Η Άγκυρα δεσμεύει δύο περιοχές νότια της Κύπρου για έρευνες και ασκήσεις

10:36 π.μ. - Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017
10:04 π.μ. - Τετ, 19/36/2017
Image: Η Άγκυρα δεσμεύει δύο περιοχές νότια της Κύπρου για έρευνες και ασκήσεις

Άσκηση με πυρά θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας, ενώ νωρίτερα ένα ωκεανογραφικό πλοίο πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες με ειδικό καλώδιο

Δύο περιοχές νότια της Κύπρου δέσμευσε σήμερα η Τουρκία, προκειμένου να πραγματοποιήσει τόσο έρευνες, όσο και ασκήσεις με πυρά, καθώς, όπως φαίνεται ο Ερντογάν επιθυμεί να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο την πολιτική του στο ζήτημα των υδρογονανθράκων. 
 
Μόλις ένα 24ωρο πριν από τη νέα διακοινοτική συνάντηση για το Κυπριακό ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και στον Μουσταφά Ακιντζί, η Αγκυρα εξέδωσε δύο οδηγίες προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) με τις οποίες δεσμεύει τις δύο αυτές μεγάλες περιοχές. Συγκεκριμένα, με τις NAVTEX 403/17 και 404/17 η Αγκυρα προειδοποιεί ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί άσκηση με πυρά, ενώ λίγο νωρίτερα ένα ωκεανογραφικό πλοίο της πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες με ειδικό καλώδιο από τις τέσσερις τα ξημερώματα ως τις οκτώ το πρωί. 
 
Για να γίνει αντιληπτό το εύρος της αμφισβήτησης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνει η «Καθημερινή», το ανατολικό όριο της NAVTEX 403/17 φθάνει στα νότια της Λεμεσού και περιλαμβάνει όχι μόνο το οικόπεδο 6 το οποίο η Τουρκία περιγράφει ως επικαθήμενο στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, αλλά τουλάχιστον ακόμη τέσσερα. Υπενθυμίζεται πως αυτή την περίοδο (έως και τις 15 Αυγούστου) η Κυπριακή Δημοκρατία έχει, επίσης, προαναγγείλει σεισμικές έρευνες με τα πλοία «Ramform Hyperion» και «Global Sentinel» σε τμήματα των οικοπέδων 6, 8, 9 και 11. Χθες, ελεγχόμενη ένταση υπήρχε και στο Αιγαίο, καθώς στις 14.55 κατεγράφη εικονική αερομαχία ανάμεσα σε δύο ελληνικά και δύο τουρκικά F-16 στα δυτικά της Χίου.
 
 
 
Πηγή: protothema.gr