H Novartis θα πληρώσει 233 εκ. δολάρια στις ΗΠΑ επειδή λάδωνε γιατρούς στην Ελλάδα

7:30 π.μ. - Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020
07:06 π.μ. - Παρ, 26/30/2020
Image: H Novartis θα πληρώσει 233 εκ. δολάρια στις ΗΠΑ επειδή λάδωνε γιατρούς στην Ελλάδα

Η εταιρεία Novartis Hellas S.A.C.I. (Novartis Greece) συμφώνησε να πληρώσει 233 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης

Η εταιρεία Novartis Hellas S.A.C.I. (Novartis Greece) συμφώνησε να πληρώσει 233 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης για τον «χρηματισμό υπαλλήλων κρατικών και κρατικά ελεγχόμενων νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα».

Πρόκειται για τμήμα ευρύτερης συμφωνίας της Novartis και θυγατρικών της με το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης και την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) συνολικού ύψους 345 εκατομμυρίων δολαρίων για παράτυπες και παράνομες δραστηριότητες στην Ελλάδα και το Βιετνάμ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρει ότι «θυγατρικές της εταιρείες συγκέντρωναν κέρδη δωροδοκώντας ιατρικό προσωπικό, νοσοκομεία και κλινικές για να συνταγογραφούν φάρμακα της Novartis… και παραποίησαν τα λογιστικά τους βιβλία για να συγκαλύψουν αυτές τις δωροδοκίες».

Με τη συμφωνία, η οποία αφορά κυρίως την συνταγογράφηση του οφθαλμολογικού φαρμάκου Lucentis, η Novartis αποδέχτηκε την παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί διαφθοράς στο εξωτερικό (FCPA). Η νομοθεσία αφορά αξιόποινες πράξεις δωροδοκίας, διαφθοράς, ξεπλύματος μαύρου χρήματος κ.α, μη-Αμερικανών αξιωματούχων όταν αυτοί επηρεάζουν με τις ενέργειές τους ή με τις μη-ενέργειές τους την απόφαση για συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η Novartis λοιπόν πλήρωσε στις ΗΠΑ για τα εγκλήματα που πραγματοποιούσε στην Ελλάδα. Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι την είδηση προώθησε από το λογαριασμό του στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, αποδεικνύοντας ότι – αν μη τι άλλο – έχει εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ.

hxonews

info-war.gr