
«Η επιλογή σχολής πρέπει να βασίζεται στο επάγγελμα που ονειρευόμαστε – όχι μόνο στα μόρια ή την πόλη»
Μια αναλυτική εικόνα για τη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει τη συμπλήρωση του φετινού μηχανογραφικού, αλλά και για τις παγίδες που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι, έδωσε ο κ. Μάρκος Άρχων, Υπεύθυνος του Φροντιστηρίου "Πρότυπο", μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8, «Καλημέρα Λασίθι».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η επιλογή των σχολών δεν πρέπει να γίνεται με κύριο κριτήριο τα μόρια ή την επιθυμητή πόλη σπουδών, αλλά με βάση το επάγγελμα που θέλει να ακολουθήσει ο υποψήφιος. «Το βασικότερο ερώτημα είναι "τι θέλω να γίνω" και όχι "πού μπορώ να περάσω" ή "πού θέλω να πάω"», υπογράμμισε.
Το «δίχτυ ασφαλείας» και οι εκπλήξεις των βάσεων
Ο κ. Άρχων επεσήμανε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι φέτος στη διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις βάσεις εισαγωγής. Οι βάσεις που βλέπουν σήμερα οι υποψήφιοι είναι οι περσινές και δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. «Κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Έχουμε δει σχολές να αυξάνουν έως και 5.000 μόρια. Άρα, το να νομίζει κάποιος ότι "πιάνει" μια σχολή επειδή έπιανε πέρυσι, μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένο».
Για τον λόγο αυτόν, πρότεινε οι μαθητές να χτίσουν το μηχανογραφικό τους με «δίχτυ ασφαλείας»: να δηλώσουν και σχολές που έχουν λιγότερα μόρια, αρκεί να σχετίζονται με τον επαγγελματικό τους στόχο.
Σχολές με «διπλά» επαγγελματικά δικαιώματα
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις σχολές που προσφέρουν πολλαπλά επαγγελματικά δικαιώματα. «Υπάρχουν σχολές θεωρητικής κατεύθυνσης, όπως το Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, που δίνουν τη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης και ως οικονομολόγος. Το ίδιο ισχύει για πολλές σχολές που δεν αποκαλύπτουν με σαφήνεια, από τον τίτλο τους, τις επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρουν», ανέφερε. Γι’ αυτό και προέτρεψε τους υποψήφιους να μελετήσουν προσεκτικά τους οδηγούς σπουδών ή τα επίσημα sites των σχολών.
Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Κλείνει πόρτες στο μηχανογραφικό
Ο Υπεύθυνος του Φροντιστηρίου "Πρότυπο" υπογράμμισε πως λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), πολλοί υποψήφιοι δεν έχουν πρόσβαση σε όλες τις σχολές του επιστημονικού τους πεδίου. Το μηχανογραφικό ανοίγει μόνο για τις σχολές στις οποίες ο υποψήφιος πληροί την ΕΒΕ, κάτι που περιορίζει σημαντικά τις επιλογές. «Είναι κρίσιμο να ξέρουν τα παιδιά τι πραγματικά τους ανοίγεται και να εστιάσουν στις εναλλακτικές που οδηγούν στο επάγγελμα που θέλουν», σημείωσε.
Μετεγγραφές: Προσοχή στα αντίστοιχα τμήματα και στα μόρια
Για τις μετεγγραφές, τόνισε ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή, ειδικά για τους υποψηφίους που έχουν αδέλφια σε άλλες πόλεις και προσβλέπουν σε μετακίνηση. «Για να μπορέσει κάποιος να πάρει μετεγγραφή, τα τμήματα πρέπει να είναι αντίστοιχα. Το Υπουργείο έχει εκδώσει σχετική λίστα, την οποία πρέπει να συμβουλευτούν πριν τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού», εξήγησε. Επιπλέον, δεν πρέπει η διαφορά βάσης μεταξύ του τμήματος επιτυχίας και του επιθυμητού να ξεπερνά τα 2.750 μόρια, διαφορετικά η αίτηση απορρίπτεται.
Παράλληλο μηχανογραφικό: Δεύτερη ευκαιρία μέσω ΙΕΚ
Ο κ. Άρχων αναφέρθηκε και στο παράλληλο μηχανογραφικό, το οποίο απευθύνεται σε όσους δεν πληρούν την ΕΒΕ και άρα δεν έχουν πρόσβαση σε ΑΕΙ. Μέσω αυτού, μπορούν να δηλώσουν ΙΕΚ, τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, δίνουν τη δυνατότητα εισαγωγής σε πανεπιστημιακά τμήματα μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων. «Είναι μια δεύτερη ευκαιρία για πολλά παιδιά που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ξαναδώσουν πανελλαδικές», είπε χαρακτηριστικά.
Καμία σύνδεση με τις διαγραφές «αιώνιων φοιτητών»
Σε ερώτηση για τις διαγραφές των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» και αν αυτές θα δημιουργήσουν νέες θέσεις για τους υποψήφιους του 2025, ο κ. Άρχων ήταν ξεκάθαρος: «Δεν συνδέεται η διαγραφή με αύξηση θέσεων. Αν ήθελαν να αυξήσουν τις θέσεις, θα είχαν καταργήσει την ΕΒΕ. Αντιθέτως, σήμερα το 1/3 των υποψηφίων δεν έχει καν πρόσβαση στο μηχανογραφικό δελτίο».
Προτάσεις για αλλαγή στο σύστημα εξετάσεων
Τέλος, ανέφερε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για αλλαγή του τρόπου εξετάσεων, χωρίς όμως ακόμη να υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο. «Είμαστε ακόμη στο στάδιο των συζητήσεων, χωρίς οριστικό σχέδιο», κατέληξε.