Η παιδοψυχολόγος Α. Κουφάκη μιλάει για τις Διαταραχές της παιδικής ηλικίας

8:27 π.μ. - Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017
08:01 π.μ. - Πέμ, 12/27/2017
Image: Η παιδοψυχολόγος Α. Κουφάκη μιλάει για τις Διαταραχές της παιδικής ηλικίας

Ανέλυσε τις διαταραχές της παιδικής ηλικίας και ποιος ο ρόλος του Ψυχολόγου καλεσμένη στο στούντιο του Ηχώ fm 99,8 και την εκπομπή Ηχοχρώματα με την Ζέτα Ψυλλινάκη

Για τι είδους προβλήματα ζητούν στην σημερινή εποχή οι γονείς – φροντιστές την άποψη ενός ψυχολόγου ; Εκτός από τα μικρά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας γονιός με το παιδί υπάρχουν και πιο σοβαρά προβλήματα που χρήζουν βοήθεια από έναν ειδικό ; Καλεσμένη στο στούντιο του Ηχώ fm 99,8 και την εκπομπή Ηχοχρώματα με την Ζέτα Ψυλλινάκη , η Παιδοψυχολόγος κ. Κουφάκη Αγγελική . Θέμα για ανάλυση ήταν << οι διαταραχές της παιδικής ηλικίας και ποιος ο ρόλος του Ψυχολόγου. Αρχικά η κ. Κουφάκη αναφέρθηκε στις διαταραχές που συναντάμε με μεγαλύτερη συχνότητα στις μέρες μας . Οι πιο συχνά διαγνωσμένες διαταραχές της παιδικής ηλικίας  έχουν να κάνουν με προβλήματα Μάθησης όπως οι Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες π.χ. δυσλεξία ,διάφορες Αναπτυξιακές διαταραχές όπως το φάσμα του αυτισμού, Νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όπως η ΔΕΠΥ (Διάσπαση Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), Διαταραχές του Λόγου και της Επικοινωνίας. Επίσης, διάφορες Συναισθηματικές Διαταραχές της παιδικής ηλικίας, όπως το άγχος αποχωρισμού ή κάποια αγχώδη διαταραχή, ή κάποιες Διαταραχές Συμπεριφοράς (πχ. Προκλητική εναντιωματική διαταραχή). Στη συνέχεια έγινε αναφορά για το πως μπορεί ένας γονιός να υποψιαστεί τα πρώτα σημάδια μιας διαταραχής και πως γίνεται η διάγνωση της . Στην θεραπεία των διαταραχών  το ρόλος του ψυχολόγου θα μπορούσαμε να τον χωρίσουμε σε :
 
1.            Ατομικές ή και Ομαδικές Παρεμβάσεις με τα Βρέφη, Νήπια, Παιδιά και τους Εφήβους που χρήζουν θεραπευτικής Παρέμβασης.
 
2.            Ατομικές ή και Ομαδικές Συνεδρίες  με τους Γονείς/Κηδεμόνες Αυτών.
 
3.            Συνεργασία με τα Σχολικά/ Εκπαιδευτικά Πλαίσια στα οποία φοιτούν
 
Αφού η κ. Κουφάκη μας ανέλυσε  όσο το δυνατόν εκτενέστερα το ρόλο του ψυχολόγου όσον αφορά ένα παιδί με διαγνωσμένη κάποια διαταραχή αλλά και το ρόλο του σε σχέση με τους γονείς και το σχολείο μας ενημέρωσε για την κρατική υποστήριξη δηλαδή την παροχή ψυχολογικής φροντίδας στα παιδιά αλλά και στις οικογένειές τους .
 
Ακολουθεί συνέντευξη κας Κουφάκη: