Γ. Γουλιδάκης: «Ώρα για πράξεις μετά την πυρκαγιά – Η Ιεράπετρα απαιτεί σχέδιο και χρηματοδότηση»

11:29 π.μ. - Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2025
11:07 π.μ. - Τετ, 09/29/2025
Image: Γ. Γουλιδάκης: «Ώρα για πράξεις μετά την πυρκαγιά  – Η Ιεράπετρα απαιτεί σχέδιο και χρηματοδότηση»

Ο Γιάννης Γουλιδάκης στον Ηχώ 99,8 σε μία εκτενή συνέντευξη για την κατάσταση που επικρατεί στην Ιεράπετρα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, θέτοντας ευθέως ζητήματα πολιτικής ευθύνης, ελλείψεων σχεδιασμού και καθυστερήσεων στην αποκατάσταση των ζημιών

Στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι», ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δήμος Ιεράπετρας – Προοπτική για το Μέλλον», κ. Γιάννης Γουλιδάκης, πραγματοποίησε μία εκτενή συνέντευξη για την κατάσταση που επικρατεί στην Ιεράπετρα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, θέτοντας ευθέως ζητήματα πολιτικής ευθύνης, ελλείψεων σχεδιασμού και καθυστερήσεων στην αποκατάσταση των ζημιών.

«Να τεθούν όλα στο Δημοτικό Συμβούλιο – Όχι άλλες καθυστερήσεις»

Ο κ. Γουλιδάκης ξεκίνησε αναφερόμενος στην επερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι «πρέπει να τεθούν επίσημα όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, είτε εντός είτε εκτός ημερήσιας διάταξης». Όπως σημείωσε, η παράταξή του ζήτησε ήδη από το Προεδρείο να ενταχθεί ως επείγον θέμα η αναγκαιότητα ενεργοποίησης όλων των διαδικασιών ανακούφισης των πληγέντων και χρηματοδότησης παρεμβάσεων.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η παράταξη «Δήμος Ιεράπετρας – Προοπτική για το Μέλλον» είχε αναβάλει προγραμματισμένη συνάντηση με την Ένωση Φορέων Ιεράπετρας την ημέρα της πυρκαγιάς, προκειμένου να παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις και να σταθεί δίπλα στους πολίτες.

«Δεν είναι η πρώτη φορά – Το πρόβλημα του βράχου στην Αγία Φωτιά είναι γνωστό από το 2012»

Ο επικεφαλής της παράταξης επανέφερε στη συζήτηση ένα παλαιότερο, αλλά εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα: την επικινδυνότητα του βράχου στην περιοχή της Αγίας Φωτιάς. «Το 2012 είχαμε τραγικό ατύχημα στην ίδια περιοχή λόγω κατολίσθησης. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έγινε απολύτως τίποτα σε θεσμικό επίπεδο για να αποτιμηθεί η επικινδυνότητα της περιοχής», σημείωσε.

Παρά τις προσωπικές του παρεμβάσεις ως πρώην αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος, δεν υπήρξε –όπως είπε– καμία επίσημη τεχνική μελέτη για τον βράχο που βρίσκεται απέναντι από το σημείο του δυστυχήματος, ενώ ακόμη και η τότε αναγνώριση επικινδυνότητας είχε γίνει με απόφαση δημάρχου και όχι από την Πολιτεία.

«Οι παθογένειες του συστήματος είναι γνωστές – Μην επαναληφθεί η αδικία του 2016»

Ο κ. Γουλιδάκης υπενθύμισε τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις για την πυρκαγιά του 2016 στην περιοχή της Ανατολής, όπου, παρά τις αιτήσεις 115 οικογενειών και την προσπάθεια πολλών πολιτών και αιρετών, τα ποσά που είχαν υποσχεθεί ουδέποτε καταβλήθηκαν.

«Το ίδιο έργο βλέπουμε να επαναλαμβάνεται. Εξαγγελίες γίνονται, δελτία τύπου εκδίδονται, αλλά στην πράξη οι πληγέντες μένουν με την απογοήτευση. Σήμερα, λένε για 2 εκατομμύρια ευρώ. Αν δεν εγγραφούν άμεσα με πίστωση στον προϋπολογισμό του Δήμου, αν δεν συνοδευτούν από προκαταβολές, δεν έχουν καμία ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χρειάζεται πίεση για οριοθέτηση και αποζημιώσεις – Όχι άλλη αβεβαιότητα»

Ο επικεφαλής της παράταξης έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη για άμεση οριοθέτηση της περιοχής ως πυρόπληκτης, ώστε να ενεργοποιηθούν αποζημιώσεις και κρατικά κονδύλια. «Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει τη δυνατότητα γρήγορης δράσης. Αλλά χωρίς επίσημη οριοθέτηση, δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα. Δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος», προειδοποίησε.

Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της φορολογικής και ασφαλιστικής ανακούφισης των πληγέντων, ζητώντας παγώματα ρυθμίσεων, μεταφορές δηλωτικών υποχρεώσεων και επέκταση των προθεσμιών. 

«Να μην αιφνιδιαστεί ξανά η κοινωνία – Διαφάνεια για όσα σχεδιάζονται»

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Γουλιδάκης αναφέρθηκε στις πληροφορίες που κυκλοφορούν σχετικά με τη δημιουργία δομών φιλοξενίας μεταναστών. «Η Ιεράπετρα έχει αποδείξει την ανθρωπιά της. Όμως δεν μπορεί να μένει στο σκοτάδι. Δεν επιτρέπεται να συζητιούνται σενάρια ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Η Πολιτεία πρέπει να ενημερώσει με σαφήνεια τι σχεδιάζει και πού. Είναι θέμα ευθύνης και σεβασμού», υπογράμμισε.

«Πρέπει να γίνουν πράξη τα λόγια – Η Ιεράπετρα δεν μπορεί να περιμένει»

Κλείνοντας, ο κ. Γουλιδάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: «Η Ιεράπετρα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι. Το φυσικό περιβάλλον έχει πληγεί. Η Πολιτεία πρέπει να περάσει από τα λόγια στις πράξεις. Εμείς, ως παράταξη, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να παρεμβαίνουμε και να πιέζουμε. Γιατί αυτός ο τόπος έχει υποστεί πολλά – και απαιτεί λύσεις, όχι άλλα “θα”».