Γουλιδάκης: Έσχατη λύση η μεταφορά ηλικιωμένων στο μη ολοκληρωμένο Ορφανουδάκειο

11:29 π.μ. - Τρίτη, 27 Μαΐου 2025
11:05 π.μ. - Τρί, 27/29/2025
Image: Γουλιδάκης: Έσχατη λύση η μεταφορά ηλικιωμένων στο μη ολοκληρωμένο Ορφανουδάκειο

Σε δραματικούς τόνους μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8 ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δήμος Ιεράπετρας – Προοπτική για το Μέλλον», κ. Γιάννης Γουλιδάκης, αναφερόμενος στην ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο Γηροκομείο Ιεράπετρας

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται γύρω από το θέμα του Γηροκομείου Ιεράπετρας, με αφορμή το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Σωματείο που το διαχειρίζεται. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Ιεράπετρας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, κ. Ανδρουλάκη, του Δημάρχου Ιεράπετρας, κ. Εμμ. Φραγκούλη,  του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Τζουμάκα, και της κ. Κικής Δασενάκη, με στόχο την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων για τη βιωσιμότητα της δομής.

Με πλήθος στοιχείων, τεχνικών λεπτομερειών, οικονομικών δεδομένων και θεσμικών παραπομπών, ο κ. Γουλιδάκης περιέγραψε ένα σκηνικό διοικητικής ακυβερνησίας, οικονομικού αδιεξόδου και κτιριακής αβεβαιότητας, τονίζοντας πως η μεταφορά ηλικιωμένων και εργαζομένων στο ημιτελές Ορφανουδάκειο θα αποτελούσε έσχατη λύση, μόνο εφόσον δεν υπάρξει καμία άλλη προοπτική μέχρι τις επόμενες εβδομάδες.

hxonews

Αδιέξοδο χωρίς διοίκηση – Πλήρης αδυναμία λειτουργίας

Σύμφωνα με τον κ. Γουλιδάκη, η δομή φιλοξενεί σήμερα περίπου 35–40 ηλικιωμένους, ενώ δεν υφίσταται ενεργό Διοικητικό Συμβούλιο που να μπορεί να λειτουργήσει νομικά ή να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για διαχείριση όταν δεν υπάρχει συμβούλιο. Το Πρωτοδικείο Νεαπόλεως πρέπει να ορίσει προσωρινό σχήμα. Δεν γίνεται διαφορετικά», τόνισε, σημειώνοντας ότι κανένα χρηματοδοτικό σχήμα —δημόσιο ή ιδιωτικό— δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς θεσμικό φορέα.

hxonews

Κτιριακή αναβάθμιση χωρίς λειτουργική επάρκεια

Αναλυτικά περιέγραψε την πορεία του έργου ανακατασκευής και επέκτασης του Ορφανουδάκειου. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε με δωρεά, η αρχική χρηματοδότηση των 1,2 εκατ. ευρώ απορροφήθηκε για ανακαίνιση του παλαιού κτιρίου και πρώτη επέκταση, ενώ μετέπειτα εξασφαλίστηκε δεύτερο κονδύλι 300.000 ευρώ για εξοπλισμό και άλλες υποδομές.

Ωστόσο, όπως είπε, το έργο δεν ολοκληρώθηκε: λείπουν κρίσιμος εξοπλισμός, το ασανσέρ, μηχανολογικές εγκαταστάσεις, συνδέσεις νέου και παλαιού κτιρίου, και απαιτούνται —βάσει τελευταίας εκτίμησης της δημοτικής αρχής— τουλάχιστον 525.000 ευρώ ακόμη.

«Δεν είμαστε σε θέση σήμερα να φιλοξενήσουμε με ασφάλεια ηλικιωμένους στο νέο κτίριο. Αν προχωρήσει αυτή η πρόταση, μιλάμε για μια πράξη ανάγκης. Μια λύση απόγνωσης —όχι στρατηγικής. Και σίγουρα όχι λύση με προοπτική», είπε ο κ. Γουλιδάκης.

hxonews

Δεσμεύσεις χωρίς πράξεις – Μηδενική απορρόφηση κονδυλίων

Ο επικεφαλής της παράταξης αποκάλυψε ότι, παρότι η δημοτική αρχή έχει εντάξει 300.000 ευρώ στο τεχνικό πρόγραμμα, δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι ή πληρώνονται καθυστερημένα, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ τον μήνα.

«Τα έσοδα από τους φιλοξενούμενους φτάνουν περίπου τα 32.000 ευρώ. Το έλλειμμα αγγίζει τις 10.000 τον μήνα. Ποιος θα τα καλύψει αυτά για τους επόμενους επτά μήνες, μέχρι —υποτίθεται— να ολοκληρωθεί το κτίριο;»

Ο ίδιος υπογράμμισε πως, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής, στόχος είναι η ολοκλήρωση των έργων μέχρι τα Χριστούγεννα του 2025. «Δεν είμαι αισιόδοξος. Με τους ρυθμούς αυτούς, και αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση και πίεση από όλους, το έργο δεν τελειώνει ούτε το 2026», είπε χαρακτηριστικά.

hxonews

Ανθρώπινο, όχι νομικό το καθήκον

Στο επίκεντρο της παρέμβασής του ο κ. Γουλιδάκης έθεσε την ηθική υποχρέωση της τοπικής κοινωνίας και των θεσμών: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι τρόφιμοι. Είναι φιλοξενούμενοι. Μας εμπιστεύτηκαν τα γηρατειά τους. Τους το ανταποδίδουμε με εγκατάλειψη και παρακμή;»

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε παραδείγματα άλλων γηροκομείων, όπως της Λατσίδας, που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια και ολοκληρώθηκε σε 2,5 χρόνια. «Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη και αμείλικτη. Εκεί υπήρξε συνεργασία Εκκλησίας, Δήμου και Περιφέρειας. Εδώ, ο καθένας τραβάει δικό του δρόμο».

Χρειάζεται ενότητα, νομική θωράκιση και οικονομική προετοιμασία

Ο κ. Γουλιδάκης προειδοποίησε ότι χωρίς άμεσο διορισμό προσωρινού ΔΣ, συντεταγμένο πλάνο χρηματοδότησης και ολοκλήρωση της κτιριακής αδειοδότησης, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει καμία λύση —ούτε καν η προσωρινή μεταφορά.

Ζήτησε επίσης να υπάρξει ρεαλιστικός οικονομικός προϋπολογισμός ετήσιας λειτουργίας, με συγκεκριμένα στοιχεία: κόστος ανά φιλοξενούμενο, δυνατότητες συμμετοχής, συνδρομές συγγενών, καθώς και στήριξη από ιδιώτες ή ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Νιάρχος.

Καμία απόφαση χωρίς όρους ασφαλείας

Αναφορικά με την πρόταση μεταφοράς στο ημιτελές κτίριο, δήλωσε:

«Εφόσον προκύψει αδιέξοδο και δεν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέχρι τέλος Μαΐου, και εφόσον διασφαλιστούν οι στοιχειώδεις όροι ασφάλειας, η μεταφορά μπορεί να εξεταστεί μόνο ως τελευταία λύση ανάγκης. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να αφεθούν αυτοί οι άνθρωποι στην τύχη τους, χωρίς ρεύμα, ασανσέρ και εξοπλισμό.»

Η ώρα των ευθυνών και των αποφάσεων

Ο Γιάννης Γουλιδάκης έκλεισε την παρέμβασή του τονίζοντας ότι «η παράταξή μας δεν θα σηκώσει αντιπολιτευτικούς τόνους». Αντιθέτως, «θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της λύσης, αρκεί να είναι ρεαλιστική, υπεύθυνη και ανθρώπινη».

Το Γηροκομείο Ιεράπετρας, όπως ανέφερε, «δεν είναι ούτε ακίνητο, ούτε νομικό πρόσωπο. Είναι ένα σύνολο ανθρώπων που χρειάζονται φροντίδα, ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Και αυτή τη στιγμή, το χάνουν και τα τρία».