Γ. Πλακιωτάκης: Προχωρούν με ταχύτητα τα δύο μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα στο Νομό Λασιθίου
Τα έργα θα συμβασιοποιηθούν μέχρι τέλος του έτους και θα ολοκληρωθoύν μέχρι τέλος του 2025
Τέσσερις κατασκευαστικοί «κολοσσοί» εκδήλωσαν ενδιαφέρον και κατέθεσαν προσφορές στο πλαίσιο της α’ φάσης του διαγωνισμού για την κατασκευή δύο πολύ σημαντικών και μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων που στοχεύουν στη στήριξη του πρωτογενούς τομέας παραγωγής στο Νομό Λασιθίου. Το έργο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκηρύχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με τίτλο «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Νομού Λασιθίου και Συνοδά Έργα - Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και Βασικά Έργα Αξιοποίησης Αρδευτικού Νερού», και η α’ φάση του διενεργήθηκε με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο για «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ).
Όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ν. Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης πρόκειται για μια εργολαβία που συμπεριλαμβάνει τα δύο αυτά υποέργα. Οι εταιρείες οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι οι μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι της Ελλάδος σήμερα, δηλαδή οι, ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, ΘΑΛΛΗΣ και ΜΥΤΙΛΥΝΑΙΟΣ. Η επόμενη φάση προβλέπει την κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.
Το φράγμα του Αγίου Ιωάννη ύψους 52 μέτρων θα αρδεύει τέσσερις αρδευτικές ζώνες 7.500 στρεμμάτων και ακαθάριστης έκτασης 10.500 στρέμματα κυρίως με ελαιώνες, των οικισμών Κουτσουνάρι, Φέρμα και Αγ. Φωτιά και Αγ. Ιωάννη του Δήμου Ιεράπετρας. Αποτελούσε αίτημα και στόχο του αγροτικού κόσμου της περιοχής επί δεκαετίες. Το έργο αφορά την κατασκευή ταμιευτήρα και των βασικών έργων αξιοποίησης αρδευτικού νερού (έργα προσαγωγής, έργα διανομής και έργα των δικτύων άρδευσης), εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προτεινόμενων έργων της μελέτης μικρών ταμιευτήρων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου για την αντιμετώπιση του προβληματικού υδρολογικού ισοζυγίου και της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού.
Η Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων θα εξυπηρετεί αρδευόμενη περιοχή του Παλαικάστρου της Λαγκάδας και Καρυδίου του Δήμου Σητείας. Το έργο αφορά κατασκευή χωμάτινης λιμνοδεξαμενής, με τα συνοδευτικά της έργα (έργα προσαγωγής νερού και μεταφοράς στις αρδευόμενες εκτάσεις, οδοποιία κλπ.) για αρδευόμενη έκταση 2.500 στρεμμάτων και ενίσχυση του αρδευτικού δικτύου του Παλαικάστρου που εξυπηρετεί έκταση 7.500 στρεμμάτων.
Τα έργα, όπως εκτιμά ο κ. Πλακιωτάκης θα συμβασιοποιηθούν μέχρι τέλος του έτους και θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2025.
Το έργο καλύπτει περίοδο 25 ετών, εκ των οποίων τα 2,5 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 22,5 έτη την περίοδο λειτουργίας. Το συνολικό ενδεικτικό κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 61,9 εκ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ και προβλέπεται χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 18,6 εκ. ευρώ (ποσοστό 30%). Οι πληρωμές διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας, θα πραγματοποιηθούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπως έχει εγκριθεί από την Διυπουργική Απόφαση ΣΔΙΤ με συνολικό προϋπολογισμό στα 55,9 εκ. ευρώ, πλέον Φ.Π.Α.
Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε επίσης ότι το έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής όσο όμως και για την τουριστική, αφού εμμέσως συμβάλλει και στην εξοικονόμηση καλής ποιότητας υδρευτικού νερού που σήμερα χρησιμοποιείται για άρδευση. Με το νερό του φράγματος και της λιμνοδεξαμενής θα αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς συνθήκες που δημιουργούνται από την παρατεταμένη λειψυδρία, η οποία επιβαρύνει την περιοχή ιδιαίτερα κατά το θέρος, όπου οι γενικότερες υδρολογικές απαιτήσεις είναι υψηλότερες. Η σημασία του έργου είναι γενικότερης εμβέλειας λόγω της θέσης την οποία κατέχει ο Ν. Λασιθίου στην εθνική οικονομία, όντας πρώτος νομός στην παραγωγή πρώιμων οπωροκηπευτικών, τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.