Η «Kρήτη Δίνει Ζωή» φιλοξενεί στην Ιεράπετρα παιδιά πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ

12:30 μ.μ. - Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022
12:07 μ.μ. - Πέμ, 07/30/2022
Image: Η «Kρήτη Δίνει Ζωή» φιλοξενεί στην Ιεράπετρα παιδιά πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων με τη συμμετοχή των παιδιών – Μη χάσετε την Εικαστική έκθεση 9 με 20 Ιουλίου στο Στέκι Νεολαίας Ιεράπετρας

Η φιλανθρωπική οργάνωση CRETE FOR LIFE- Η ΚΡΗΤΗ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ σε συνεργασία με την οργάνωση Love Without Borders for Refugees in Need, διοργανώνει μια εικαστική έκθεση, η οποία θα ξεκινήσει το Σάββατο 9 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 20 Ιουλίου, από τις 6 έως τις 9 το βράδυ στο Στέκι Νεολαίας Ιεράπετρας.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει πάνω από 35 έργα τέχνης, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από πρόσφυγες καλλιτέχνες κάθε ηλικίας, που έζησαν ή ζουν ακόμα σε καταυλισμούς ή σε σπίτια στην Ελλάδα και προέρχονται κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και το Πακιστάν. Κάποιοι επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Εκ μέρους του CRETE FOR LIFE μίλησε στον Ηχώ 99,8 η κα Πετρούλα Αντωνού κάνοντας αναφορά τόσο στην έκθεση όσο και στα παιδιά, πρόσφυγες, από τη Συρία και το Ιράκ που  φιλοξενούνται αυτές τις ημέρες στην Ιεράπετρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  δράση των δύο οργανώσεων αποσκοπεί αφενός στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, προκειμένου να ανακτήσουν τη σταθερότητα και την αυτονομία στη ζωή τους, εφόσον όλα τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις πωλήσεις των έργων τέχνης θα καταβληθούν στους καλλιτέχνες, που τα δημιούργησαν και αφετέρου στην ενημέρωση του κοινού για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και την ανάπτυξη όχι μόνο της συμπόνιας αλλά και της ενσυναίσθησης για τους πρόσφυγες αλλά και για όλους τους ανθρώπους σε αυτό τον κόσμο. Μέσα από την τέχνη, οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, ενώ τα χρήματα που θα καταβληθούν σε αυτούς θα καλύψουν βασικές τους ανάγκες, όπως τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα, είδη υγιεινής κλπ.

Η οργάνωση έχει παρουσιάσει τα έργα τέχνης σε περισσότερες από 120 εκδηλώσεις μέχρι στιγμής σε όλο τον κόσμο από το 2017. Η ιδρύτρια της οργάνωσης Love Without Boarders, Kayra Martinez, που ζωγραφίζει με τους πρόσφυγες και περνά χρόνο μαζί τους έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο (Αμερική, Καναδά, Κίνα, Ευρώπη) με τα έργα τέχνης για να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την προσφυγική κρίση στη Συρία, την Ελλάδα, την Τουρκία.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μια σύντομη ομιλία από την ιδρύτρια της οργάνωσης Love Without Boarders και η ίδια θα αναφερθεί στις εμπειρίες της με τους πρόσφυγες και στο χρόνο που αφιέρωσε δίπλα τους για τη δημιουργία αυτών των έργων τέχνης. Κάθε έργο τέχνης θα συνοδεύεται από μια σύντομη βιογραφία, μεταφρασμένη σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αραβικά και αγγλικά), για να βοηθήσει τους παρευρισκόμενους να μάθουν για τα άτομα που δημιούργησαν αυτά τα έργα, από πού προέρχονται και τι σημαίνει η τέχνη για αυτούς.

Όποιος θέλει να βοηθήσει τις δύο οργανώσεις μπορεί να επισκεφτεί τις ιστοσελίδες τους www.creteforlife.org (FACEBOOK/CRETEFORLIFE) και www.lovewithoutborders4refugees.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Τρίτη 5 Ιουλίου

Άφιξη 10 εθελοντών αγοριών και κοριτσιών ηλικίας από 19 έως 24 ετών με καταγωγή από τη Συρία και το Ιράκ, που ήταν πρόσφυγες στην Ελλάδα και εθελοντές στην οργάνωση CreteForLife από το 2017. Διαμένουν τώρα στη Γερμανία και την Ολλανδία αλλά νιώθουν ισχυρό δεσμό με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με την Κρήτη, και θέλουν να ανταποδώσουν όντας εθελοντές στην τοπική κοινωνία. Γνωρίζουν τι σημαίνει να ξεφεύγεις από τον πόλεμο και τη βία και να ζητάς άσυλο και τώρα αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους στις χώρες υποδοχής. Μέσα από πράξεις αγάπης και καλοσύνης, ενθουσιασμού και ενέργειας, στοχεύουν να κάνουν τη διαφορά σε εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι. Πιστεύουν ότι ακόμη και η παραμικρή πράξη καλοσύνης δημιουργεί έναν κυματισμό που μεταμορφώνει τις ζωές γύρω μας. Τα παιδιά θα μείνουν στο ξενοδοχείο Galaxy στην Ιεράπετρα.

Παρασκευή 8 Ιουλίου

Πάρκο Κίμζου, Άγιος Νικόλαος και Ελούντα για συνάντηση με τους  συνεργάτες μας Safe Place Greece (Βασική αποστολή του Safe Place Greece είναι να υποστηρίξει διπλά περιθωριοποιημένους πληθυσμούς, όπως LGBTQI+ πρόσφυγες και ανύπαντρες μητέρες, εστιάζοντας σε βασικές ανάγκες όπως τροφή, στέγη και ένταξη)

Σάββατο 9 Ιουλίου

Ξεκινά η έκθεση προσφυγικών έργων τέχνης στην Ιεράπετρα, σε συνεργασία με την οργάνωση Αγάπη χωρίς Σύνορα, για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη. Η έκθεση θα περιλαμβάνει πάνω από 35 έργα τέχνης, φτιαγμένα από πρόσφυγες καλλιτέχνες κάθε ηλικίας και υπόβαθρου, που έζησαν ή ζουν ακόμη σε κατοικίες και καταυλισμούς στην Ελλάδα. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 18:00-21:00 το βράδυ έως τις 20Ιουλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, https://www.facebook.com/CreteForLife.

Κυριακή 10 και 17 Ιουλίου

Εκδήλωση Ηρακλείου – Οι εθελοντές μας διοργανώνουν δύο μονοήμερες κατασκηνώσεις στο πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο μαζί με τη Thalassa of Solidarity – Θάλασσα Αλληλεγγύης στις 10 και στις 17 Ιουλίου.

Στόχος είναι η επανένωση προσφύγων, μεταναστών και ντόπιων με παιχνίδια, μουσική, κρητικούς χορούς, φαγητό και την ευκαιρία να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να μοιραστούν την παγκοσμίου φήμης κρητική φιλοξενία. Οι καιροί μας, που αλλάζουν ταχέως, απαιτούν να είμαστε προσαρμοστικοί και χωρίς αποκλεισμούς για να σπάσουμε τα εμπόδια της παρεξήγησης. Στόχος είναι να συναντηθούμε, να μοιραστούμε τις κοινές μας εμπειρίες και να κατανοήσουμε ο ένας τις διαφορές του άλλου.

Τετάρτη 13 Ιουλίου

Διανομή τροφίμων Ηράκλειο: οι εθελοντές μας θα διανείμουν τρόφιμα μακράς διαρκείας και προϊόντα υγιεινής, μαζί με τη Thalassa of Solidarity – Θάλασσα Αλληλεγγύης, σε οικογένειες και άτομα που έχουν ανάγκη στο Ηράκλειο

Παρασκευή 15 Ιουλίου

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Έλληνα συγγραφέα και μουσικού Γεωργίου Λουτσέτη, σε συνεργασία με τον Μανώλη Πετάση. Η παρουσίαση θα γίνει στο Δεσποτικό Ιεράπετρας. Τα χρήματα, που θα συγκεντρωθούν εκείνη τη βραδιά από τις πωλήσεις της ποιητικής συλλογής, θα διατεθούν όλα στην οργάνωση CreteForLife.

Κυριακή 17 Ιουλίου

Τα παιδιά εθελοντές από τη Γερμανία και την Ολλανδία αναχωρούν για την Αθήνα όπου θα συμμετάσχουν ως εθελοντές σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες άλλων φιλανθρωπικών συλλόγων –όπως η Παμπιραϊκή, το Love and Serve, Safe Place- από τις 18 έως τις 24 Ιουλίου.