Η Σοφιανού παρουσίασε τον ασύλητο τάφο του Κεντριού στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

9:38 π.μ. - Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019
09:12 π.μ. - Τρί, 03/38/2019
Image: Η Σοφιανού παρουσίασε τον ασύλητο τάφο του Κεντριού στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

O ασύλητος θαλαμοειδής τάφος Υστερομινωικής ΙΙΙΑ-Β περιόδου που βρέθηκε το 2018 στο Κεντρί Ιεράπετρας είναι το θέμα της διάλεξης της Χρύσας Σοφιανού

O ασύλητος θαλαμοειδής τάφος Υστερομινωικής ΙΙΙΑ-Β περιόδου που βρέθηκε το 2018 στο Κεντρί Ιεράπετρας είναι το θέμα της διάλεξης της Χρύσας Σοφιανού, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου που δόθηκε την Δευτέρα 02.12 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τον Αύγουστο του 2018 σε ελαιώνα κοντά στο χωριό Κεντρί Ιεράπετρας ανασκάφτηκε ένας λαξευτός θαλαμοειδής τάφος με τρεις εσωτερικές κόγχες. Ο τάφος ήταν ασύλητος και όλα τα κτερίσματά του ήταν αμετακίνητα στα σημεία που τα είχαν εναποθέσει οι συγγενείς των νεκρών.

Στη νοτιοδυτική κόγχη, σύμφωνα με την anatolh.com, ήταν τοποθετημένη μια κιβωτιόσχημη λάρνακα με πώμα, καθώς και δεκατρείς ψευδόστομοι αμφορείς. Στη βόρεια κόγχη βρισκόταν μία λουτηροειδής λάρνακα, έξι ψευδόστομοι αμφορείς, δύο μικύλλα αγγεία και μια πρόχους.

Η λάρνακα φέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση με ανθρώπινες μορφές και άλογο σε άρμα. Στη νοτιοανατολική κόγχη βρέθηκε ένας ψευδόστομος αμφορέας, ένα άωτο κύπελλο και ένας αμφοροειδής κρατήρας διακοσμημένος με σχηματικό χταπόδι και πτηνό.

Η Χρύσα Σοφιανού είναι Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου έχει συμμετάσχει σε πολλά Διεθνή Αρχαιολογικά Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει αρχαιολογικά άρθρα για τη μινωική διατροφή, την υφαντική τέχνη στην αρχαιότητα, την αρχαία Πραισό, την αρχαία Ιεράπυτνα, την ελληνιστική πόλη στον Τρυπητό Σητείας, τον μινωικό οικισμό στον Παπαδιόκαμπο Σητείας κ.ά., καθώς επίσης και μία μονογραφία σε συνεργασία με τον Γιάννη Παπάδατο με τίτλο Livari Skiadi: A Minoan Cemetery in Lefki, Southeast Crete (Volume I, Excavation and Finds», INSTAP 2015). Διενεργεί συστηματικές ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο της Ιεράπετρας, στη νησίδα Χρυσή και στο ιερό κορυφής Σταυρωμένος.