Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας δημιουργείται στην Κρήτη

6:48 μ.μ. - Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018
06:12 μ.μ. - Τρί, 11/48/2018
Image: Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας δημιουργείται στην Κρήτη

Μια σπουδαία εξέλιξη για την Κρήτη για την ενίσχυση και ανάδειξη του επιστημονικού της δυναμικού, αναμένεται να φέρει η δημιουργία και δεύτερου Ινστιτούτου στο νησί, με έδρα, αυτή τη φορά τα Χανιά

Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας με έδρα στα Χανιά αναμένεται να ιδρυθεί το επόμενο διάστημα. Το Ινστιτούτο θα λειτουργεί υπό το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το οποίο θα αναλάβει να εξοπλίσει, να στελεχώσει διοικητικά και επιστημονικά το νέο Ινστιτούτο.
 
Ήδη, μάλιστα, τόσο το ΙΤΕ, όσο και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχουν δώσει το «πράσινο φως» για να εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα προωθηθεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Υπουργείο Παιδείας, ουσιαστικά τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, και στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας, το όργανο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
 
 
Τα αρμόδια υπουργεία είναι ενήμερα γι’ αυτό το φιλόδοξο σχέδιο των δύο Ιδρυμάτων της Κρήτης και αναμένουν να λάβουν στα χέρια τους τις λεπτομέρειες προκειμένου να το εγκρίνουν και στη συνέχεια να περάσει από τη Βουλή, όπως έγινε και με το Ινστιτούτο Αστροφυσικής, η ίδρυση του οποίου, με φορέα το ΙΤΕ, ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες στη Βουλή.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΤΕ
 
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης, μιλώντας στην εφημερίδα«Πατρίς», εξήγησε ότι το Ινστιτούτο θα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες. Η πρώτη κατεύθυνση θα αφορά στην έρευνα και τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, «είναι κάτι που τώρα γεωπολιτικά έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τη χώρα να το πράξει. Ορίζεται η ΑΟΖ νότια και δυτικά της Κρήτης και επεκτείνεται η υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης στα 12 μίλια. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να κάνουμε έρευνα για την εξεύρεση υδρογονανθράκων σε αυτές τις περιοχές» ανέφερε ο κ. Ταβερναράκης.
 
Παράλληλα, πρόσθεσε πως τα Χανιά θα αποκτήσουν μεγάλη γεωπολιτική σημασία καθώς συνορεύουν με τις περιοχές αυτές. Στο Πολυτεχνείο λειτουργούν οι Σχολές Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Μηχανικών Περιβάλλοντος, που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.
 
Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι η έρευνα που αφορά στην παραγωγή, εξόρυξη του πετρελαίου.
 
Ο τρίτος, που θεωρείται και ο πλέον σημαντικός, είναι η έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτή τη διαδικασία. «Είναι αλληλένδετα τα δύο κομμάτια, η έρευνα για τους υδρογονάνθρακες δεν μπορεί να μην έχει ένα κομμάτι που να αφορά στο περιβάλλον, είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να έχουμε ορθολογική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, να μη γίνεται οτιδήποτε εις βάρος του περιβάλλοντος», σημείωσε ο κ. Ταβερναράκης.


cna.gr