Γ. Ανδρουλάκης: Ανάγκη για την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού με ορίζοντα δεκαετίας

9:47 π.μ. - Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019
09:04 π.μ. - Πέμ, 25/47/2019
Image: Γ. Ανδρουλάκης: Ανάγκη για την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού με ορίζοντα δεκαετίας

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Σταύρο Αρναουτάκη

Το στίγμα του καθένα από μας που εκτίθεται σε μια κοινωνία είναι οι απόψεις του οι ιδέες του και οι προτάσεις του καινούριου που έχει δημιουργήσει μέσα από την παραγωγική διαδικασία που έχει υπηρετήσει και τα ερεθίσματα που έχει λάβει σε όλη την πορεία του.
 
Μέσα από την παραγωγική διαδικασία της προεκλογικής περιόδου ισχυροποιείται η αντίληψη πολλών ότι η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου για περαιτέρω πρόοδο-ανάπτυξη απαιτεί μια προοδευτική συνεργασία.  Μια προοδευτική συνεργασία μακριά από την πολιτική προσέγγιση της Αθήνας, αλλά με σύγχρονο βηματισμό των τεσσάρων κέντρων του νομού, δηλαδή της Ιεράπετρας, της Σητείας, του Αγίου Νικολάου και του Οροπεδίου Λασιθίου. Η προοδευτική συνεργασία, όπως απαιτούν και οι ίδιοι οι πολίτες, δημιουργεί και το όραμα για περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο. 
Το όραμα αποτελεί την μόνη θεμελιώδη παράμετρο που κυρίως αναφέρεται στο μέλλον και το ίδιο από μόνο του μπορεί να προκαλέσει τις αλλαγές που θέλουμε για τον τόπο μας. Για να υπηρετήσουμε το όραμα στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει μια  βασική προϋπόθεση να δημιουργηθεί ένας Παναλασιθιώτικος στρατηγικός σχεδιασμός, με ορίζοντα δεκαετίας. 
 
Η δημιουργία του στρατηγικού σχεδιασμού περικλείει και απαιτεί την συνεργασία όλων των δήμων, των παραγωγικών φορέων, των ιδρυμάτων (επιστημονικών-ερευνητικών), των συμπολιτών μας  για να καθορίσουν τις στρατηγικές προτεραιότητες της περιοχής μας,  δηλαδή που θέλει να πάει ο τόπος μας αλλά το ποιο  σημαντικό  πώς θα φτάσει στην διεκδίκηση-υλοποίηση των στόχων του στρατηγικού σχεδιασμού. Το στρατηγικό σχέδιο που προκύπτει από αυτήν την θερμοκοιτίδα συνεργασίας  είναι η πιο παραγωγική διαδικασία που θα μπορούσε να εκτελεσθεί γιατί απαντάμε στα ερωτήματα τι ακριβώς θα κάνουμε, πως θα το κάνουμε και πως μπορούμε να βρεθούμε στην πρώτη ταχύτητα ανάπτυξης. 
 
Η σύγχρονη διοικητική λογική δεν είναι γραφειοκρατική ούτε αμιγώς διαχειριστική αλλά μια διαβούλευση, δημόσια συζήτηση και συνεργασία όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι πολίτες, οι φορείς, και αυτό αποτελεί την ουσιώδη συνθήκη της δημοκρατίας δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας αποτελεσματικής διακυβέρνησης αφού με τις συνέργειες μειώνεται ο κίνδυνος των λανθασμένων επιλογών.  
 
Το Λασίθι, μπορεί να κάνει τα βήματα προόδου που του αξίζουν πρωταγωνιστώντας στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, του πρωτογενή τομέα στην μεταποίηση. Αυτό απαιτεί συνέργειες-συνεργασίες με όλους τους φορείς, γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τον στρατηγικό στόχο που είναι η πρόοδος, η ευημερία του τόπου και των πολιτών. 
 
Ανδρουλάκης Γιάννης 
 
Καθηγητής Πληροφορικής 
Μετ. Σπουδές Δημόσια Διοίκηση 
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος 
Με τον Σταύρο Αρναουτάκη 
«Κρήτη η ζωή μας»