρα μας αδασμολόγητα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απλά... “σφυρίζει αδιάφορα”.
 
(φωτογραφία αρχείου)
neakriti.gr