Η δημοτική παράταξη "Ιεράπετρα Δήμος Πρότυπο" για τις Α.Π.Ε.

8:36 π.μ. - Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020
08:06 π.μ. - Τρί, 30/36/2020
Image: Η δημοτική παράταξη "Ιεράπετρα Δήμος Πρότυπο" για τις Α.Π.Ε.

Δεν θα επιτρέψουμε η αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών να αλλοιώσει το φυσικό μας περιβάλλον

Το πέρασμα σε μια καινούργια πιο φιλική στο περιβάλλον ενεργειακή εποχή συντελείτε σε παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες υπό το βάρος της συνεχώς κλιμακούμενης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με την αύξηση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων από τις αρχές του 19ουαιώνα.

Για πολλούς βρισκόμαστε πολύ κοντά ή έχουμε ξεπεράσει το σημείο καμπής. Για τους ειδικούς το κλίμα του πλανήτη έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και η συνεχής αύξηση της μέσης θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε κοσμογονικές κλιματικές καταστροφές.

Η μόνη λύση στις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της κοινωνίας μας είναι η αναθεώρηση του ενεργοβόρου μοντέλου των τελευταίων εκατό χρόνων, η στροφή σε νέες τεχνολογίες και η αναζήτηση συστημάτων ανανεώσιμης παραγωγής και αποθήκευσης της ενέργειας.

Η Κρήτη συντηρεί τις ενεργειακές της ανάγκες σε ρεύμα με τα τρία αεροστροβιλικά πετρελαιοκίνητα εργοστάσια της Δ.Ε.Η. συνολικής παραγωγής 728 MWh - ένα από αυτά στην γειτονιά μας - εξασφαλίζοντας οριακά την ισορροπία του ενεργειακού φορτίου ειδικά τους θερινούς μήνες που η ζήτηση σε ενέργεια αυξάνετε κάθετα. Το νέο (μικρό)καλώδιο που θα ποντιστεί σύντομα θα λύσει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του Νησιού και θα μας εξασφαλίσει από τον κίνδυνο ενός πιθανού black out , όμως πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ όψη ότι και μείς όπως και υπόλοιπος πλανήτης πρέπει να συμμετέχουμε στην προσπάθεια για την απεξάρτηση του Νησιού μας από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή επαρκούς ηλεκτρικής ενέργειας και η μόνη λύση είναι η εγκατάσταση Α.Π.Ε .

Η νέες τεχνολογίες και η συνεχής έρευνα στο τομέα των Α.Π.Ε. έχουν βελτιώσει την απόδοση και έχουν διευρύνει τις δυνατότητες και τα μέσα ανάκτηση ενέργειας από την Ηλιακή ακτινοβολία, τον άνεμο, την κινητική ενέργεια της θάλασσας, την παραγωγή βιοαερίου κ.α. Το μέλλον παρά τις δυσοίωνες προγνώσεις των κλιματολόγων άρχισε να φαίνεται περισσότερο πράσινο.

Στο Λασίθι ήδη έχουν εγκατασταθεί αρκετές φωτοβολταϊκές μονάδες και Ανεμογεν- νήτριες , το ποσοστό κάλυψης σε ενεργειακές ανάγκες με τα ανανεώσιμα φθάνει περίπου το 20%με 40% αναλόγως την εποχή. Είναι απαραίτητο συμφώνα με τον σχεδιασμό της Ρ.Α.Ε. (ρυθμιστικής αρχής ενέργειας) να καλύψουμε και το 100% των αναγκών μας σε ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές μηδενίζοντας την εξάρτηση μας από το πετρέλαιο , εξασφαλίζοντας την ελάχιστη περιβαλλοντική επίπτωση και προσφέροντας την απαραίτητη ενέργεια για την συντήρηση καταρχάς και σε δεύτερο σκοπό την δυναμική ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας μας.

Οι μεγάλες επενδυτικές εταιρίες του κλάδου έχουν προχωρήσει σε ευρεία έρευνα και σχεδιασμό για την αδειοδότηση και την εγκατάστασης Α.Π.Ε. σε όλο το νησί, σύμφωνα με τον Γεωπληροφοριακό χάρτη της Ρ.Α.Ε., η Ιεράπετρα δεν εξαιρείτε, με 295 ως μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό εγκατάστασης Ανεμογεννητριών ,από αυτές οι 84 προβλέπονται στον Μακρύ Γιαλό, σύμφωνα πάντα με τον χάρτη, φαίνεται να είναι αρκετές δεκάδες από αυτές ήδη σε καθεστώς αδειοδότησης και προφανώς άμεσης εγκατάστασης. Μεγάλος σύμμαχος στην υλοποίηση του σχεδίου παραμένει αναθεώρηση του Περιφερικού Χωροταξικού πλαισίου Κρήτης που έχει την υπογραφή του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη και την διαχρονική προσπάθεια μετατροπή του τόπου μας σε κέντρο εφαρμογής και μελέτης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Ουσιαστικά τα πειραματόζωα τις Ευρώπης.

Άλλωστε το ιδανικό κλίμα της Ιεράπετρας, η ηλιοφάνεια , το Αιολικό δυναμικό της η φθηνή αγροτική Γή, η προσφορά δασικών περιοχών και περιοχών χαρακτηρισμένων NATURA , η υποστήριξη των Υπηρεσιών του Δημοσίου, των Περιφερειακών και τοπικών Αρχών και ο προσανατολισμός του νέου περιβαλλοντικού Νόμου προσδίδουν εξαιρετική δυναμική στην περιοχή για την ανάπτυξη κερδοφόρων επενδύσεων και υλοποίηση σχεδίων εγκατάστασης Α.Π.Ε..

Το ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει όλους μας είναι: Σε μία περιοχή με ιδιαίτερα ιστορικά χαρακτηριστικά και μεγάλο αρχαιολογικό φορτίο, με σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλους και σημαντικό πλέον προσανατολισμό στον Τουρισμό ως έναν από τους δύο πυλώνες ανάπτυξης μαζί με τον πρωτογενή, αγροδιατροφικό τομέα, μπορούμε ανεξέλεγκτα να τοποθετούμε εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. ?

Η απάντηση που δίνουμε εμείς είναι ότι σε μία μεταβατική περίοδο που οι αλλαγές γίνονται αστραπιαία χρειάζεται πρωτίστως να προστατεύσουμε τις ιστορικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές αξίες μας. Δεν μπορούμε όμως και να παρακάμψουμε τις νέες ενεργειακές προοπτικές, ούτε να παραμείνουμε αναχρονιστικά προσκολλημένοι σε αποδειγμένα καταστροφικές μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και ας είναι μακριά το εργοστάσιο και δεν βλέπουμε τον καπνό από τις καμινάδες στον Αθερινόλακκο.

Η χρυσή τομή ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις για την χωροθέτηση και τους κινδύνους που ελλοχεύει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν έχει βρεθεί, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε ορυκτά καύσιμα για τις ενεργειακές μας ανάγκες, όμως με κανένα τρόπο δεν θα επιτρέψουμε από την αλόγιστη εγκατάσταση τέτοιου είδους Α.Π.Ε. να αλλοιωθεί το φυσικό μας περιβάλλον και το μοναδικό τοπίο της περιοχής μας πράγματα δευτερεύοντα μπροστά στο εταιρικό κέρδος, αλλά για μας τους Ιεραπετρίτες βασικά στοιχεία της ταυτότητάς μας.

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ

Αντώνης Πετράς