
Τι δήλωσε η περιφερειακή σύμβουλος Λασιθίου της μείζονος αντιπολίτευσης «Η Κρήτη μας αλλιώς» σχετικά με τα έργα αποταμίευσης νερού, την κλιματική αλλαγή και τι εξελίξεις στο πυρηνελαιουργείο Ιεράπετρας
Η περιφερειακή σύμβουλος Λασιθίου της μείζονος αντιπολίτευσης «Η Κρήτη μας αλλιώς», Μαρία Βάρδα, μίλησε σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8, "Καλημέρα Λασίθι", σχετικά με την πορεία των έργων αποταμίευσης υδάτινων πόρων στην Π.Ε Λασιθίου καθώς και για το Πυρηνελαιουργείο Ιεράπετρας.
Έργα αποταμίευσης υδάτινων πόρων στην Π.Ε Λασιθίου
Η κα Βάρδα, κατόπιν της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, δήλωσε στον Ηχώ 99,8 σχετικά με τα έργα αποταμίευσης υδάτινων πόρων στην Π.Ε Λασιθίου πως φαίνεται η περιοχή να έχει μείνει πολύ πίσω σε σύγκριση με το Ρέθυμνο και τα Χανιά, όπου έχουν δρομολογηθεί κάποια έργα.
Στο Λασίθι δήλωσε πως βιώνουμε έντονα την αλλαγή του κλίματος, οι βροχοπτώσεις της τελευταίας τουλάχιστον 3ετίας έχουν μειωθεί πάνω από το 50% του μέσου όρου της τελευταίας 50ετίας. Όσον αφορά τις εξαγγελίες της περιφερειακής Αρχής για παρεμβάσεις θεραπείας του προβλήματος με συγκεκριμένα έργα αποταμίευσης υδάτινων πόρων στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (φράγμα Αγίου Ιωάννη, λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών, φράγμα Καθαρού, λιμνοδεξαμενή Κρούστα, Καστελίου Φουρνής), δόθηκαν αρκετές πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση.
Συγκεκριμένα, για τη λιμνοδεξαμενή ΖΟΥ η οποία ξεκίνησε το 2007 και ενώ έχουν ολοκληρωθεί τα 4/5 των χωματουργικών εργασιών, το έργο σταμάτησε. Ο κόσμος εκεί αντιδρά γιατί η εργολαβία που υπήρχε διαλύθηκε λόγω προβλημάτων στην περιβαλλοντική μελέτη. Τώρα σχεδιάζεται εκ νέου η πρόταση, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να βοηθηθεί η περιοχή, ενώ η ίδια πιστεύει ότι θα εξεταστεί και η μέθοδος ΣΔΙΤ.
Όσον αφορά τα φράγματα του Αγίου Ιωάννη και τη λιμνοδεξαμενή των Χοχλακιών, αυτά είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως και η προσαγωγός διώρυγα. Αυτά τα έργα δημοπρατούνται από το Υπουργείο. Η προσαγωγός έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται περίπου στη μέση, αλλά με πολλές καθυστερήσεις.
Για τον Άγιο Ιωάννη, όπως είπε και ο κ. Ανδρουλάκης, αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2025, με εκτιμώμενη διάρκεια υλοποίησης 45 μηνών, ενώ σημείωσε ότι με τις παρατάσεις και όλα τα σχετικά, αυτά τα έργα παίρνουν πολύ περισσότερο χρόνο.
Στη συνέχεια η κα Βάρδα μας ενημέρωσε για τη διαχείριση των υδάτων στο Λασίθι. Υπάρχει μια μελέτη από το 1990, την οποία έχουν ως "μπούσουλα" για το πώς πρέπει να κινηθούν. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως υπάρχει κινητικότητα, με νέες μελέτες και έργα που σχεδιάζονται. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η προμελέτη για το φράγμα Λαπάθου, ενώ μέσα στο 2025 θα γίνει μελέτη και για μια τρίτη λιμνοδεξαμενή στην περιοχή του Μύρτου.
Ωστόσο, η ίδια επεσήμανε πως η γραφειοκρατία είναι τεράστιο εμπόδιο. Πολλά θέματα δεν έρχονται καν ως θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο – φτάνουν μόνο για έγκριση απόφασης της Περιφερειακής Επιτροπής, ενώ δηλώνει πως η παράταξή τους έχει εκφράσει αντιρρήσεις, αλλά η τελική απόφαση λαμβάνεται από την πλειοψηφία, που είναι η Νέα Δημοκρατία.
Για τον υδροφόρο ορίζοντα
Όσον αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα η κα Βάρδα δήλωσε πως απαντήθηκε το ερώτημα, αλλά όχι με σαφήνεια. Ο Περιφερειάρχης είπε ότι μια λύση είναι η ανακαίνιση παλιών γεωτρήσεων που είναι ανενεργές. Αυτό μπορεί να δώσει μια προσωρινή ανάσα, αλλά όχι μια ουσιαστική και μακροπρόθεσμη λύση, με την ίδια να δηλώνει πως δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι η κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα – η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα πρέπει να δώσει αυτά τα στοιχεία.
Σε συνέχεια των δηλώσεών της, είπε πως δεν είναι αισιόδοξη. Τα έργα απαιτούν πολλά χρόνια, ενώ οι κλιματικές συνθήκες χειροτερεύουν. Θα έπρεπε να έχει υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός εδώ και δεκαετίες. Το πρόβλημα είναι επείγον και δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο.
Για το πυρηνελαιουργείο Ιεράπετρας
Για το θέμα του πυρηνελουργείου, η κα Βάρδα μας ενημέρωσε πως υπήρξε μια μακρά συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το εργοστάσιο είναι χωροθετημένο σε περιοχή όπου επιτρέπεται η λειτουργία του. Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, κ. Γιακουμάκης, διευκρίνισε ότι δεν μιλάμε για κλείσιμο, αλλά για πιθανή μετεγκατάσταση, αν και αυτό απαιτεί αλλαγή στο ΣΧΟΑΠ.
Όσον αφορά τις πολεοδομικές παραβάσεις, οι περισσότερες έχουν νομιμοποιηθεί, ενώ κάποιες λίγες βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία νομιμοποίησης.
Το κύριο πρόβλημα είναι οι ρύποι, δηλώνει. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση βρίσκεται σε εκκρεμότητα, καθώς ζητήθηκε από την εταιρεία να τροποποιήσει τους περιβαλλοντικούς όρους και να τοποθετήσει νέο φίλτρο επεξεργασίας. Αυτό έγινε, και γι’ αυτό δόθηκε προσωρινή άδεια επαναλειτουργίας.
Όσον αφορά τις μετρήσεις των ρύπων που έγιναν από ιδιώτες ελεγκτές το διάστημα 17-21 Φεβρουαρίου, μας ενημέρωσε πως τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα φτάσει στην Αντιπεριφέρεια. Ο Αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε ότι θα αγοραστεί φορητός μετρητής, ο οποίος –σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης– θα επιτρέπει καθημερινές μετρήσεις.
Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρύποι ήταν εντός των ορίων σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του εργοστασίου, με εξαίρεση τη 14η Φεβρουαρίου, όταν υπήρξε μεγάλη αύξηση – πιθανώς λόγω καιρικών συνθηκών. Όταν υπάρχει πλήρης άπνοια, οι ρύποι συσσωρεύονται και δημιουργείται έντονη δυσοσμία.
Το εργοστάσιο σταμάτησε τη λειτουργία του στις 28 Φεβρουαρίου και δεν γνωρίζουμε αν αυτό έγινε λόγω της μη ολοκληρωμένης αδειοδότησης.