"Φως" στη Σπιναλόγκα από την Πλάκα: Προχωρούν οι εργασίες πόντισης του καλωδίου

11:43 π.μ. - Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023
11:12 π.μ. - Τρί, 19/43/2023
Image: "Φως" στη Σπιναλόγκα από την Πλάκα: Προχωρούν οι εργασίες πόντισης του καλωδίου

Σε εξέλιξη οι εργασίες πόντισης του υποβρύχιου καλωδίου

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες πόντισης του υποβρύχιου δίδυμου καλωδίου μήκους 1 χλμ. που θα ενώσει την Πλάκα με τη Σπιναλόγκα και θα ηλεκτροδοτήσει το νησί.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση του καλωδίου υπολογίζεται μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2024, ενώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει γίνει κανονικά η ηλεκτροδότησή του, σύμφωνα με όσα αναφέρει το anatolh.com.

Το έργο, προϋπολογισμού 1,7 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, που επιπλέον προβλέπει πιστώσεις 800.000 ευρώ για τα υπόλοιπα έργα υποδομής.

Οι εργασίες αφορούν στη διάνοιξη δύο καναλιών στο 1,5 μ. βάθος και σε απόσταση 10 μ. το ένα από το άλλο. Τα κανάλια είναι τόσο βαθιά, ώστε αποκλείεται τυχόν ζημιά από τις άγκυρες σκαφών που σύρονται στο βυθό.

Για λόγους ασφαλείας ποντίζονται δύο καλώδια, αφού το ένα θα έχει εφεδρικό ρόλο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση βλάβης ή καταστροφής του άλλου. Αντίστοιχα στην απέναντι πλευρά θα κατασκευαστεί με ίδια εργολαβία του Δήμου Αγίου Νικολάου η υποδομή για την τοποθέτηση των κόμπακτ μετασχηματιστών διανομής του ρεύματος στο εσωτερικό της νησίδας.

Οι 100.000 θα διατεθούν για την κατασκευή οικίσκου δίπλα από το ναό της Αγίας Μαρίνας, στην Πλάκα, όπου θα εγκατασταθεί ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός για να «κουμπώσει» το καλώδιο στο δίκτυο της Κρήτης.

Ο οικίσκος στην Πλάκα, θα είναι δίχωρος, με ανεξάρτητη είσοδο ο κάθε χώρος. Θα έχει συνολικό εμβαδόν 76 τ.μ. Δυστυχώς, ο πρώτος διαγωνισμός για την ανάθεση της εργολαβίας κατασκευής του οικίσκου κλπ. απέβη άγονος και ο Δήμος Αγίου Νικολάου σκοπεύει σύντομα να επαναπροκηρύξει το έργο.

Το έργο χρειάστηκε δεκαετίες για να ξεκινήσει να υλοποιείται, αφού πέρασε και τη φάση μιας τεχνικά ατελέσφορης απόπειρας φωτισμού του νησιού.