Φώντας Δουλούμης: Προς τη σωστή κατεύθυνση η τροπολογία για τους μετανάστες
Τι είπε για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και έντομο καραντίνας
Προς τη σωστή κατεύθυνση θεωρεί πως κινείται η τροπολογία που υπερψηφίστηκε για τους μετανάστες, ωστόσο δεν λύνει το πρόβλημα γιατί δεν φέρνει νέους ενώ η ανάγκη για επιπλέον εργατικό δυναμικό είναι μεγάλη, εκτίμησε μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Φώντας Δουλούμης, μέλος του Δ.Σ. του Α.Σ. Ανατολή. Πρόσθεσε ότι πλέον ο εργοδότης θα μπορεί να δηλώσει τους μετανάστες από τρίτες χώρες που απασχολεί στις καλλιέργειες, να τους βάλει εργόσημο, να περνάει ένα μέρος των εξόδων «πάνω του». Από την πλευρά του ο εργάτης γης θα μπορεί να έχει άδεια παραμονής και να εργάζεται νόμιμα. Αυτή την περίοδο εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας περίπου 3.000 άτομα, μετανάστες από τρίτες χώρες. Οι διαδικασίες για να εργάζονται νόμιμα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Η αγορά εργασίας αλλάζει συνεχώς, δεν ξέρουμε αν θα στραφούν σε άλλα επαγγέλματα, παρά ταύτα είναι προς την καλή κατεύθυνση, θέλουμε όμως να δούμε την τροπολογία δημοσιευμένη για να δούμε πως θα κινηθούμε, ανέφερε.
Ένα συνεχεία αναφέρθηκε στο έντομο καραντίνας spodoptera frugiperda που προσβάλει διάφορες καλλιέργειες και στις προτιμήσεις του είναι η μελιτζάνα και η πιπεριά. Προϊόντα που για να διακινηθούν, θα πρέπει να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και οι παραγωγοί να εγγραφούν στο φυτοϋγειονομικό μητρώο. Όπως είπε ο κ. Δουλούμης, είμαστε επαγγελματίες αγρότες στην περιοχή. Οι παραγωγοί μπορούν να προσαρμοστούν στις όποιες προκλήσεις. Στο παρελθόν το έχουμε ήδη κάνει πχ με την tuta absoluta. Σε συνεργασία με γεωπόνους και αρμοδίους. Περιμένουμε να εκδοθεί η ΚΥΑ που θα δίνει οδηγίες για τις επόμενες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, είπε.
Κλείνοντας κάλεσε τους παραγωγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση των φυτοφαρμάκων ώστε να μην υπάρχει υπολειμματικότητα στα προϊόντα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα εξαγώγιμα και εκείνα που προορίζονται για το super market καθώς οι έλεγχοι είναι συνεχείς, αυστηροί και πλέον υπολείμματα μπορούν να εντοπιστούν πιο εύκολα λόγω του φασματογράφου. Κατά καιρούς υπολειμματικότητες βρίσκονται. Συνήθως το πρόστιμο επιβάλλεται σε αυτόν που κάνει το εμπόριο, μετακυλείται όμως μετά κατά κάποιο τρόπο στον παραγωγό. Ή επιβάλλεται απευθείας στον παραγωγό αφού είναι εύκολο πια να εντοπιστεί μέσω των στοιχείων του που υπάρχουν στη συσκευασία, εξήγησε.