Η Αργεντινή καλεί και πάλι το ΔΝΤ

9:42 π.μ. - Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018
09:09 π.μ. - Τετ, 05/42/2018
Image: Η Αργεντινή καλεί και πάλι το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ καλεί ξανά η Αργεντινή. Η χώρα ξεκίνησε σήμερα διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να εξασφαλίσει μια «γραμμή οικονομικής στήριξης»

Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι καθώς η χώρα του, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Λατινικής Αμερικής, αντιμετωπίζει οικονομικές αναταράξεις και το πέσο υποχώρησε κατά 5% μέσα σε μία εβδομάδα.
 
«Κατά τα δύο πρώτα χρόνια (σ.σ. τη θητείας του) είχαμε ένα πολύ ευνοϊκό διεθνές πλαίσιο, όμως αυτό το πλαίσιο αλλάζει. Είμαστε μεταξύ των χωρών που εξαρτώνται περισσότερο από την εξωτερική χρηματοδότηση», είπε ο κεντροδεξιός πρόεδρος σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
 
Όπως είπε ο Μάκρι, είχε ήδη μια πρώτη επαφή με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Δεν διευκρίνισε όμως ποιο ακριβώς είναι το ποσό του δανείου που ζητά το Μπουένος Άιρες από τον διεθνή οικονομικό οργανισμό.
 
Η Λαγκάρντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι οι συζητήσεις με το ΔΝΤ θα διεξαχθούν πολύ σύντομα. «Η Αργεντινή είναι ένα σημαντικό μέλος του ΔΝΤ (...) Οι συζητήσεις ξεκίνησαν με αντικείμενο τον τρόπο που μπορούμε να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε την οικονομία της Αργεντινής και θα συνεχιστούν πολύ σύντομα». 
 
Λίγο νωρίτερα, ο Μάκρι είπε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα επιτρέψει να ενισχυθεί «το αναπτυξιακό πρόγραμμα, δίνοντάς μας μια καλύτερη βάση για να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο παγκόσμιο σενάριο και να αποφύγουμε μια κρίση όπως εκείνες που είχαμε στην Ιστορία μας», αναφερόμενος κυρίως στην κρίση του 2001, όταν η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών.
 
Το πέσο, που με το άνοιγμα των αγορών σήμερα υποχωρούσε κατά 4,61%, στα 23,41 πέσο ανά δολάριο, ανέκαμψε ελαφρά μετά την ομιλία του προέδρου, στο 23,06.
 
Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα το βασικό επιτόκιό της, το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί για να αναχαιτιστεί η υποχώρηση του νομίσματος, το οποίο υποτιμήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το δολάριο μέσα σε διάστημα ενός μήνα. 
 
Η υποχώρηση αυτή ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν η νέα τότε κυβέρνηση του Μάκρι εγκατέλειψε την πολιτική ελέγχου των ισοτιμιών, προτιμώντας να αφήσει ελεύθερη τη διακύμανση του πέσο.
 
Ο πληθωρισμός το 2017 στην Αργεντινή έφτασε το 24,8% ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα αγγίζει φέτος το 2,7% του ΑΕΠ.
 
 
tvxs.gr