Για «Χρυσή» και κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην παραλία της Ιεράπετρας η Μ. Κοζυράκη στον Ηχώ 99,8

1:00 μ.μ. - Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021
01:02 μ.μ. - Πέμ, 04/00/2021
Image: Για «Χρυσή» και κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην παραλία της Ιεράπετρας η Μ. Κοζυράκη στον Ηχώ 99,8

Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη στον Ηχώ 99,8

Με επίκεντρο τους δασικούς χάρτες η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα Μαρία Κοζυράκη μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το θέμα απαντώντας στη συνέχεια και σε ερωτήματα που σχετίζονται με τη νήσο Χρυσή αλλά και τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Ιεράπετρα.

Ειδικότερα για τη νήσο Χρυσή είπε καταρχάς ότι η εκμετάλλευση των παραλιών και η εξυπηρέτηση των επισκεπτών έχουν να κάνουν με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών με βάση την πορεία της πανδημίας. Για το σχέδιο διαχείρισης μετά την άρνηση του υπουργείου οικονομικών να υπογράψει το διαχειριστικό σχέδιο αυτό, αν δεν υπήρχε η χρηματοδοτική δέσμευση από κάποιο φορέα για τα χρήματα που προβλέπονταν στις δράσεις, κινήθηκαν με την Περιφέρεια και υπέβαλλαν τεχνικά δελτία σε σχέση με τα έργα κάτι που γίνεται μετά την υπογραφή και τη θεσμοθέτηση των σχεδίων δράσης. Λόγω της άρνησης λοιπόν να υπογραφεί η ΚΥΑ οι ενέργειες αυτές έγιναν εκ των προτέρων οπότε το σχέδιο έχει φύγει ξανά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών για να πεισθεί και να υπογραφεί το σχέδιο. Αν υπογραφεί η ΚΥΑ το σχέδιο, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε αξιολογώντας τις δράσεις τριετίας σε δράσεις και ενέργειες για την προστασία του νησιού έναντι απειλών, πχ οικοσυστήματος, ξηράνσεων ή να δημιουργηθεί χώρος για κατασκηνωτές κ.α. Επιπλέον ως Αποκεντρωμένη έχουμε συμβασιοποιήσει την εργολαβία της κατεδάφισης αυθαίρετων και οι αυθαιρεσίες της Χρυσής είναι αρκετά ψηλά στη λίστα που θα επέμβει ο εργολάβος, ανέφερε η κα Κοζυράκη. Σημειώνοντας ακόμα ότι ένα σημαντικό θέμα είναι η φύλαξη του νησιού.

Σε ότι αφορά τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τόσο αυτό των ιδιωτικών αυθαιρέτων και της αναγκαιότητας απομάκρυνσής τους και τη νόμιμη δραστηριότητα αυτών. Έχει να κάνει κυρίως με την εξομοίωση της χερσαίας ζώνης. Ένα θέμα που είχε συζητηθεί και συζητιέται και με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας και τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη. Υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία που θα επιφέρει οφέλη στον Δήμο και τους πολίτες. Λόγω της ύπαρξης των ιδιωτικών αυθαιρέτων στον αιγιαλό και την παραλία δεν μπορεί να προχωρήσει η εξομοίωση της χερσαίας ζώνης στην Ιεράπετρα. Ο νόμος δεν το επιτρέπει αυτό. Υπήρξε ρύθμιση σε περιπτώσεις δημοτικών αυθαιρέτων, στην περίπτωση όμως ύπαρξης ιδιωτικών αυθαιρέτων δεν μπορεί να γίνει η εξομοίωση, είπε μεταξύ άλλων η κα Κοζυράκη επικαλούμενη όσα προβλέπει η νομοθεσία. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία για τα 10 πρώτα πρωτόκολλα σε επίπεδο Κρήτης έχουν ήδη φύγει τα ειδοποιητήρια όπου καλείται ο ιδιοκτήτης να απομακρύνει τις αυθαίρετες κατασκευές και εάν αυτό δεν γίνει ο εργολάβος προχωρά σε κατεδάφιση.