Γ. Γιακουμάκης: Αναγκαία τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας μετά το 2ο lockdown

12:37 μ.μ. - Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2020
12:11 μ.μ. - Πέμ, 05/37/2020
Image: Γ. Γιακουμάκης: Αναγκαία τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας μετά το 2ο lockdown

Σε οριακή κατάσταση έμποροι και επαγγελματίες

Την ανάγκη να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα ώστε κατ΄επέκταση να στηριχθεί η εργασία και γενικότερα η κοινωνία λόγω του 2ου lock down εξέφρασε μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Γιώργος Γιακουμάκης πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματοβιοτεχνών, αντιπρόεδρος στο Επιμελητήριο Λασιθίου και μέλος το Δ.Σ. και το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, λίγο πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων .

Αρχικά εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ολικό κλείσιμο αφού υπάρχουν περιοχές που έχουν περιορισμένο ιικό φορτίο ωστόσο είναι σεβαστές οι αποφάσεις των επιδημιολόγων και της κυβέρνησης.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει άμεσα σε δραστικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και γενικότερα προς την κοινωνία. Να προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών μέχρι τα τέλη του 2021και αυτά να δοθούν έπειτα σε 12 ή 24 δόσεις. Να γίνει αναστολή εργασίας στο προσωπικό με επιδότηση, ενώ όσων αφορά τις επιστρεπτέες προκαταβολές 4 και 5 με 50% μη επιστρεπτέο είναι ένα καλό μέτρο. Αλλά θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι η πραγματική χορήγηση με βάση το τζίρο της κάθε επιχείρησης το 2019 και με κατώτερο όριο τα 5.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση. Τα χρήματα αυτά μπορούν να εξευρεθούν από τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς αρχές του 2021 θα δοθούν περίπου 30 δις ευρώ στη χώρα μας.

Σε ότι αφορά την οικονομία είπε ότι πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν με το πρώτο αναγκαστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας οι επιπτώσεις όμως με ένα δεύτερο lock down εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Οι παραγγελίες έχουν ήδη γίνει εν όψει και των Χριστουγέννων. Πολλοί έμποροι και επαγγελματίες είναι σε οριακή κατάσταση και δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το μέλλον, τόνισε ο κ. Γιακουμάκης.