Με πάνω από 6 εκατ. κατασχετήρια αλλά και με εκατομμύρια τηλεφωνήματα, email και ειδοποιητήρια μέσω ταχυδρομείου, «βομβάρδισαν» στα χρόνια του τρίτου Μνημονίου η εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία τους οφειλέτες.
Με τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές να ανεβαίνουν στα ύψη οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις. Τα χρέη στις εφορίες έχουν ξεπεράσει τα 182 δισ. ευρώ, οι φορολογούμενοι που έχουν υποστεί μέτρα κατασχέσεις και πλειστηριασμούς έχουν φτάσει, πλέον, στο 1.143.356 από 695.074 στο τέλος του 2015, ενώ στον προθάλαμο αναμένουν άλλοι 589.596.
Με βάση την Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2017, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων- ως επί το πλείστον σε τραπεζικούς λογαριασμούς- έφτασαν στο 1.721.911, σημειώνοντας αύξηση 12,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ αθροιστικά στην περίοδο 2015- 2018 κατά τη δικηγόρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τα πιστωτικά ιδρύματα υπολογίζεται ότι έχουν διεκπεραιώσει πάνω από 6.000.000 κατασχετήρια.
Πρακτικά τα νούμερα δείχνουν ότι οι κατασχέσεις προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και πρόκειται να επιταχυνθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει νέο σχέδιο αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να εισπράξει απλήρωτους φόρους που «λιμνάζουν» στις εφορίες πρόκειται να ενεργοποιήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των οφειλετών και καθιερώνει αυτοματοποιημένες διαδικασίες εκούσιας και αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών που συνοδεύονται με ηλεκτρονικές κοινοποιήσεις ειδοποιήσεις και επιδόσεις για κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.
Για την επίτευξη του σκοπού αυτού οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να συγκεντρώνουν ανά πάσα στιγμή όλα τα στοιχεία των οφειλετών, από το TAXIS, τον ΕΦΚΑ, το Κτηματολόγιο, την ΕΡΓΑΝΗ, τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο, το ΓΕΜΗ, τον Τειρεσία κ.ά., προκειμένου να είναι σε θέση να προχωρούν σε ταχύτερες και αυτοματοποιημένες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.
in.gr