Γιούνκερ: Το 2025 η ένταξη στην Ε.Ε. για Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Μαυροβούνιο

10:28 π.μ. - Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018
10:02 π.μ. - Δευ, 26/28/2018
Image: Γιούνκερ: Το 2025 η ένταξη στην Ε.Ε. για Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Μαυροβούνιο

«Η ημερομηνία αυτή, το 2025, είναι ανοικτή για όλες τις υποψήφιες (προς ένταξη) χώρες»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι η εισδοχή των υποψήφιων προς ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να εκπληρώνουν τα κριτήρια γι' αυτή, πιθανόν θα γίνει το 2025.
 
   Κάνοντας έναν σταθμό στην Αλβανία μετά την επίσκεψή του στην πΓΔΜ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις βαλκανικές χώρες που ευελπιστούν να ενταχθούν στηνΕΕ, ο Γιούνκερ τόνισε ότι το 2025 πρέπει να θεωρείται πιθανή ημερομηνία ένταξης για όλες τις βαλκανικές χώρες, όχι μόνο γι' αυτές που προηγούνται στην διαδικασία διαπραγμάτευσης.
 
   «Αντίθετα με ό,τι διαβάζουμε παντού, ούτε η Κομισιόν ούτε εγώ είπαμε πως η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα είναι οπωσδήποτε μέλη της ΕΕ το 2025», σημείωσε ο Γιούνκερ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στα Τίρανα.
 
   «Η ημερομηνία αυτή, το 2025, είναι ανοικτή για όλες τις υποψήφιες (προς ένταξη) χώρες», πρόσθεσε.
 
   «Στον βαθμό που μια υποψήφια χώρα μέχρι τότε ή νωρίτερα έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την εισδοχή της, θα προχωρήσουμε κατά τρόπο που οι προσπάθειές της θα αναγνωριστούν από την ΕΕ», συνέχισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
   Στο πλευρό του Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επισήμανε ότι η διαδικασία ελέγχου των δικαστών και των εισαγγελέων, το πρώτο βήμα των μεταρρυθμίσεων στο αλβανικό δικαστικό σύστημα που αποτελούσε μια από τις προϋποθέσεις για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ήδη έφερε αποτελέσματα.
 
   «Δεκαεπτά ανώτατοι δικαστικοί και εισαγγελείς αρνήθηκαν να ελεγχθούν κι έτσι τέθηκαν εκτός δικαστικού σώματος», ανέφερε ο Ράμα.
 
   Η Σερβία και το Μαυροβούνιο θεωρούνται οι δύο χώρες που προηγούνται στη διαδικασία ένταξής τους στηνΕΕ. Έχουν ανοίξει διάφορα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πάντως το απαιτούμενο έργο έχει ολοκληρωθεί μόνο σε μερικά.
 
   Η Αλβανία και η πΓΔΜ αναμένουν να τους δοθεί πράσινο φως για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο.
 
   Προχωρώντας στην αναμόρφωση του δικαστικού της σώματος, η Αλβανία έχει πρακτικά σχεδόν κλείσει τη διαπραγμάτευση για τα κεφάλαια 23 και 24 πριν καν ανοίξουν, ουσιαστικά κερδίζοντας χρόνο για να προφτάσει τα κράτη που βρίσκονται μπροστά της στη διαδικασία, εξήγησαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
 
   «Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος εγγράφθηκε στο αλβανικό Σύνταγμα: ειλικρινά, έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα», είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
 
   Πάντως η ετυμηγορία της ΕΕ για την Αλβανία θα περιμένει ως την άνοιξη καθώς ένα από τα κριτήρια είναι εάν οι διακινητές κάνναβης έχουν κάνει ξανά μεγάλες καλλιέργειες, κάτι που θα κριθεί με τη βοήθεια της αεροπορικής επιτήρησης της Ιταλίας.
 
   Η κυβέρνηση της Αλβανίας είχε πατάξει τις καλλιέργειες κάνναβης το 2014, αλλά η αστυνομία το 2015 και το 2016 δεν κατάφερε να εμποδίσει τους διακινητές να μετατρέψουν τη χώρα σε μια από αυτές με τις μεγαλύτερες παραγόμενες ποσότητες στην Ευρώπη.
 
   Πάντως ερευνητές στην Ιταλία σημείωναν τον Νοέμβριο ότι η εναέρια επιτήρηση έδειξε ότι υπήρχαν μόλις 90 μεγάλες, ανοικτές καλλιέργειες κάνναβης στην αλβανική επικράτεια το 2017, από 2.086 το 2016, εξωθώντας την κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι έχει κερδίσει τη μάχη αυτή.
 
 
Πηγή: topontiki.gr