Η ιταλική δικαιοσύνη εξετάζει 10 άτομα για τη διάδοση της Xylella

11:18 π.μ. - Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015
11:12 π.μ. - Δευ, 28/18/2015
Image: Η ιταλική δικαιοσύνη εξετάζει 10 άτομα για τη διάδοση της Xylella

Σοβαρό κίνδυνο αντιμετωπίζει η ιταλική ελαιοπαραγωγή εξαιτίας αντικρουόμενων απόψεων μεταξύ επιστημόνων για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης επιδημίας Xylella fastidiosa, η οποία πλήττει τους ελαιώνες στην Απουλία της Ιταλίας. Την ίδια ώρα 9 επιστήμονες και 1 δημόσιος υπάλληλος είναι υπό διερεύνηση από την ιταλική δικαιοσύνη για πιθανή εμπλοκή στη διάδοση της επιδημίας και για ελλιπή και μεροληπτική πληροφόρηση σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα.

Παράλληλα σταματούν τα μέτρα κατά της επιδημίας με δικαστική απόφαση, τη στιγμή που η Κομισιόν πιέζει την Ιταλία προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ η Ιταλική Συνομοσπονδία Αγροτών επισημαίνει ότι το μόνο που επιτυγχάνεται είναι ένα θανάσιμο πλήγμα στην ιταλική παραγωγή.
 
Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν την επίσημη έρευνα σε συνέντευξη Τύπου στο Λέτσε της Ιταλίας στις 18 Δεκεμβρίου και διέταξαν παράλληλα την άμεση διακοπή των μέτρων που είχαν ληφθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο τεμαχισμός και το κάψιμο «άρρωστων» και ευάλωτων δέντρων, καθώς και ο ψεκασμός με εντομοκτόνα, με την αιτιολογία ότι πολύ λίγα είναι γνωστά για την ασθένεια για να λαμβάνονται τόσο δραστικά μέτρα.
 
Ο συλληφθείς Donato Boscia, επικεφαλής του Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Προστασία των Φυτών στο Μπάρι, δήλωσε σοκαρισμένος από τη σύλληψή του για «εξάπλωση -από αμέλεια- της ασθένειας των φυτών, την παρουσίαση ψευδούς υλικού και πληροφοριών σε αξιωματούχους, ρύπανση του περιβάλλοντος και παραμόρφωση του φυσικού κάλλους».
 
Σύγκρουση Ιταλίας-Κομισιόν για τα μέτρα
 
Ο τρόπος αντιμετώπισης της επιδημίας έφερε στην επιφάνεια και δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, οι οποίες αλληλοσυγκρούονται. Από τη μία πλευρά, η Κομισιόν πιέζει την Ιταλία για γρηγορότερη λήψη δραστικών μέτρων, κινώντας μάλιστα διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ιταλίας, μία εβδομάδα πριν από την απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης, για την αδυναμία να λάβει εγκαίρως μέτρα περιορισμού της Xylella fastidiosa. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιταλία είναι υποχρεωμένη να καταρτίσει έναν επιστημονικώς τεκμηριωμένο σχεδιασμό για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
 
Εκτός από το κόψιμο των προσβεβλημένων δέντρων, το σχέδιο περιλαμβάνει την καταστροφή και των υγιών δέντρων για τη δημιουργία ζωνών ανάσχεσης. Ωστόσο, οι Ιταλοί αγρότες, συνεπικουρούμενοι και από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, κατήγγειλαν την καταστροφή αρχαίων δέντρων και διαμαρτυρήθηκαν για την εφαρμογή των δραστικών μέτρων προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη.
 
Οι Ιταλοί δικαστές εξέτασαν τις καταγγελίες  και διέταξαν την παύση όλων των δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της Xylella, κρίνοντάς τα υπερβολικά και ατεκμηρίωτα.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Enrico Brivio εμφανίστηκε προβληματισμένος δηλώνοντας πως «δεν ξέρει τι θα συμβεί τώρα που τα ιταλικά δικαστήρια έχουν μπλοκάρει ολόκληρο το σχέδιο αποτροπής της εξάπλωσης της Xylella σε καθώς είναι το πιο επικίνδυνο παθογόνο για τα φυτά, και η επιδημία έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Τα έκτακτα μέτρα είναι αναγκαία και πρέπει να εφαρμοστούν».
 
Προς το παρόν η ιταλική δικαιοσύνη δεν έχει δημοσιοποιήσει τα επιβαρυντικά στοιχεία με τα οποία διώκονται οι επιστήμονες, ενώ την ίδια στιγμή ο κίνδυνος εξάπλωσης της Xylella παραμένει πλέον υπαρκτός.
 
Kαταγγέλλει την Κομισιόν η Ιταλική Συνομοσπονδία Αγροτών
 
Η Ιταλική Συνομοσπονδία Αγροτών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καυτηριάζει το μπέρδεμα που έχει προκληθεί, καθώς και την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ επιστημόνων. τονίζοντας ότι η Κομισιόν το μόνο που πετυχαίνει είναι ένα θανάσιμο πλήγμα στην ιταλική ελιά.
 
«(...) Μέχρι σήμερα, μας είπαν ότι συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο για την αντιμετώπιση της Xylella. Τώρα είναι βέβαιο ότι θα κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ακατανόητο δεδομένου του επιπέδου των καταξιωμένων επαγγελματιών οι οποίοι προσπαθούν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα με ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρωτόκολλο. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, αγνοώντας τις υποχρεώσεις μας ως μέλους, ξεκίνησε διαδικασία επί παραβάσει και την ίδια στιγμή επιφέρει ένα θανάσιμο πλήγμα στην ιταλική ελαιοπαραγωγή».(Πηγή: ΑΜΠΕ)